Лидо ди Језоло - европски Мајами

Некада је Лидо ди Језоло било само место у којем се преспава на путу до Венеције, а онда се претворило у једну од омиљенијих туристичких дестинација.

Свијет 15.06.2015 | 14:32
Лидо ди Језоло - европски Мајами

А још пре него што је туризам у овом делу италијанске покрајине Венето био сведен на плажу и једну улицу између два реда хотела, ово је због изливања река Силе и Пјаве, била мочвара, предео између земље и мора...

Када је венецијански племић Соренцо подигао цркву Светог Ивана Крститеља и двор, место је почело да оживљава, а после Другог светског рата изграђени су канали и земљиште је искоришћено за равничарске културе.

На малену острвску плажу су долазили тек становници села Језоло, које се сместило између венецијанске лагуне и северног дела Јадрана. А онда је Лидо, од 50-их година прошлог века, почело да се прерушава, расте, улепшава... Све је сада овде, на "обали Језоло", како се преводи назив приморског насеља у којем има око 11.000 становника, подређено туризму. Летовалиште је стекло репутацију идеалног места за одмор, уживање у пешчаним плажама, аква авантуре, играње голфа, дегустирање добре хране, шопинг...

Називају га оазом и скровиштем, које је толико једноставно за сналажење да не можете да се изгубите, али је таман толико велико да не може да вам буде досадно.

Овде се налази једна од најдужих пешачких авенија у Европи, Виа Бафиле, са којом ћете се сусрести чим стигнете. Личи на класичне туристичке улице, у којима су радње "начичкане" једна до друге, из пицерија, посластичарница и кафића вас маме мириси, а угоститељи "пресрећу" и убеђују да их посетите. Ако сте већ навикли на шарм Италијана, онда знајте да су овде још симпатичнији, јер су природнији и искренији у својој гостопримљивости. Видећете то по начину на који вам доносе пицу, лазање или њоке, што ћете сигурно пробати у земљи теста.

Ово је место тргова и тргића, са најчувенијом Пјацом, коју ћете препознати по округлој фонтани са водоскоцима, по две високе челичне куле близнакиње и црвеним светлима на врху, као светионицима...

Приметићете да има много бициклиста, јер је у питању равница, а за изнајмљивање овог превозног средства потребно вам је око четири евра на сат или десет за трочасовну вожњу.Уколико желите да цео дан проведете „на два точка”, проћи ћете много повољније.

Први утисак који ћете вероватно стећи је да је ово насеље хотела. И заиста, на релативно малом простору има их много. Више од 400 луксузних и оних обичнијих, али пристојних хотела, лепо сређених вила и уредних кампова, плус 6.000 апартмана, нису коначна цифра.

И даље се гради, ничу места за издавање, јер је посетилаца све више, па расту и потребе за новим смештајним капацитетима. Сезона почиње већ у фебруару, месецу карневала и завршава се са првим новембарским кишама, али највише гостију има на лето.

Иако је познато да је италијанско парче Јадрана најмање лепо и да се не може мерити са хрватским и црногорским на које смо навикли, уређене плаже, тоалети, удобне лежаљке, тушеви, кафићи, садржаји за децу и одрасле, успешно "заташкавају" ту чињеницу. Врло су свесни недостатака своје обале, али се заиста труде да надоместе све мане. И то се види, јер Лидо чак зову "европским Мајамијем".

ПРИЛИКА ЗА КУПОВИНУ

Љубитељи куповине могу да рачунају да ће се из овог места вратити пуних кеса. У близини се налази велики Венето Десигнер - аутлет центар, са попустима и до 70 посто на највеће европске брендове. До њега се може доћи аутобусом, поласци су са аутобуске станице, а цена карте кошта четири евра у једном правцу.

Карактеристика овог летовалишта је 15 километара дуга и уређена обала и ситни доломитски песак смеђе боје. Међутим, пливачи се буне што је вода плитка, па до оног правог ужитка морају да се нашетају кроз плићак. То је оно што, с друге стране, одговара деци и њиховим родитељима, јер могу да буду спокојнији за безбедност малишана који обожавају да се брчкају.

Добра ствар је и што су спасиоци на сваком кораку, па маме и тате могу да буду безбрижније, а колико се води рачуна о сигурности гостију, говори податак да се у сезони сваког јутра истиче застава одређене боје. Она указује на промене времена, буру, најезду медуза, тако да гости знају шта их чека. Већина хотела има своје плаже, па у склопу њих имате право на коришћење лежаљки, сунцобрана и тушева, али и уколико сте смештени у апартманима или кампу, свакако ћете пронаћи неко парче обале по свом укусу. Изнајмљивање сунцобрана је око 10 евра.

Лидо је врло популарно за породице са децом, јер је много тога подређено управо најмлађима. Бродић "Џоли Роџер" крстари дуж обале и позива их на пиратско крстарење, које је права атракција. На свакој плажи се налази мобилијар за малишане, али се они још више радују одласку у "Аквалендију".

Овај водени парк, највећи у Италији, смештен је у западном делу града. У њему је забава загарантована не само за клинце, него за све генерације и све типове људи. Деца ће уживати у разним анимацијама и циркуским тачкама, авантуристи у адреналинским тобоганима, а старији и они мирнији, у опуштању за шанковима у води и пријатним ресторанима. Отворен је сваког дана током сезоне, а цена улазнице је 20 евра.

Поред аква-парка се налази један од многобројних терена за мини-голф, који је увек посећен, јер има добру школу овог спорта. У понуди је и велика го карт стаза "Писта Азура", али туристи воле да себе награде и боравком у велнес центру.

Сваке сезоне никне нешто ново од забавно-спорстке понуде, јер домаћини желе да задрже старе и придобију нове госте. Током летње сезоне овде саобраћа специјални воз "Пендолино" који повезује све делове насеља.

Док млади не морају да брину о местима за ноћне изласке, пошто Лидо у томе не оскудева, а чак постоји и специјална ноћна линија која повезује град са главним местима забаве, љубитељи културног живота би требало да се помире да тога овде нема. Замена, међутим, могу да им буду повремене изложбе и представе које се организују на плажи. Интересантне су скулптуре од песка, које се излажу сваке године у јуну и јулу.

Уколико се у Лиду задесите 15. августа, онда ћете уживати у великом ватромету на плажи, а прави спектакл представља шоу са акробатским летењем који се приређује у оквиру фестивала "Фрецце Трицолори".

Можда је далеко од Мајамија, али има много предности због којих постаје све популарнији за наше туристе. А како је од Београда удаљен 750 километара и до њега се стиже за око девет сати, наше туристичке агенције не морају посебно да вас убеђују због чега би требало да спакујете кофере и летњи одмор проведете управо у Лиду.

ИЗЛЕТИ ДО ВЕНЕЦИЈЕ, ВЕРОНЕ...

На само 40 километара од Лида, налази се Венеција. Сваког дана, на сваких пола сата, бродић из Пунто Сабиони плови до ње, па се током пријатне вожње, за 40 минута можете наћи на обали "лепотице Јадрана". Ако сте у Лиду, лако можете да стигнете и до околних италијанских бисера. Локалне агенције у понуди имају излет до Вероне за 45 евра, колико кошта и екскурзија до Фиренце. Интересантни су и одласци до живописних острва Мурано и Бурано, јер можете сами да их обиђете бродићем који креће из Пунта Сабиони.

Извор: Вечерње новости

 

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

ЂуМи

15.06.2015 13:54

Предивно мјесто,и предивна клима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фора

15.06.2015 14:47

Море плитко као у Игалу, вода прљава катастрофа... Не би италијани дзабе исли у Хрвацку да је зу тако лијепо!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

МиМи

15.06.2015 16:04

Лијеп поздрав за ДјуМи...

ОДГОВОРИТЕ