Теодосић: Слабији смо него 2014., али...

Било које решење да се постигне на релацији ФИБА - АБА лига - КСС мора да буде искључиво у корист репрезентације која не сме да трпи због тог спора, поручује наш ас Милош Теодосић у ексклузивном интервјуу за "Блиц".

Кошарка 17.06.2015 | 14:00
Теодосић: Слабији смо него 2014., али...

Милош Теодосић, капитен репрезентације и најбољи плеј Европе, који је у родном Ваљеву отворио реконструисано игралиште „Студента“ на којем је проходао, свестан је великих очекивања на Европском првенству. У исто време позива саиграче и стручни тим да се концентришу на игру, а Кошаркашки савез и представнике клубова да тражећи решење у спору са ФИБА као приоритет имају интерес државног тима.

- Другим местом на Светском првенству себи смо направили притисак што је и добро, јер имамо сјајну екипу која је спремна за изазов и да понови успех. Наредна два и по месеца нас чека озбиљан и напоран рад, најважније је да сви будемо и останемо здрави - каже Теодосић за “Блиц”.

Селектор Ђорђевић је јасан - твоје лидерство на паркету биће потврђено и капитенском траком?

- Искрено, надао сам се и очекивао да ће Крле (Ненад Крстић) да се предомисли и игра још коју годину, али ето, његовим одласком ја сам га наследио на месту капитена. Трака је велика част и одговорност, али суштински тиме се ништа битно неће променити у мом односу према репрезентацији.

Да ли смо у односу на Мундобаскет слабији или јачи?

- Сигурно је да смо слабији због тога што Крстић не игра и морамо наћи начин за адекватну замену. С друге стране, мене радује да је већина носилаца игре у репрезентацији имала сјајну сезону у својим тимовима, тако да са одржавањем те форме имамо разлога за оптимизам, а свакако смо зрелији него пре две године.

Ко ће нам бити најтежи противник?

- Шпанци, без обзира на то што ће бити ослабљени. Можда и није лоше што имамо јачу групу, јер и са другим или евентуалним трећим местом, у наставку нас не може очекивати јачи противник од конкурената у групи. Најпре да видимо ко ће у каквом саставу доћи, па ћемо их потпуно скенирати.

Колико се спор ФИБА - АБА негативно одражава на репрез­ентацију?

- Приоритетно нам је најбоље решење за српску кошарку. Које ће то бити, искрено не знам, јер нисам довољно упућен. Чињеница је да се то дешава у невреме, уочи првенства, али људима у српској кошарци који се питају једна ствар мора да буде апсолутни приоритет - репрезентација је најважнија и не сме да испашта ни на један једини начин.

Како видиш сезону у ЦСКА и остајеш ли у Москви?

- Половично. Играли смо сјајно током целе сезоне Евролигу, али то није крунисано титулом. Ипак, освојена је руска лига. У Москви остајем, имам још две године уговора и задовољан сам.

Металац је трећи српски клуб по резултатима?

- Доласком др Бошка Ђукановића кошарка у Ваљеву је живнула, Металац је дефинитивно на узлазној линији, са обезбеђеним местом за следећу сезону Јадранске лиге и Еврокупа. То намеће жељу да сви Ваљевци из света спорта помогну да Металац буде још бољи.

Искусни кошаркашки тренер Бора Џаковић, који је ангажован у Металчевој школи кошарке, управо од двојца Теодосић - Богдановић очекује да буду „X фактор“ успеха Србије на Првенству Европе.

- Највећи проблем који ће Ђорђевић имати јесте да се потврди пласман са Светског првенства, али ови момци имају огромно самопоуздање и верујем да ће повући целу генерацију. Можда ће бити мало уморни, али врхунским играчима као што су они јесте у интересу да на оваквим такмичењима одиграју врхунски - сматра Џаковић.

Свечаности на „Студенту“ присуствовао је и Теодосићев саиграч из репрезентације Богдан Богдановић, који каже да му је било задовољство да се одазове позиву пријатеља да посети његов родни град. Богдановић се слаже са Милошем да је репрезентација апсолутно спремна да испуни велика очекивања навијача на шампионату континента.

- Признања за најбоље играче и избори у најбоље петорке створиће већу, додатну мотивацију него што то може да буде притисак. Мислим да смо сада јачи него на последњем великом такмичењу, али не смемо да се заваравамо - да би се то потврдило морамо током припрема да пуно и концентрисано радимо - каже један од најбољих младих играча Европе.

Коментари / 0

Оставите коментар