Прича: Балкански дерби у Канади! Срби побједили Хрвате!

Опште познато је да је српска дијаспора веома бројна, а земља као што је Канада годинама је уточиште или рај нашим људима. Из земље "јаворог листа" долази нам јако лепа прича о екипи која нашу заједницу држи на окупу, игра добар фудбал и чува традицију предака. Српски Бели Орлови (Сербиан Wхите Еаглс) већ 45 година постоје као колектив, а пре само нешто мање од 10 година постали су професионални клуб који се такмичи у тамошњој елитној лиги.

Фудбал 13.06.2015 | 22:00
Прича: Балкански дерби у Канади! Срби побједили Хрвате!

Српски Бели Орлови (или Српски Бијели Орлови) основани су 1970. године као аматерски клуб, а 2006. године су ушли у професионалне воде након доласка нашег прослављеног фудбалера Драгослава Шекуларца који је био нада екипи да ће једног дана доћи до трофеја у фудбалској лиги Канаде.

Председник клуба је Драган Бакоч, родом из Црне Горе, тачније из Херцег Новог, а клуб доводи играче управо из Црне Горе, те Србије и Републике Српске којиу су играли по иностранству, тачније по јачим клубовима у дијаспори. Сваке сезоне дође макар по пет нових играча како би клуб био константно у врху првенства.

Да би нам ситуација била ближа како то Српски Бели Орлови чувају традицију Срба, нападач канадског тима Ђорђе Струњаш за "Блиц" је истакао колику подршку има екипа са трибина и колико уствари нашем народу значе добре партије тог тима.

"Увек има људи што улажу са стране у клуб, јер воле да присуствују нашим утакмицама и то их подсећа као да су у нашим крајевима и чини им велико задовољство. Карте купују за читаву сезону и она кошта око 200 долара. Гледа нас и наша омладина која је рођена у Канади и имамо навијаче који нас бодре до задњег минута", почео је причу Струњаш.

Са друге стране, хрватска заједница је организовала тим Торонто Кроација који је, по традицији, велики противник и конкурент Српским Белим Орловима.

"Највећи противник у нашој лиги је дефинитвно Торонто Кроација! Када играмо против њих, са обе стране се издваја 101 посто могућности. Овде је истог интезитета ривалство као што је било на Балкану и оба клуба жестоко славе кад неко од њих добије. Како да вам кажем, када добијете њих као да сте освојили Лигу шампиона", навео је Струњаш.

Српски Бели Орлови су управо у петак добили са 2:1 љутог ривала "Сентениал" стадиону, па је било прилике и да се прослави велика победа.

"Наравно, славило се и дружило после утакмице и публика нас је испратила са великим аплаузом, то је велика радост за нас. На таквој утакмици увек има доста повреда и оштрих стартова, судије допуштају јачу игру, јер да није тако, било би море црвених картона", нагласио је Струњаш.

Међу Србима има доста омладине, постоји и други тим где се кале млађи фудбалери, а има и странаца који су се прикључили екипи српске дијаспоре.

"Наш клуб има и други тим. Углавном су млађи момци пореклом одавде који се кале за А селекцију. Њихова лига је такође призната и играју са истим клубовима као ми, само резервним тимовима. Има и странаца који играју за нас и то већ доста година, њих гледамо као да су наши и већина разуме наш језик, што је доста тешко за странца", казао је нападач канадског тима.

Струњаш је за крај навео да му је, као човека који живи у Канади, увек велика жеља била да игра за Српске Беле Орлове, јер се међу њима, као фамилијом, осећа као да је кући.

"Увек ми је била жеља да играм за овај клуб, јер се осећам као да сам кући и ово је моја породица и мој тим", закључио је Струњаш.

Битно је да за све наше људе овај тим много значи, независно од тога били они успешни или не, али осећај припадности у далекој земљи свакако је неопходан, поготово ако Срби ужвају да гледају Српске Беле Орлове, у шта не сумњамо.

Коментари / 0

Оставите коментар