Барселона тјера туристе да не би завршила као Венеција

Барселона има сјајну архитектуру, укусну храну, обиље сунца и опуштену атмосферу, тако да не чуди што се ове године очекује рекордна посета од 7,6 милиона туриста, која, медјутим, брине градске оце да би град могао да постане "изгубљен случај", попут Венеције.

Путовања 15.06.2015 | 08:14
Барселона тјера туристе да не би завршила као Венеција

Барселона је тренутно трећи најпосећенији град у Европи, после Лондона и Париза, док на глобалном нивоу заузима 12. позицију, према истраживању кредитне куће Мастеркард под називом "Глобални индекс туристичких градова" објављеном 3. јуна.

Овакви подаци, медјутим, нису добра вест за новоизабрану градоначелницу Барселоне Аду Колау Баљано, која је на челу коалиције еколога и социјалних активиста, чија је платформа однела победу на мајским општинским изборима.

Градоначелница, наиме, тврди да због пораста туристичких посета, Барселона постаје неподесно место за нормалан живот њених 1,7 милиона становника.

Током већег дела године, пешачка зона Лас Рамблас и лавиринт Готске четврти су, како преноси Блумберг, углавном преплављени туристима, медју којима су на десетине хиљада путника који се сваког дана искрцају са путничких бродова.

И продавци са познате пијаце Бокерија се у последње време жале, пошто туристи, како тврде, ометају локално становништво у куповини намирница. У једном документарцу из 2014. године је упозорено да град све више личи на "тематски парк", преноси њујоршка агенција Блумберг.

Локалне власти су, медјутим, покушале да контролишу бујицу туриста, захтевајући временски ограничене улазнице за посете атракцијама као што су Гаудијев Парк Гуељ и катедрала Саграда Фамилија, као и забрану приступа туриста пијаци Бокерија у сатима када локално становништво углавном купује.

Градоначелница Барселоне, медјутим, жели да оде још даље, па је у изјави за шпански лист "Паис" рекла да ће увести мораторијум на отварање нових хотела и да ће развити план који ће осигурати да Барселона не заврши као Венеција.

Популација Венеције од 180.000 становника из 60-их година прошлог века је данас пала на тек 60.000, будући да преко два милиона посетилаца сваке године преплави овај град, наводи Блумберг.

"Венеција је изгубљен случај, односно место где обичан човек више не може да живи и да подигне породицу", изјавила је ауторка књиге "Презаузето: Растући бизнис путовања и туризма", Елизабет Бекер.

Блумберг оцењује да ситуација у Барселони, медјутим, још увек није тако драматична, јер је са једне стране, она знатно већа од Венеције, док истраживања јавног мњења показују да су становници Барселоне увелико протуристички настројени, изјавио је професор са једног холандског универзитета, Грег Ричардс.

Туристи годишње потроше 13,9 милијарди долара у Барселони, а сектор туризма запошљава око 100.000 људи.

Б 92

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

јосе

16.06.2015 07:24

Најбоље би било да туристи пошаљу новац који су планирали потрошити а ни случајно да долазе.

ОДГОВОРИТЕ