Анализа: ''Орлови'' - хајде нас изненадите, али пријатно!

Репрезентација Србије вечерас у Копенхагену има последњу шансу да се укључи у трку за одлазак на Европско првенство.

Фудбал 13.06.2015 | 18:15
Анализа: ''Орлови'' - хајде нас изненадите, али пријатно!

Могли бисмо најаву за меч у Копенхагену између Данске и Србије да почнемо оном стереотипном хамлетовском изреком: "Бити или не бити". У тих четири речи саткана је истина о Орловима, уз малу ограду – овдашња јавност се давно помирила са спознајом да репрезентација Србије више не припада ни друштву просечних европских селекција.

Када се очекивала сигурна победа-уследио је пораз. Када се очекивала ренесанса на свим нивоима – уследио је још дубљи "канал". Када се очекивало да је време да направимо неки брејк, да је време да се окитимо скалпом јаке репрезентације - уследило је ново национално разочарење. И тако већ неколико година. Генерални се мењају (читај селектори), али војска остаје иста. Неубедљива, неамбициозна, далеко од свог реномеа...

И шта у таквој атмосфери неповерења могу да ураде Бранислав Ивановић и другови вечерас у Копенхагену? Звучи контрадикторно, помало и сулудо, али та чињеница која јасно говори да се Орлови поред Пауновићевих Орлића налазе на слепом колосеку, могла би да им помогне да нас коначно изненаде. И то позитивно. Питање је само да ли они то могу, јер и поред оних класичних фудбалерских теза о томе како је национални дрес светиња, јасно је да су мотивациони резервоари наших репрезентативаца прилично празни.

Иза њих је напорна сезона и бројна разочарења у дресу репрезентације Србије, а испред њих меч који морају да добију како би сачували шансу да се и поред серијских трагедија домогну места у баражу. Ту психолошку једначину мораће да реши селектор Радован Ћурчић коме је меч у Лисабону врло вероватно помогао да дође до одређених ситних закључака који успех значе. Некадашњи селектор младе репрезентације мораће у истом тренутку да неким тренерским маневром склони из подсвести репрезентативаца трауматична сећања и умор, а у исто време пробуди толико пута апострофирани - инат.

Ако имају спортско достојанство, да не кажемо образ, Орлови ће урадити све да бар привремено ставе фластер на уста онима који их поистовећују са најобичним грлицама и покондиреним тиквама са милионским банковним рачунима.

Добра ствар је што су Орлови у Аустрији против Азербејџана коначно пробили лед, добили простор да несметано дишу седам дана пре најважније утакмице у досадашњем делу квалификација. Јер чак и да је ситуација у нашем табору идеална Србија у Копенхагену не би била фаворит. И то из простог разлога: на другој страни биће савршено уигран тим, који превазилази оквире традционалне скандинавске игре - трчи, пуцај, скачи, ударај. Динамити су нас у Београду разнели комбинаториком и пас игром, као да су се ослањали на браћу Лаудруп и остале протагносте игре из 1992. године када су покорили Стари континент (да више не понављамо како су отишли на завршни турнир).

Јесте да гиљотина јавности стоји над главом Орлова, али имаће и Данска озбиљан, озбиљан мотив. Победом на вечерашњем мечу Данска би практично осигурала место које директно води на Европско првенство. Такмичарски тим који је формирао искусни Мортон Олсен у таквим ситуацијама се понаша као чопор бесних паса... Кидише на победу.

Биће то још један изазов за Радована Ћурчића, тест пред наоштреним српским навијачима, који ће желети да виде да ли је мирни човек из Драгачева способан за трик и неку тренерску магију после које би се Данци навукли на “лажну коску“.
"Знамо шта не смемо да урадимо против Данске. Ако се будемо повукли на своју половину бомбардоваће нас центаршутевима. А у таквој ситуацији они су јако, јако опасни. Завршавају акције са четврицом или петорицом играча који нападају лопту", јасан је Радован Ћурчић.

Селектор Србије ослониће се на играче који су положили тест против Азербејџана. И нема потребу Ћурчић да измишља топлу воду, јер осовина Ивановић, Матић, Љајић и је предоређена да преузме највећу одговорност. Фактор изненађења могао би да буде једино Филип Костић.

Наравно, када су овакви мечеви у питању оптимизам можемо да црпимо и у историјским подацима. У оним чувеним квалификацијама за Европско првенство 1992. године Данци су нас у Београду одучили од фудбала. Међутим, у Копенхагену је виђен луди балкански плес.

Нека тако буде и вечерас...

ДАНСКА – СРБИЈА

Копенхаген.
Стадион: Паркен
Судија: Бјорн Кујперс (Холандија)

ДАНСКА (4-1-4-1): Шмајхел – Јакобсен, Кјар, Бјеланд, Поулсен – Квист, Крон Дели, Хојбјерг, Ериксен, Јурари - Бентнер

СРБИЈА (4-2-3-1): Стојковић – Ивановић, Настасић, Максимовић, Коларов – Матић, Миливојевић – Љајић, Костић, Тошић – Митровић.

Коментари / 0

Оставите коментар