Srbac: Parastos za borce Jugoslovenske vojske u otadžbini

Mitropolit Crnogorsko-primorski  Amfilohije uz sasluženje većeg broja sveštenika Zahumsko-hercegovačke i Banjalučke eparhije, danas je u novom hramu Preobraženja Gospodnjeg u Razboju služio svetu arhijerejsku liturgiju.

Republika Srpska 14.06.2015 | 14:58
Srbac: Parastos za borce Jugoslovenske  vojske u otadžbini

Nakon liturgije i litije, u starom hramu održan je parastos za  borce Jugoslovenske  vojske u otadžbini, koji su prije 70. godina, u aprilu 1945. godine, stradali tokom povlačenja u borbama  sa ustašama, nijemcima i partizanima u Lijevče polju.

Među poginulim borcima regularne kraljeve Vojske bilo je dosta Crnogoraca, među kojima i tadašnji mitropolit Crnogorsko-primorski Joanikije, koji je svoju poslednju svetu arhijerejsku liturgiju služio upravo u hramu  Preobraženje Gospodnjeg  u Razboju, nakon čega je pogubljen sa svojim vjernicima.

Današnjoj liturgiji prisustvovao je više stotina  vjernika, među kojima je bilo i potomaka poginulih jugoslovenskih boraca, koji su autobusima stigli iz Crne Gore i Hercegovine.

Za čuvanje sjećanja na nastradale i doprinos razvoju i unapređenju vjerskih odnosa  i saradnje, ne samo među crkvenim vjerodostojnicima, već i srpskim zemljama, mitropolit Crnogorsko-primorski Amfilohije  odlikovao je  Dragana Davidovića, prvog ministra vjera u Vladi Republike Srpske.

Mitropolit je odao priznanje i  Miru Miljetiću, osamdestogodišnjem borcu za širenje istine o kralju, njegovoj vojsci i vjeri pravoslavnoj, stradalnicima i mučenicima i toj misiji, i pored raznih tortura, ostao vjeran do današnjeg dana.

Priznanje je dobila i Srpska pravoslavna Crkvena opština Stapari – Razboj, koja njeguje sjećanje na srpske patriote i to prenosi sa koljena na koljeno, za šta je posebno zaslužan protonamjesnik Mladen Prodanović.

Autor: Savo Keser

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

RadikalNO

14.06.2015 14:31

Živ je Dražo, umro nije, dok je Srba i Srbije...

ODGOVORITE
Name

Tepic

14.06.2015 19:17

Da se Drazin barjak vije ne bi bilo Albanije i bila bi Ravna Gora na tri srpska mora ;) Da se Drazin barjak vije ne bi bilo siptarije ;) ZA KRALJA I OTADZBINU S VEROM U BOGA SLOBODA ILI SMRT!!!

Name

Tepic

14.06.2015 19:19

Za kralaj i otadzbinu s verom u Boga, sloboda ili smrt !

ODGOVORITE