ПИО пред колапсом: Недостају милиони

У Републици Српској 10. јуна почела је исплата мајских пензија за 248.937 корисника. Овога мјесеца од планираних 81,3 милиона КМ, односно 82,5 милиона КМ у бруто износу по основу доприноса за пензијско и инвалидско осигурање, уплаћено је 58,3 милиона КМ, а Фонду ПИО је из ентитетског буџета дозначено 15,8 милиона КМ, што значи да ће се недостајућа средства надокнадити из нових задуживања.

Република Српска 15.06.2015 | 16:35
ПИО пред колапсом: Недостају милиони

Овакво стање не чуди има ли се у виду податак Пореске управе Републике Српске из априла ове године према којем пензије обезбјеђује 280.630 радника, чиме се број пензионера и радника у Српској готово изједначио.

За минималну одрживост пензионог фонда потребно је да на једног пензионера долазе барем три радника, те су стога и оправдана упозорења економских експерата да је Фонд ПИО Републике Српске на корак до колапса.

Занимљив је податак да је у чак 24 општине број пензионера одавно премашио број радника, а најдрастичнији примјер је Билећа, гдје је 885 пензионера више него радника.

Предсједник Удружења пензионера Републике Српске Раде Ракуљ истиче да, има ли се у виду број радника и пензионера, никога и не треба чудити што су пензије у Српској најниже у региону. Суноврат пензионог система, наводи Ракуљ, почео је непосредно након окончања рата јер је пензионисањем младих људи без ваљаног основа власт рјешавала социјалне проблеме.

“Добри закони и њихово досљедно провођење значајно би поправили тренутно стање. Проблем је што још пензионишемо младе официре и подофицире”, казао је Ракуљ, те упозорио да би у друштву какво је наше, гдје су пензије и лични дохоци међусобно условљени, исплата пензија ускоро могла бити под знаком питања.

Овоме треба додати и чињеницу да у оквиру такозваног социјалног збрињавања радника који су усљед стечаја фирми или након приватизација остали без посла, Влада Републике Српске свима који стичу услове за пријевремену пензију уплаћује доприносе, чиме се из године у годину ствара нова армија пензионера.

Дуг Фонда ПИО досегао је 405 милиона марака, па је предсједник Пензионерске странке Републике Српске Илија Стеванчевић истакао да је неопходно да Влада донесе одлуку о повећању доприноса за један посто. Осим чињенице да се број пензионера и радника изједначио у Републици Српској, озбиљан проблем, сматра он, представља и то што се доприноси Фонду ПИО уплаћују на висину најниже плате, односно 370 КМ.

“Тако имамо апсурдну ситуацију да исти допринос плаћају послодавци у текстилној индустрији за своје раднике и банкарски сектор”, истакао је Стеванчевић.

Економски експерт Дамир Миљевић упозорава да је Фонд ПИО Републике Српске какав сада јесте, потпуно неодржив.

“Редовност пензија осигурава се интервенцијама из буџета, средствима с рачуна посебних намјена или задужењем код комерцијалних банака. То тако не може трајати до унедоглед”, рекао је Миљевић.

Излаз из постојећег стања, сматра он, могућ је само темељном реформом пензионог система која прије свега подразумијева да се из њега одстране примаоци такозваних заслужних пензија.

“Али, без новог запошљавања које ће промијенити сам омјер радника и корисника пензија, знатна побољшања се не могу очекивати”, казао је Миљевић.

Додао је да у овом моменту, без обзира на то како је стање сложено, не треба очекивати да ће Влада Републике Српске посегнути за новим наметима привреди у дијелу који се односи на повећање доприноса за ПИО, јер се томе противе међународне финансијске институције.

Просјечна мајска пензија је 342 КМ и представља 41,02 посто просјечне плате, најнижа за минималан стаж од 15 година је 174 КМ, а највиша пензија је 1.792 КМ. У Српској просјечна пензија за пуни стаж осигурања је 497 КМ, што је 59,62 посто просјечне плате.

(Истинито)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

брцко

15.06.2015 13:55

Ма ријесице то Дјокиц Петар.он је спровео реформу пиа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бест

15.06.2015 14:15

Отели борцима загарантоване привилегије да би спровео реформу и направио одржив дугогодишњи ред, који сви видимо куда иде са њима све у земљи па и ПИО РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сасарс

15.06.2015 14:24

Да има само "п" од правде доктор Андрић из требиња би требао гулити доживотну робију, а имовина која се мјери у милионима, би требала бити запљењена! Тај је пензионисао на хиљаде људи,иако је ријетко који имао више од 15 година радног стажа...Наравно на сваком пензионеру је био "добар" најмање 5 хиљада марака....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зеро

15.06.2015 14:25

Ништа то није,најјачи смо у окружењу. У Србији су мање и плате и пензије а у федерацији недобијају ништа.Дзаба раде,чувају радна мјеста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Несхваћен

15.06.2015 15:06

Као прво, молим Вас да више не помињете Раду Ракуља и Илију Стеванчевића, вазале садашње власти у назад десет година која је свему кумовала, а Стеванчевић је и сада одржава на апаратима за вјештачко дисање. Као друго, привреда уништена, број пензионера премашио број радника. И као треће доприноси за раднике се уплаћују на минималац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

игор

15.06.2015 15:44

Зивим за дан кад це РТРС објавити банкрот привреде, нисам злонамјеран, али толико дувају пробусени балон да це их бити задовољство гледати кад објаве да је "Краљ Гоо".

ОДГОВОРИТЕ
Name

лудило

15.06.2015 16:08

Треба прво укинути пензије политицарима који имају цетвороструки бенефицирани радни стаз!

ОДГОВОРИТЕ