Teodosić: Slabiji smo nego 2014., ali...

Bilo koje rešenje da se postigne na relaciji FIBA - ABA liga - KSS mora da bude isključivo u korist reprezentacije koja ne sme da trpi zbog tog spora, poručuje naš as Miloš Teodosić u ekskluzivnom intervjuu za "Blic".

Košarka 17.06.2015 | 14:00
Teodosić: Slabiji smo nego 2014., ali...

Miloš Teodosić, kapiten reprezentacije i najbolji plej Evrope, koji je u rodnom Valjevu otvorio rekonstruisano igralište „Studenta“ na kojem je prohodao, svestan je velikih očekivanja na Evropskom prvenstvu. U isto vreme poziva saigrače i stručni tim da se koncentrišu na igru, a Košarkaški savez i predstavnike klubova da tražeći rešenje u sporu sa FIBA kao prioritet imaju interes državnog tima.

- Drugim mestom na Svetskom prvenstvu sebi smo napravili pritisak što je i dobro, jer imamo sjajnu ekipu koja je spremna za izazov i da ponovi uspeh. Naredna dva i po meseca nas čeka ozbiljan i naporan rad, najvažnije je da svi budemo i ostanemo zdravi - kaže Teodosić za “Blic”.

Selektor Đorđević je jasan - tvoje liderstvo na parketu biće potvrđeno i kapitenskom trakom?

- Iskreno, nadao sam se i očekivao da će Krle (Nenad Krstić) da se predomisli i igra još koju godinu, ali eto, njegovim odlaskom ja sam ga nasledio na mestu kapitena. Traka je velika čast i odgovornost, ali suštinski time se ništa bitno neće promeniti u mom odnosu prema reprezentaciji.

Da li smo u odnosu na Mundobasket slabiji ili jači?

- Sigurno je da smo slabiji zbog toga što Krstić ne igra i moramo naći način za adekvatnu zamenu. S druge strane, mene raduje da je većina nosilaca igre u reprezentaciji imala sjajnu sezonu u svojim timovima, tako da sa održavanjem te forme imamo razloga za optimizam, a svakako smo zreliji nego pre dve godine.

Ko će nam biti najteži protivnik?

- Španci, bez obzira na to što će biti oslabljeni. Možda i nije loše što imamo jaču grupu, jer i sa drugim ili eventualnim trećim mestom, u nastavku nas ne može očekivati jači protivnik od konkurenata u grupi. Najpre da vidimo ko će u kakvom sastavu doći, pa ćemo ih potpuno skenirati.

Koliko se spor FIBA - ABA negativno odražava na reprez­entaciju?

- Prioritetno nam je najbolje rešenje za srpsku košarku. Koje će to biti, iskreno ne znam, jer nisam dovoljno upućen. Činjenica je da se to dešava u nevreme, uoči prvenstva, ali ljudima u srpskoj košarci koji se pitaju jedna stvar mora da bude apsolutni prioritet - reprezentacija je najvažnija i ne sme da ispašta ni na jedan jedini način.

Kako vidiš sezonu u CSKA i ostaješ li u Moskvi?

- Polovično. Igrali smo sjajno tokom cele sezone Evroligu, ali to nije krunisano titulom. Ipak, osvojena je ruska liga. U Moskvi ostajem, imam još dve godine ugovora i zadovoljan sam.

Metalac je treći srpski klub po rezultatima?

- Dolaskom dr Boška Đukanovića košarka u Valjevu je živnula, Metalac je definitivno na uzlaznoj liniji, sa obezbeđenim mestom za sledeću sezonu Jadranske lige i Evrokupa. To nameće želju da svi Valjevci iz sveta sporta pomognu da Metalac bude još bolji.

Iskusni košarkaški trener Bora Džaković, koji je angažovan u Metalčevoj školi košarke, upravo od dvojca Teodosić - Bogdanović očekuje da budu „X faktor“ uspeha Srbije na Prvenstvu Evrope.

- Najveći problem koji će Đorđević imati jeste da se potvrdi plasman sa Svetskog prvenstva, ali ovi momci imaju ogromno samopouzdanje i verujem da će povući celu generaciju. Možda će biti malo umorni, ali vrhunskim igračima kao što su oni jeste u interesu da na ovakvim takmičenjima odigraju vrhunski - smatra Džaković.

Svečanosti na „Studentu“ prisustvovao je i Teodosićev saigrač iz reprezentacije Bogdan Bogdanović, koji kaže da mu je bilo zadovoljstvo da se odazove pozivu prijatelja da poseti njegov rodni grad. Bogdanović se slaže sa Milošem da je reprezentacija apsolutno spremna da ispuni velika očekivanja navijača na šampionatu kontinenta.

- Priznanja za najbolje igrače i izbori u najbolje petorke stvoriće veću, dodatnu motivaciju nego što to može da bude pritisak. Mislim da smo sada jači nego na poslednjem velikom takmičenju, ali ne smemo da se zavaravamo - da bi se to potvrdilo moramo tokom priprema da puno i koncentrisano radimo - kaže jedan od najboljih mladih igrača Evrope.

Komentari / 0

Ostavite komentar