Marihuana: Biljka spasa ili porok?

U Srbiji postoji inicijativa pacijenata da se marihuana legalizuje u medicinske svrhe, a ta tema je zaokupila veliku pažnju javnosti. Neki pacijenti marihuanu vide kao biljku spasa, a pozivaju se ne lična iskustva kao i na iskustva zemalja u kojima se marihuana koristi u lečenju. Protivnici legalizacije navode da dejstvo marihuane još nije dovoljno klinički ispitano i da je to korak ka težim oblicima narkomanije i povećanju zavisnosti.

Srbija 14.06.2015 | 12:06
Marihuana: Biljka spasa ili porok?

Marihuana se dobija iz indijske konoplje. Iz semena se dobija psihoaktivna smola, koja sadrži preko 60 sličnih sastojaka, kanabinoida od kojih je THC najodgovorniji za većinu psihoaktivnih efekata.

Marihuana predstavlja gornje listove, cvetove i stabljiku, koji se suše i uvijaju u cigarete, a sadrži 4-12 odsto THC-a. Kada je reč o korišćenju u medicinske svrhe, postoje različiti oblici. Može biti u obliku spreja, ulja ili tableta, u zavisnosti za koju dijagnostičku svrhu se korsti.

U Ministarstvo zdravlja stigao je zahtev za legalizaciju marihuane u medicinske svrhe. Predao ga je u ime udruženja "Lekalizacija" direktor bolnice "Sveti Sava" dr Milan Savić, koji tvrdi da postoje dokazana dejstva marihuane na zdravlje.

"Ona su uglavnom kod nekih težih oboljenja, kao što su maligne bolesti ili kod nekih težih neuroloških stanja kao što je multipla skleroza ili anoreksija", poručuje Savić.

Svetska zdravstvena organizacija na svom sajtu navodi da je nekoliko studija pokazalo terapijske efekte kanabisa kada je reč o mučnini i povraćanju kod pacijenata sa bolestima kao što su kancer i AIDS. Međutim, navodi se da je potrebno nastaviti istraživanja u toj oblasti.

Uprkos tome, u nekim razvijenim zemljama marihuana je zapravo lek.

Direktorka Klinike za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević" i predsednica Odbora za zdravstvo Skupštine Srbije prof. dr Slavica Đukić Dejanović da je razlika između leka i otrova koji se koristi kao opojno sredstvo zapravo u dozi.

Izvor: RTS

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Milenka

14.06.2015 11:09

Za zdrav zivot umjerenost u svemu sto nam priroda nudi i od sebe nudi sto mozes bolje pozitivnije.Uravnotezenost s prirodom je formula za lijep zdrav i sretan zivot.Odreci se onog sto vi smatrate da vam je nametnuto.Budi svoj razmisljaj svojom glavom. A sto se tice legalizacije marihuane to me ne zanima to je u interesu drzave

ODGOVORITE
Name

Osvit

14.06.2015 12:00

Skoro da ne postoje lijekovi koji izljecuju ljude samo oni koji lijece tako kad pocnete piti neki lijek ovisnik ste do kraja zivota.Nesumljivo da je u farmaciji biznis na prvom mjestu cak ako se radi i o manipulaciji u lijecenju.Konoplja je ranije bila osnova za mnogo lijekova ali je potisnuta uz poznate razloge.Iskustva pojedinaca u lijecenju konopljinim uljem ukazuju da nauka mora da kaze posljednju riječ kad se radi o zabranama uzgajanja i koristenja konoplje.

ODGOVORITE
Name

DUVACI

14.06.2015 12:17

DAJTE DA SE DUVAAAAAAAAAAAA

ODGOVORITE
Name

Miki

14.06.2015 12:32

O potencijalnom koriscenju Marihuane u medicinske svrhe dovoljno govori podatak da je Americka vlada kroz ministarstvo zdravlja u oktobru 2003 patentirala medicinsko koriscenje Marihuane.

ODGOVORITE
Name

king kong

14.06.2015 12:41

Hocete da kazete da ja mogu sam svoje lijekove da pravim. Ne moramo vise da dajemo pare farmaceutskim kompanijama, e nece moci, to je od boga dato, pod hitno zabraniti i sve ih u zatvor pozatvarati.

ODGOVORITE
Name

hej

14.06.2015 20:23

Ovo ovisnici pucaju mimuse.Kad se brze navukose.

Name

ljekar

14.06.2015 13:41

Ovo se odavno pokusava.....Da se biljka sa jakim halucinogenim svojstvima koja inace stvara jaku ovisnost pokusava da se legalizuje.Ovo ako se desi......bice zdravstvena katastrofa.........Tek ce onda mladi ljudi umirati.........

ODGOVORITE
Name

Igor

14.06.2015 14:48

Mislim da je suludo zabraniti bilo sta sto raste u prirodi. Moze se zabraniti promet, prodaja ali ako ja hocu u svom dvoristu da posadim nesto i to popusim zabraniti to pod izgovorom da je to lose za mene nije normalno.

ODGOVORITE
Name

Crni

14.06.2015 16:33

Dobra da izvlači i ono malo pameti što se ima.

ODGOVORITE
Name

da

14.06.2015 19:23

To ce i dalje biti zabrana,samo ce biti odredjena doza na koju cemo se navuci i eto ti belaja.Bice opet ko ima i imat ce.