За пожар крива Електродистрибуција?

Прије неколико дана у пожару је до темеља изгорјела кућа Ратка Голијанина у Источном Сарајеву.

Република Српска 14.06.2015 | 20:04
За пожар крива Електродистрибуција?

Ватрогасци су на мјесто несреће стигли тек након 40 минута, али нису закаснили својом кривицом.

Ратко Голијан и његове комшије за то криве општину Источно Ново Сарајево која већ 10 година није у стању да санира клизише које је у њиховој Улици Српских ратника, једним дијелом, затрпало па се до њихових кућа долази обилазним путем.

За несрећу која је до темеља уништила кућу Ратка Голијанина и која је могла изазвати и већу трагедију комшије оптужују електродистрибуцију и тврде да је жица са електростуба пала на кров Раткове куће и запалила је.

“Ја сам у 5 и 25 звао ватрогасце. Људи су се одмах јавили и пошли су. Међутим, пошто је ту клизиште, изгубили су одређено вријеме. Да је био пут проходан, дошли би за пет минута”, каже комшија Виде Лале.

Ратко, који на сву срећу у вријеме пожара није био у кући, каже да већ годинама моли да се електо-стубови и жице које прелазе преко његове куће и дворишта затегну и поправе, али нико ништа није урадио. Због тога је Ратко, други пут у животу остао без крова над главом.

“Ово ми је већ друга кућа. Једну сам у рату изгубио, ово ми је друга. Више од десет година сам интервенисао, слао захтјеве, молио их да бар затегну жице на бандери. Нису дошли. И ето шта се десило, остао сам на улици”, прича Ратко.

У Центру јавне безбједности Источно Сарајево кажу да ће се узроци несреће знати након што вјештак електроструке заврши вјештачење.

У Електродистрибуцији тврде да одговорност није на њима, али не желе пред камеру. Кажу да ће и њихов вјештак дати налаз, јер по њима за пожар је крив власник куће који је, како тврде, оставио упаљен шпорет. На питање како упаљен шпорет може запалити кров куће, па тек онда приземље, не дају коментар.

Ратко и његове комшије уздају се у правду,  али до сада имају лоша искуства са правном државом. Милени Ћуковић прије девет година погинуо је син због жица које су пале са далековода. И дан данас је на суду и тражи правду,  али то је тешко, јер је према њеним тврдњама, тадашњи окружни тужилац дозволио елктродистрибуцији да уклони електрокаблове прије доласка  судског вјештака.

“Апелујем, ако би се могло нешто човјеку помоћи да има гдје да живи. Сада нема ни шта да обуче нема ништа” каже његов комшија Ранко Батинић.

Број телефона за помоћ 00387 66 215 615, Ратко Голијанин.

БН ТВ

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

лоли

14.06.2015 22:44

Знате остављати коментаре за политицаре, а овде ниједног коментара? Залосно је колико смо обманути И понизени. Узас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

добро упознат

15.06.2015 06:40

Тако вам је то,човек годинама моли да ураде свој посао,и не ј.... га ни два посто.А кад СТАША нареди, постављају се стубови и у сред ноћи, и од њих праве крстове.Закувавају,не би ли опет пала крв,па да он са својима србује и брани српство,а ми опет до гинеколога!!!

ОДГОВОРИТЕ