Србац: Парастос за борце Југословенске војске у отаџбини

Митрополит Црногорско-приморски  Амфилохије уз саслужење већег броја свештеника Захумско-херцеговачке и Бањалучке епархије, данас је у новом храму Преображења Господњег у Разбоју служио свету архијерејску литургију.

Република Српска 14.06.2015 | 14:58
Србац: Парастос за борце Југословенске  војске у отаџбини

Након литургије и литије, у старом храму одржан је парастос за  борце Југословенске  војске у отаџбини, који су прије 70. година, у априлу 1945. године, страдали током повлачења у борбама  са усташама, нијемцима и партизанима у Лијевче пољу.

Међу погинулим борцима регуларне краљеве Војске било је доста Црногораца, међу којима и тадашњи митрополит Црногорско-приморски Јоаникије, који је своју последњу свету архијерејску литургију служио управо у храму  Преображење Господњег  у Разбоју, након чега је погубљен са својим вјерницима.

Данашњој литургији присуствовао је више стотина  вјерника, међу којима је било и потомака погинулих југословенских бораца, који су аутобусима стигли из Црне Горе и Херцеговине.

За чување сјећања на настрадале и допринос развоју и унапређењу вјерских односа  и сарадње, не само међу црквеним вјеродостојницима, већ и српским земљама, митрополит Црногорско-приморски Амфилохије  одликовао је  Драгана Давидовића, првог министра вјера у Влади Републике Српске.

Митрополит је одао признање и  Миру Миљетићу, осамдестогодишњем борцу за ширење истине о краљу, његовој војсци и вјери православној, страдалницима и мученицима и тој мисији, и поред разних тортура, остао вјеран до данашњег дана.

Признање је добила и Српска православна Црквена општина Стапари – Разбој, која његује сјећање на српске патриоте и то преноси са кољена на кољено, за шта је посебно заслужан протонамјесник Младен Продановић.

Аутор: Саво Кесер

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

РадикалНО

14.06.2015 14:31

Жив је Дражо, умро није, док је Срба и Србије...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тепиц

14.06.2015 19:17

Да се Дразин барјак вије не би било Албаније и била би Равна Гора на три српска мора ;) Да се Дразин барјак вије не би било сиптарије ;) ЗА КРАЉА И ОТАДЗБИНУ С ВЕРОМ У БОГА СЛОБОДА ИЛИ СМРТ!!!

Name

Тепиц

14.06.2015 19:19

За кралај и отадзбину с вером у Бога, слобода или смрт !

ОДГОВОРИТЕ