Lido di Jezolo - evropski Majami

Nekada je Lido di Jezolo bilo samo mesto u kojem se prespava na putu do Venecije, a onda se pretvorilo u jednu od omiljenijih turističkih destinacija.

Svijet 15.06.2015 | 14:32
Lido di Jezolo - evropski Majami

A još pre nego što je turizam u ovom delu italijanske pokrajine Veneto bio sveden na plažu i jednu ulicu između dva reda hotela, ovo je zbog izlivanja reka Sile i Pjave, bila močvara, predeo između zemlje i mora...

Kada je venecijanski plemić Sorenco podigao crkvu Svetog Ivana Krstitelja i dvor, mesto je počelo da oživljava, a posle Drugog svetskog rata izgrađeni su kanali i zemljište je iskorišćeno za ravničarske kulture.

Na malenu ostrvsku plažu su dolazili tek stanovnici sela Jezolo, koje se smestilo između venecijanske lagune i severnog dela Jadrana. A onda je Lido, od 50-ih godina prošlog veka, počelo da se prerušava, raste, ulepšava... Sve je sada ovde, na "obali Jezolo", kako se prevodi naziv primorskog naselja u kojem ima oko 11.000 stanovnika, podređeno turizmu. Letovalište je steklo reputaciju idealnog mesta za odmor, uživanje u peščanim plažama, akva avanture, igranje golfa, degustiranje dobre hrane, šoping...

Nazivaju ga oazom i skrovištem, koje je toliko jednostavno za snalaženje da ne možete da se izgubite, ali je taman toliko veliko da ne može da vam bude dosadno.

Ovde se nalazi jedna od najdužih pešačkih avenija u Evropi, Via Bafile, sa kojom ćete se susresti čim stignete. Liči na klasične turističke ulice, u kojima su radnje "načičkane" jedna do druge, iz picerija, poslastičarnica i kafića vas mame mirisi, a ugostitelji "presreću" i ubeđuju da ih posetite. Ako ste već navikli na šarm Italijana, onda znajte da su ovde još simpatičniji, jer su prirodniji i iskreniji u svojoj gostoprimljivosti. Videćete to po načinu na koji vam donose picu, lazanje ili njoke, što ćete sigurno probati u zemlji testa.

Ovo je mesto trgova i trgića, sa najčuvenijom Pjacom, koju ćete prepoznati po okrugloj fontani sa vodoskocima, po dve visoke čelične kule bliznakinje i crvenim svetlima na vrhu, kao svetionicima...

Primetićete da ima mnogo biciklista, jer je u pitanju ravnica, a za iznajmljivanje ovog prevoznog sredstva potrebno vam je oko četiri evra na sat ili deset za tročasovnu vožnju.Ukoliko želite da ceo dan provedete „na dva točka”, proći ćete mnogo povoljnije.

Prvi utisak koji ćete verovatno steći je da je ovo naselje hotela. I zaista, na relativno malom prostoru ima ih mnogo. Više od 400 luksuznih i onih običnijih, ali pristojnih hotela, lepo sređenih vila i urednih kampova, plus 6.000 apartmana, nisu konačna cifra.

I dalje se gradi, niču mesta za izdavanje, jer je posetilaca sve više, pa rastu i potrebe za novim smeštajnim kapacitetima. Sezona počinje već u februaru, mesecu karnevala i završava se sa prvim novembarskim kišama, ali najviše gostiju ima na leto.

Iako je poznato da je italijansko parče Jadrana najmanje lepo i da se ne može meriti sa hrvatskim i crnogorskim na koje smo navikli, uređene plaže, toaleti, udobne ležaljke, tuševi, kafići, sadržaji za decu i odrasle, uspešno "zataškavaju" tu činjenicu. Vrlo su svesni nedostataka svoje obale, ali se zaista trude da nadomeste sve mane. I to se vidi, jer Lido čak zovu "evropskim Majamijem".

PRILIKA ZA KUPOVINU

Ljubitelji kupovine mogu da računaju da će se iz ovog mesta vratiti punih kesa. U blizini se nalazi veliki Veneto Designer - autlet centar, sa popustima i do 70 posto na najveće evropske brendove. Do njega se može doći autobusom, polasci su sa autobuske stanice, a cena karte košta četiri evra u jednom pravcu.

Karakteristika ovog letovališta je 15 kilometara duga i uređena obala i sitni dolomitski pesak smeđe boje. Međutim, plivači se bune što je voda plitka, pa do onog pravog užitka moraju da se našetaju kroz plićak. To je ono što, s druge strane, odgovara deci i njihovim roditeljima, jer mogu da budu spokojniji za bezbednost mališana koji obožavaju da se brčkaju.

Dobra stvar je i što su spasioci na svakom koraku, pa mame i tate mogu da budu bezbrižnije, a koliko se vodi računa o sigurnosti gostiju, govori podatak da se u sezoni svakog jutra ističe zastava određene boje. Ona ukazuje na promene vremena, buru, najezdu meduza, tako da gosti znaju šta ih čeka. Većina hotela ima svoje plaže, pa u sklopu njih imate pravo na korišćenje ležaljki, suncobrana i tuševa, ali i ukoliko ste smešteni u apartmanima ili kampu, svakako ćete pronaći neko parče obale po svom ukusu. Iznajmljivanje suncobrana je oko 10 evra.

Lido je vrlo popularno za porodice sa decom, jer je mnogo toga podređeno upravo najmlađima. Brodić "Džoli Rodžer" krstari duž obale i poziva ih na piratsko krstarenje, koje je prava atrakcija. Na svakoj plaži se nalazi mobilijar za mališane, ali se oni još više raduju odlasku u "Akvalendiju".

Ovaj vodeni park, najveći u Italiji, smešten je u zapadnom delu grada. U njemu je zabava zagarantovana ne samo za klince, nego za sve generacije i sve tipove ljudi. Deca će uživati u raznim animacijama i cirkuskim tačkama, avanturisti u adrenalinskim toboganima, a stariji i oni mirniji, u opuštanju za šankovima u vodi i prijatnim restoranima. Otvoren je svakog dana tokom sezone, a cena ulaznice je 20 evra.

Pored akva-parka se nalazi jedan od mnogobrojnih terena za mini-golf, koji je uvek posećen, jer ima dobru školu ovog sporta. U ponudi je i velika go kart staza "Pista Azura", ali turisti vole da sebe nagrade i boravkom u velnes centru.

Svake sezone nikne nešto novo od zabavno-sporstke ponude, jer domaćini žele da zadrže stare i pridobiju nove goste. Tokom letnje sezone ovde saobraća specijalni voz "Pendolino" koji povezuje sve delove naselja.

Dok mladi ne moraju da brinu o mestima za noćne izlaske, pošto Lido u tome ne oskudeva, a čak postoji i specijalna noćna linija koja povezuje grad sa glavnim mestima zabave, ljubitelji kulturnog života bi trebalo da se pomire da toga ovde nema. Zamena, međutim, mogu da im budu povremene izložbe i predstave koje se organizuju na plaži. Interesantne su skulpture od peska, koje se izlažu svake godine u junu i julu.

Ukoliko se u Lidu zadesite 15. avgusta, onda ćete uživati u velikom vatrometu na plaži, a pravi spektakl predstavlja šou sa akrobatskim letenjem koji se priređuje u okviru festivala "Frecce Tricolori".

Možda je daleko od Majamija, ali ima mnogo prednosti zbog kojih postaje sve popularniji za naše turiste. A kako je od Beograda udaljen 750 kilometara i do njega se stiže za oko devet sati, naše turističke agencije ne moraju posebno da vas ubeđuju zbog čega bi trebalo da spakujete kofere i letnji odmor provedete upravo u Lidu.

IZLETI DO VENECIJE, VERONE...

Na samo 40 kilometara od Lida, nalazi se Venecija. Svakog dana, na svakih pola sata, brodić iz Punto Sabioni plovi do nje, pa se tokom prijatne vožnje, za 40 minuta možete naći na obali "lepotice Jadrana". Ako ste u Lidu, lako možete da stignete i do okolnih italijanskih bisera. Lokalne agencije u ponudi imaju izlet do Verone za 45 evra, koliko košta i ekskurzija do Firence. Interesantni su i odlasci do živopisnih ostrva Murano i Burano, jer možete sami da ih obiđete brodićem koji kreće iz Punta Sabioni.

Izvor: Večernje novosti

 

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

ĐuMi

15.06.2015 13:54

Predivno mjesto,i predivna klima.

ODGOVORITE
Name

Fora

15.06.2015 14:47

More plitko kao u Igalu, voda prljava katastrofa... Ne bi italijani dzabe isli u Hrvacku da je zu tako lijepo!?

ODGOVORITE
Name

MiMi

15.06.2015 16:04

Lijep pozdrav za DjuMi...

ODGOVORITE