Za požar kriva Elektrodistribucija?

Prije nekoliko dana u požaru je do temelja izgorjela kuća Ratka Golijanina u Istočnom Sarajevu.

Republika Srpska 14.06.2015 | 20:04
Za požar kriva Elektrodistribucija?

Vatrogasci su na mjesto nesreće stigli tek nakon 40 minuta, ali nisu zakasnili svojom krivicom.

Ratko Golijan i njegove komšije za to krive opštinu Istočno Novo Sarajevo koja već 10 godina nije u stanju da sanira kliziše koje je u njihovoj Ulici Srpskih ratnika, jednim dijelom, zatrpalo pa se do njihovih kuća dolazi obilaznim putem.

Za nesreću koja je do temelja uništila kuću Ratka Golijanina i koja je mogla izazvati i veću tragediju komšije optužuju elektrodistribuciju i tvrde da je žica sa elektrostuba pala na krov Ratkove kuće i zapalila je.

“Ja sam u 5 i 25 zvao vatrogasce. Ljudi su se odmah javili i pošli su. Međutim, pošto je tu klizište, izgubili su određeno vrijeme. Da je bio put prohodan, došli bi za pet minuta”, kaže komšija Vide Lale.

Ratko, koji na svu sreću u vrijeme požara nije bio u kući, kaže da već godinama moli da se elekto-stubovi i žice koje prelaze preko njegove kuće i dvorišta zategnu i poprave, ali niko ništa nije uradio. Zbog toga je Ratko, drugi put u životu ostao bez krova nad glavom.

“Ovo mi je već druga kuća. Jednu sam u ratu izgubio, ovo mi je druga. Više od deset godina sam intervenisao, slao zahtjeve, molio ih da bar zategnu žice na banderi. Nisu došli. I eto šta se desilo, ostao sam na ulici”, priča Ratko.

U Centru javne bezbjednosti Istočno Sarajevo kažu da će se uzroci nesreće znati nakon što vještak elektrostruke završi vještačenje.

U Elektrodistribuciji tvrde da odgovornost nije na njima, ali ne žele pred kameru. Kažu da će i njihov vještak dati nalaz, jer po njima za požar je kriv vlasnik kuće koji je, kako tvrde, ostavio upaljen šporet. Na pitanje kako upaljen šporet može zapaliti krov kuće, pa tek onda prizemlje, ne daju komentar.

Ratko i njegove komšije uzdaju se u pravdu,  ali do sada imaju loša iskustva sa pravnom državom. Mileni Ćuković prije devet godina poginuo je sin zbog žica koje su pale sa dalekovoda. I dan danas je na sudu i traži pravdu,  ali to je teško, jer je prema njenim tvrdnjama, tadašnji okružni tužilac dozvolio elktrodistribuciji da ukloni elektrokablove prije dolaska  sudskog vještaka.

“Apelujem, ako bi se moglo nešto čovjeku pomoći da ima gdje da živi. Sada nema ni šta da obuče nema ništa” kaže njegov komšija Ranko Batinić.

Broj telefona za pomoć 00387 66 215 615, Ratko Golijanin.

BN TV

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

loli

14.06.2015 22:44

Znate ostavljati komentare za politicare, a ovde nijednog komentara? Zalosno je koliko smo obmanuti I ponizeni. Uzas.

ODGOVORITE
Name

dobro upoznat

15.06.2015 06:40

Tako vam je to,čovek godinama moli da urade svoj posao,i ne j.... ga ni dva posto.A kad STAŠA naredi, postavljaju se stubovi i u sred noći, i od njih prave krstove.Zakuvavaju,ne bi li opet pala krv,pa da on sa svojima srbuje i brani srpstvo,a mi opet do ginekologa!!!

ODGOVORITE