Kašnjenje podsticaja ruši poljoprivredu

Višemjesečno kašnjenje podsticaja dovodi u pitanje opstanak poljoprivredne proizvodnje u Republici Srpskoj, tvrde poljoprivrednici i ukazuju da nisu mogli da obave kvalitetnu sjetvu što će imati negativne posljedice na ovogodišnji rod. Poljoprivrednici nisu zadovoljni ni visinom podsticaja.

Republika Srpska 14.06.2015 | 16:45
Kašnjenje podsticaja ruši poljoprivredu

Finansijski se izdržati ne može. Od poplava bile su tri sjetve, veoma teška godina - a pomoći nema, kažu poljoprivrednici u Semberiji.

“Nema pomoći ni od kog ništa, ja mislim da je poljoprivrednik prepušten sam sebi da je to sve zabataljeno”, kaže Stanko Janković, poljoprivrednik iz Amajlija

“Ne vidim da iko može biti zadovoljan. Možda površine izgledaju lijepo zasijano, ali je to ili sa lošim sjemenom, ili bez đubriva ili bez zaštite ili sa ogromnim zaduženjima”,  tvrdi Rade Jovičević, Udruženje povrtara Republike Srpske.

Iz Ministarstva prvo obećanje je bilo da će isplata podsticaja iz prošle godine biti do kraja aprila, a sada, u narednim sedmicama i to u iznosu od 12,5 miliona maraka.

“Nema tu uzdanja i čekanja od neke pomoći, a pomoć kad god dođe dobro dođe, ali zakasnilo je to sve”, kaže Radenko Stevanović, poljoprivrednik iz Amajlija .

“Ne možemo da krivimo Ministarstvo poljoprivrede, ali možemo Vladu, jer smo mi uvijek na repu”, kaže Mišo Maljčić iz Udruženje poljoprivrednika Republike Srpske.

Za ovu godinu planirano je 60 miliona KM iz budžeta za razvoj poljoprivrede. Uprkos podsticajima i dalje imamo nekonkurentnu cijenu naših proizvoda na tržištu, nemogućnost plasmana robe, prerađivači nude otkupne cijene koje, kažu poljoprivrednici, ne mogu da podmire ni osnovne troškove proizvodnje.

U udruženju poljoprivrednika tvrde da je za ovu godinu MInistarstvo ponudilo dobar program za otkup pšenice, za proizvođače mlijeka, ali ostale grane, tvrde poljoprivrednici, sa ovako malo novca teško da mogu ići naprijed.

BN TV

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Sara

14.06.2015 16:28

Svi bi drzavne pare.

ODGOVORITE
Name

pljevljak

14.06.2015 17:21

Ukinuti podsticaj sta ima drzava od poljoprivrednika dobije podsticaj proda robu,drzava od tog nema nista. Ukinuti vise da se drzava muze.

ODGOVORITE
Name

gojko sisa

14.06.2015 19:23

Isplaceno je prosle sedmice 7 miliona KM podsticaja i 7 miliona tzv. zelenih vaucera.

ODGOVORITE
Name

Ljudi

15.06.2015 07:50

Pa u svim zemljama poljoprivreda ima posticaj, šta je vama.

ODGOVORITE
Name

Poljoprivrednik

15.06.2015 08:38

Ma baš su intiligentni ovi što komentarišu, hvala bogu što nisu u mogućnosti da odlučuju o nečijoj sudbini... Ako išta izvlači ovu napaćenu državu to su poljoprivrednici...