Јапан: Протести због промјена закона

Више хиљада Јапанаца протестовало је данас због плана премијера Шинзо Абеа да ојача улогу и обим војске те земље.

Свијет 14.06.2015 | 13:12
Јапан: Протести због промјена закона

Протест је одржан око зграде парламента у Токију у вријеме када Абе покушава да кроз парламент проведе низ контроверзних регулатива.

Нацрт закона је Абеов пројекат и он је изјавио да Јапан не треба више да се уздржава од одговорности за помоћ у одржавању регионалне стабилности и да мора изаћи испод безбједносног штита САД.

Нацрт закона ће омогућити јапанским војницима да иду у борбе ради заштите савезника, што је забрањено пацифистичким Уставом те земље.

Критичари регулатива оптужују Абеа да покушава да земљу удаљи од пацифизма.

Јапански Устав наметнуле су америчке окупационе снаге након Другог свјетског рата, али је Члан девет веома омиљен у народу.

"Не уништавајте Члан девет", пише на једном од транспарената на протесту, за који организатори наводе да је привукао 25.000 људи.

Извор: СРНА

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

да

14.06.2015 11:58

Тако то раде Јапанци

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин

14.06.2015 13:55

И Нијемци су имали овакав закон, нису га промјенили као што то хоће јапанска влада, али Нијемце то није спречавало да се умијешају у рат на простору бивше Југе, наравно ако је пуцати по Србима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

14.06.2015 23:57

Мислио сам да су Јапанци паметнији. Ови демонстранти мисле да су под безбједоносним штитом оних који су на њих бацили двије нуклеарне бомбе. То је један једини случај у историји да је употребљено екстремно нуклеарно наоружање и направљен геноцид огромних размјера. Ваљда се боје ако не буду слушали да ће их опет гађати.

ОДГОВОРИТЕ