Марихуана: Биљка спаса или порок?

У Србији постоји иницијатива пацијената да се марихуана легализује у медицинске сврхе, а та тема је заокупила велику пажњу јавности. Неки пацијенти марихуану виде као биљку спаса, а позивају се не лична искуства као и на искуства земаља у којима се марихуана користи у лечењу. Противници легализације наводе да дејство марихуане још није довољно клинички испитано и да је то корак ка тежим облицима наркоманије и повећању зависности.

Србија 14.06.2015 | 12:06
Марихуана: Биљка спаса или порок?

Марихуана се добија из индијске конопље. Из семена се добија психоактивна смола, која садржи преко 60 сличних састојака, канабиноида од којих је ТХЦ најодговорнији за већину психоактивних ефеката.

Марихуана представља горње листове, цветове и стабљику, који се суше и увијају у цигарете, а садржи 4-12 одсто ТХЦ-а. Када је реч о коришћењу у медицинске сврхе, постоје различити облици. Може бити у облику спреја, уља или таблета, у зависности за коју дијагностичку сврху се корсти.

У Министарство здравља стигао је захтев за легализацију марихуане у медицинске сврхе. Предао га је у име удружења "Лекализација" директор болнице "Свети Сава" др Милан Савић, који тврди да постоје доказана дејства марихуане на здравље.

"Она су углавном код неких тежих обољења, као што су малигне болести или код неких тежих неуролошких стања као што је мултипла склероза или анорексија", поручује Савић.

Светска здравствена организација на свом сајту наводи да је неколико студија показало терапијске ефекте канабиса када је реч о мучнини и повраћању код пацијената са болестима као што су канцер и АИДС. Међутим, наводи се да је потребно наставити истраживања у тој области.

Упркос томе, у неким развијеним земљама марихуана је заправо лек.

Директорка Клинике за психијатријске болести "Др Лаза Лазаревић" и председница Одбора за здравство Скупштине Србије проф. др Славица Ђукић Дејановић да је разлика између лека и отрова који се користи као опојно средство заправо у дози.

Извор: РТС

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Миленка

14.06.2015 11:09

За здрав зивот умјереност у свему сто нам природа нуди и од себе нуди сто мозес боље позитивније.Уравнотезеност с природом је формула за лијеп здрав и сретан зивот.Одреци се оног сто ви сматрате да вам је наметнуто.Буди свој размисљај својом главом. А сто се тице легализације марихуане то ме не занима то је у интересу дрзаве

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освит

14.06.2015 12:00

Скоро да не постоје лијекови који изљецују људе само они који лијеце тако кад поцнете пити неки лијек овисник сте до краја зивота.Несумљиво да је у фармацији бизнис на првом мјесту цак ако се ради и о манипулацији у лијецењу.Конопља је раније била основа за много лијекова али је потиснута уз познате разлоге.Искуства појединаца у лијецењу конопљиним уљем указују да наука мора да казе посљедњу ријеч кад се ради о забранама узгајања и користења конопље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДУВАЦИ

14.06.2015 12:17

ДАЈТЕ ДА СЕ ДУВАААААААААААА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

14.06.2015 12:32

О потенцијалном корисцењу Марихуане у медицинске сврхе довољно говори податак да је Америцка влада кроз министарство здравља у октобру 2003 патентирала медицинско корисцење Марихуане.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кинг конг

14.06.2015 12:41

Хоцете да казете да ја могу сам своје лијекове да правим. Не морамо висе да дајемо паре фармацеутским компанијама, е неце моци, то је од бога дато, под хитно забранити и све их у затвор позатварати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хеј

14.06.2015 20:23

Ово овисници пуцају мимусе.Кад се брзе навукосе.

Name

љекар

14.06.2015 13:41

Ово се одавно покусава.....Да се биљка са јаким халуциногеним својствима која инаце ствара јаку овисност покусава да се легализује.Ово ако се деси......бице здравствена катастрофа.........Тек це онда млади људи умирати.........

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

14.06.2015 14:48

Мислим да је сулудо забранити било ста сто расте у природи. Мозе се забранити промет, продаја али ако ја хоцу у свом двористу да посадим несто и то попусим забранити то под изговором да је то лосе за мене није нормално.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни

14.06.2015 16:33

Добра да извлачи и оно мало памети што се има.

ОДГОВОРИТЕ
Name

да

14.06.2015 19:23

То це и даље бити забрана,само це бити одредјена доза на коју цемо се навуци и ето ти белаја.Бице опет ко има и имат це.