Кашњење подстицаја руши пољопривреду

Вишемјесечно кашњење подстицаја доводи у питање опстанак пољопривредне производње у Републици Српској, тврде пољопривредници и указују да нису могли да обаве квалитетну сјетву што ће имати негативне посљедице на овогодишњи род. Пољопривредници нису задовољни ни висином подстицаја.

Република Српска 14.06.2015 | 16:45
Кашњење подстицаја руши пољопривреду

Финансијски се издржати не може. Од поплава биле су три сјетве, веома тешка година - а помоћи нема, кажу пољопривредници у Семберији.

“Нема помоћи ни од ког ништа, ја мислим да је пољопривредник препуштен сам себи да је то све забатаљено”, каже Станко Јанковић, пољопривредник из Амајлија

“Не видим да ико може бити задовољан. Можда површине изгледају лијепо засијано, али је то или са лошим сјеменом, или без ђубрива или без заштите или са огромним задужењима”,  тврди Раде Јовичевић, Удружење повртара Републике Српске.

Из Министарства прво обећање је било да ће исплата подстицаја из прошле године бити до краја априла, а сада, у наредним седмицама и то у износу од 12,5 милиона марака.

“Нема ту уздања и чекања од неке помоћи, а помоћ кад год дође добро дође, али закаснило је то све”, каже Раденко Стевановић, пољопривредник из Амајлија .

“Не можемо да кривимо Министарство пољопривреде, али можемо Владу, јер смо ми увијек на репу”, каже Мишо Маљчић из Удружење пољопривредника Републике Српске.

За ову годину планирано је 60 милиона КМ из буџета за развој пољопривреде. Упркос подстицајима и даље имамо неконкурентну цијену наших производа на тржишту, немогућност пласмана робе, прерађивачи нуде откупне цијене које, кажу пољопривредници, не могу да подмире ни основне трошкове производње.

У удружењу пољопривредника тврде да је за ову годину МИнистарство понудило добар програм за откуп пшенице, за произвођаче млијека, али остале гране, тврде пољопривредници, са овако мало новца тешко да могу ићи напријед.

БН ТВ

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Сара

14.06.2015 16:28

Сви би дрзавне паре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

пљевљак

14.06.2015 17:21

Укинути подстицај ста има дрзава од пољопривредника добије подстицај прода робу,дрзава од тог нема ниста. Укинути висе да се дрзава музе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

гојко сиса

14.06.2015 19:23

Исплацено је просле седмице 7 милиона КМ подстицаја и 7 милиона тзв. зелених вауцера.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Људи

15.06.2015 07:50

Па у свим земљама пољопривреда има постицај, шта је вама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пољопривредник

15.06.2015 08:38

Ма баш су интилигентни ови што коментаришу, хвала богу што нису у могућности да одлучују о нечијој судбини... Ако ишта извлачи ову напаћену државу то су пољопривредници...