Priča: Balkanski derbi u Kanadi! Srbi pobjedili Hrvate!

Opšte poznato je da je srpska dijaspora veoma brojna, a zemlja kao što je Kanada godinama je utočište ili raj našim ljudima. Iz zemlje "javorog lista" dolazi nam jako lepa priča o ekipi koja našu zajednicu drži na okupu, igra dobar fudbal i čuva tradiciju predaka. Srpski Beli Orlovi (Serbian White Eagls) već 45 godina postoje kao kolektiv, a pre samo nešto manje od 10 godina postali su profesionalni klub koji se takmiči u tamošnjoj elitnoj ligi.

Fudbal 13.06.2015 | 22:00
Priča: Balkanski derbi u Kanadi! Srbi pobjedili Hrvate!

Srpski Beli Orlovi (ili Srpski Bijeli Orlovi) osnovani su 1970. godine kao amaterski klub, a 2006. godine su ušli u profesionalne vode nakon dolaska našeg proslavljenog fudbalera Dragoslava Šekularca koji je bio nada ekipi da će jednog dana doći do trofeja u fudbalskoj ligi Kanade.

Predsednik kluba je Dragan Bakoč, rodom iz Crne Gore, tačnije iz Herceg Novog, a klub dovodi igrače upravo iz Crne Gore, te Srbije i Republike Srpske kojiu su igrali po inostranstvu, tačnije po jačim klubovima u dijaspori. Svake sezone dođe makar po pet novih igrača kako bi klub bio konstantno u vrhu prvenstva.

Da bi nam situacija bila bliža kako to Srpski Beli Orlovi čuvaju tradiciju Srba, napadač kanadskog tima Đorđe Strunjaš za "Blic" je istakao koliku podršku ima ekipa sa tribina i koliko ustvari našem narodu znače dobre partije tog tima.

"Uvek ima ljudi što ulažu sa strane u klub, jer vole da prisustvuju našim utakmicama i to ih podseća kao da su u našim krajevima i čini im veliko zadovoljstvo. Karte kupuju za čitavu sezonu i ona košta oko 200 dolara. Gleda nas i naša omladina koja je rođena u Kanadi i imamo navijače koji nas bodre do zadnjeg minuta", počeo je priču Strunjaš.

Sa druge strane, hrvatska zajednica je organizovala tim Toronto Kroacija koji je, po tradiciji, veliki protivnik i konkurent Srpskim Belim Orlovima.

"Najveći protivnik u našoj ligi je definitvno Toronto Kroacija! Kada igramo protiv njih, sa obe strane se izdvaja 101 posto mogućnosti. Ovde je istog inteziteta rivalstvo kao što je bilo na Balkanu i oba kluba žestoko slave kad neko od njih dobije. Kako da vam kažem, kada dobijete njih kao da ste osvojili Ligu šampiona", naveo je Strunjaš.

Srpski Beli Orlovi su upravo u petak dobili sa 2:1 ljutog rivala "Sentenial" stadionu, pa je bilo prilike i da se proslavi velika pobeda.

"Naravno, slavilo se i družilo posle utakmice i publika nas je ispratila sa velikim aplauzom, to je velika radost za nas. Na takvoj utakmici uvek ima dosta povreda i oštrih startova, sudije dopuštaju jaču igru, jer da nije tako, bilo bi more crvenih kartona", naglasio je Strunjaš.

Među Srbima ima dosta omladine, postoji i drugi tim gde se kale mlađi fudbaleri, a ima i stranaca koji su se priključili ekipi srpske dijaspore.

"Naš klub ima i drugi tim. Uglavnom su mlađi momci poreklom odavde koji se kale za A selekciju. Njihova liga je takođe priznata i igraju sa istim klubovima kao mi, samo rezervnim timovima. Ima i stranaca koji igraju za nas i to već dosta godina, njih gledamo kao da su naši i većina razume naš jezik, što je dosta teško za stranca", kazao je napadač kanadskog tima.

Strunjaš je za kraj naveo da mu je, kao čoveka koji živi u Kanadi, uvek velika želja bila da igra za Srpske Bele Orlove, jer se među njima, kao familijom, oseća kao da je kući.

"Uvek mi je bila želja da igram za ovaj klub, jer se osećam kao da sam kući i ovo je moja porodica i moj tim", zaključio je Strunjaš.

Bitno je da za sve naše ljude ovaj tim mnogo znači, nezavisno od toga bili oni uspešni ili ne, ali osećaj pripadnosti u dalekoj zemlji svakako je neophodan, pogotovo ako Srbi užvaju da gledaju Srpske Bele Orlove, u šta ne sumnjamo.

Komentari / 0

Ostavite komentar