Japan: Protesti zbog promjena zakona

Više hiljada Japanaca protestovalo je danas zbog plana premijera Šinzo Abea da ojača ulogu i obim vojske te zemlje.

Svijet 14.06.2015 | 13:12
Japan: Protesti zbog promjena zakona

Protest je održan oko zgrade parlamenta u Tokiju u vrijeme kada Abe pokušava da kroz parlament provede niz kontroverznih regulativa.

Nacrt zakona je Abeov projekat i on je izjavio da Japan ne treba više da se uzdržava od odgovornosti za pomoć u održavanju regionalne stabilnosti i da mora izaći ispod bezbjednosnog štita SAD.

Nacrt zakona će omogućiti japanskim vojnicima da idu u borbe radi zaštite saveznika, što je zabranjeno pacifističkim Ustavom te zemlje.

Kritičari regulativa optužuju Abea da pokušava da zemlju udalji od pacifizma.

Japanski Ustav nametnule su američke okupacione snage nakon Drugog svjetskog rata, ali je Član devet veoma omiljen u narodu.

"Ne uništavajte Član devet", piše na jednom od transparenata na protestu, za koji organizatori navode da je privukao 25.000 ljudi.

Izvor: SRNA

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

da

14.06.2015 11:58

Tako to rade Japanci

ODGOVORITE
Name

Srbin

14.06.2015 13:55

I Nijemci su imali ovakav zakon, nisu ga promjenili kao što to hoće japanska vlada, ali Nijemce to nije sprečavalo da se umiješaju u rat na prostoru bivše Juge, naravno ako je pucati po Srbima.

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

14.06.2015 23:57

Mislio sam da su Japanci pametniji. Ovi demonstranti misle da su pod bezbjedonosnim štitom onih koji su na njih bacili dvije nuklearne bombe. To je jedan jedini slučaj u istoriji da je upotrebljeno ekstremno nuklearno naoružanje i napravljen genocid ogromnih razmjera. Valjda se boje ako ne budu slušali da će ih opet gađati.

ODGOVORITE