Како љето може да нашкоди вашој кожи

Време је за сунчање и пливање, али и за правилну негу коже јер ових дана почињу да нас вребају многе опасности...

Здравље 15.06.2015 | 08:18
Како љето може да нашкоди вашој кожи

Током летњих месеци, брига о највећем органу људског тела – кожи – требало би да буде ваша главна мисија када је очување здравља у питању.

ОПЕКОТИНЕ ОД СУНЦА

Једначина је јасна: незаштићена кожа + сунце = опекотине.

Користите заштитни фактор 30 с високом УВА и УВБ заштитом сваки дан. Пре сваког дужег излагања сунцу, посетите доктора, као вид превентиве.

"Много људи не схвата да разни лекови могу повећати вашу фотосензитивност и изложити вас још већем ризику", каже Клифорд Перлис дерматолог с Фоx Цхасе Цанцер Центра у Филаделфији. Антибиотици и лекови за притисак су посебно склони фотосензитивности.

Зато пре сваког одласка на море или базен, консултујте доктора о промени неких медикамената.

ГЉИВИЧНЕ ИНФЕКЦИЈЕ

На почетку добре вести: сунце може смањити различите упале попут акни, псоријазе и

екцема. Заправо, лаке терапије се управо заснивају на УВ зрацима, који могу ојачати ваш

имунолошки систем и спречити запаљења коже.

Врућина и висока влажност изазивају проблеме тропских болести и гљивичних инфекција.

Одређени делови тела, као што су стопала, пазух и гениталије, дуго задржавају топлоту и влагу и плодно су тло за гљивице. Најбоља заштита су пудери против гљивица, који ће помоћи исушивању тих делова тела.

СУВА КОЖА

Након изласка из воде, правац под туш. Прво тело оперите водом и сапуном, а затим на кожу утрљајте лосион за тело како се она не би брзо исушила.

МИЛАРИЈА (летњи осип)

Још позната као болест црвеног лица, препознатљива по безболним испупчењима по порама на лицу. Обично настају због врућине, влаге и знојења, а у већини случајева су потпуно бенигни, али могу изазвати непријатни свраб. Најбољи начин да их смањите јесте да минимизујете знојење. Држите своје климе укљученима у летњим данима и носите лагану одећу да би влага могла да испари.

УЈЕДИ ИНСЕКАТА

Можете изазвати инфекцију по кожи чешајући се после уједа инсекта. Реакција настаје од токсина који инсекти испуштају. Намажите кожу малом дозом специјализоване креме или кремама које садрже анестетик лидокаин да бисте смањили упалу и бол.

Ако имате озбиљније симптоме попут грознице, мучнине, потешкоћа с дисањем или отока, обратите се лекару јер вероватно имате алергијску реакцију.

Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар