PIO pred kolapsom: Nedostaju milioni

U Republici Srpskoj 10. juna počela je isplata majskih penzija za 248.937 korisnika. Ovoga mjeseca od planiranih 81,3 miliona KM, odnosno 82,5 miliona KM u bruto iznosu po osnovu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, uplaćeno je 58,3 miliona KM, a Fondu PIO je iz entitetskog budžeta doznačeno 15,8 miliona KM, što znači da će se nedostajuća sredstva nadoknaditi iz novih zaduživanja.

Republika Srpska 15.06.2015 | 16:35
PIO pred kolapsom: Nedostaju milioni

Ovakvo stanje ne čudi ima li se u vidu podatak Poreske uprave Republike Srpske iz aprila ove godine prema kojem penzije obezbjeđuje 280.630 radnika, čime se broj penzionera i radnika u Srpskoj gotovo izjednačio.

Za minimalnu održivost penzionog fonda potrebno je da na jednog penzionera dolaze barem tri radnika, te su stoga i opravdana upozorenja ekonomskih eksperata da je Fond PIO Republike Srpske na korak do kolapsa.

Zanimljiv je podatak da je u čak 24 opštine broj penzionera odavno premašio broj radnika, a najdrastičniji primjer je Bileća, gdje je 885 penzionera više nego radnika.

Predsjednik Udruženja penzionera Republike Srpske Rade Rakulj ističe da, ima li se u vidu broj radnika i penzionera, nikoga i ne treba čuditi što su penzije u Srpskoj najniže u regionu. Sunovrat penzionog sistema, navodi Rakulj, počeo je neposredno nakon okončanja rata jer je penzionisanjem mladih ljudi bez valjanog osnova vlast rješavala socijalne probleme.

“Dobri zakoni i njihovo dosljedno provođenje značajno bi popravili trenutno stanje. Problem je što još penzionišemo mlade oficire i podoficire”, kazao je Rakulj, te upozorio da bi u društvu kakvo je naše, gdje su penzije i lični dohoci međusobno uslovljeni, isplata penzija uskoro mogla biti pod znakom pitanja.

Ovome treba dodati i činjenicu da u okviru takozvanog socijalnog zbrinjavanja radnika koji su usljed stečaja firmi ili nakon privatizacija ostali bez posla, Vlada Republike Srpske svima koji stiču uslove za prijevremenu penziju uplaćuje doprinose, čime se iz godine u godinu stvara nova armija penzionera.

Dug Fonda PIO dosegao je 405 miliona maraka, pa je predsjednik Penzionerske stranke Republike Srpske Ilija Stevančević istakao da je neophodno da Vlada donese odluku o povećanju doprinosa za jedan posto. Osim činjenice da se broj penzionera i radnika izjednačio u Republici Srpskoj, ozbiljan problem, smatra on, predstavlja i to što se doprinosi Fondu PIO uplaćuju na visinu najniže plate, odnosno 370 KM.

“Tako imamo apsurdnu situaciju da isti doprinos plaćaju poslodavci u tekstilnoj industriji za svoje radnike i bankarski sektor”, istakao je Stevančević.

Ekonomski ekspert Damir Miljević upozorava da je Fond PIO Republike Srpske kakav sada jeste, potpuno neodrživ.

“Redovnost penzija osigurava se intervencijama iz budžeta, sredstvima s računa posebnih namjena ili zaduženjem kod komercijalnih banaka. To tako ne može trajati do unedogled”, rekao je Miljević.

Izlaz iz postojećeg stanja, smatra on, moguć je samo temeljnom reformom penzionog sistema koja prije svega podrazumijeva da se iz njega odstrane primaoci takozvanih zaslužnih penzija.

“Ali, bez novog zapošljavanja koje će promijeniti sam omjer radnika i korisnika penzija, znatna poboljšanja se ne mogu očekivati”, kazao je Miljević.

Dodao je da u ovom momentu, bez obzira na to kako je stanje složeno, ne treba očekivati da će Vlada Republike Srpske posegnuti za novim nametima privredi u dijelu koji se odnosi na povećanje doprinosa za PIO, jer se tome protive međunarodne finansijske institucije.

Prosječna majska penzija je 342 KM i predstavlja 41,02 posto prosječne plate, najniža za minimalan staž od 15 godina je 174 KM, a najviša penzija je 1.792 KM. U Srpskoj prosječna penzija za puni staž osiguranja je 497 KM, što je 59,62 posto prosječne plate.

(Istinito)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

brcko

15.06.2015 13:55

Ma rijesice to Djokic Petar.on je sproveo reformu pia.

ODGOVORITE
Name

best

15.06.2015 14:15

Oteli borcima zagarantovane privilegije da bi sproveo reformu i napravio održiv dugogodišnji red, koji svi vidimo kuda ide sa njima sve u zemlji pa i PIO RS.

ODGOVORITE
Name

sasars

15.06.2015 14:24

Da ima samo "p" od pravde doktor Andrić iz trebinja bi trebao guliti doživotnu robiju, a imovina koja se mjeri u milionima, bi trebala biti zapljenjena! Taj je penzionisao na hiljade ljudi,iako je rijetko koji imao više od 15 godina radnog staža...Naravno na svakom penzioneru je bio "dobar" najmanje 5 hiljada maraka....

ODGOVORITE
Name

Zero

15.06.2015 14:25

Ništa to nije,najjači smo u okruženju. U Srbiji su manje i plate i penzije a u federaciji nedobijaju ništa.Dzaba rade,čuvaju radna mjesta.

ODGOVORITE
Name

Neshvaćen

15.06.2015 15:06

Kao prvo, molim Vas da više ne pominjete Radu Rakulja i Iliju Stevančevića, vazale sadašnje vlasti u nazad deset godina koja je svemu kumovala, a Stevančević je i sada održava na aparatima za vještačko disanje. Kao drugo, privreda uništena, broj penzionera premašio broj radnika. I kao treće doprinosi za radnike se uplaćuju na minimalac.

ODGOVORITE
Name

igor

15.06.2015 15:44

Zivim za dan kad ce RTRS objaviti bankrot privrede, nisam zlonamjeran, ali toliko duvaju probuseni balon da ce ih biti zadovoljstvo gledati kad objave da je "Kralj Goo".

ODGOVORITE
Name

ludilo

15.06.2015 16:08

Treba prvo ukinuti penzije politicarima koji imaju cetvorostruki beneficirani radni staz!

ODGOVORITE