Analiza: ''Orlovi'' - hajde nas iznenadite, ali prijatno!

Reprezentacija Srbije večeras u Kopenhagenu ima poslednju šansu da se uključi u trku za odlazak na Evropsko prvenstvo.

Fudbal 13.06.2015 | 18:15
Analiza: ''Orlovi'' - hajde nas iznenadite, ali prijatno!

Mogli bismo najavu za meč u Kopenhagenu između Danske i Srbije da počnemo onom stereotipnom hamletovskom izrekom: "Biti ili ne biti". U tih četiri reči satkana je istina o Orlovima, uz malu ogradu – ovdašnja javnost se davno pomirila sa spoznajom da reprezentacija Srbije više ne pripada ni društvu prosečnih evropskih selekcija.

Kada se očekivala sigurna pobeda-usledio je poraz. Kada se očekivala renesansa na svim nivoima – usledio je još dublji "kanal". Kada se očekivalo da je vreme da napravimo neki brejk, da je vreme da se okitimo skalpom jake reprezentacije - usledilo je novo nacionalno razočarenje. I tako već nekoliko godina. Generalni se menjaju (čitaj selektori), ali vojska ostaje ista. Neubedljiva, neambiciozna, daleko od svog renomea...

I šta u takvoj atmosferi nepoverenja mogu da urade Branislav Ivanović i drugovi večeras u Kopenhagenu? Zvuči kontradiktorno, pomalo i suludo, ali ta činjenica koja jasno govori da se Orlovi pored Paunovićevih Orlića nalaze na slepom koloseku, mogla bi da im pomogne da nas konačno iznenade. I to pozitivno. Pitanje je samo da li oni to mogu, jer i pored onih klasičnih fudbalerskih teza o tome kako je nacionalni dres svetinja, jasno je da su motivacioni rezervoari naših reprezentativaca prilično prazni.

Iza njih je naporna sezona i brojna razočarenja u dresu reprezentacije Srbije, a ispred njih meč koji moraju da dobiju kako bi sačuvali šansu da se i pored serijskih tragedija domognu mesta u baražu. Tu psihološku jednačinu moraće da reši selektor Radovan Ćurčić kome je meč u Lisabonu vrlo verovatno pomogao da dođe do određenih sitnih zaključaka koji uspeh znače. Nekadašnji selektor mlade reprezentacije moraće u istom trenutku da nekim trenerskim manevrom skloni iz podsvesti reprezentativaca traumatična sećanja i umor, a u isto vreme probudi toliko puta apostrofirani - inat.

Ako imaju sportsko dostojanstvo, da ne kažemo obraz, Orlovi će uraditi sve da bar privremeno stave flaster na usta onima koji ih poistovećuju sa najobičnim grlicama i pokondirenim tikvama sa milionskim bankovnim računima.

Dobra stvar je što su Orlovi u Austriji protiv Azerbejdžana konačno probili led, dobili prostor da nesmetano dišu sedam dana pre najvažnije utakmice u dosadašnjem delu kvalifikacija. Jer čak i da je situacija u našem taboru idealna Srbija u Kopenhagenu ne bi bila favorit. I to iz prostog razloga: na drugoj strani biće savršeno uigran tim, koji prevazilazi okvire tradcionalne skandinavske igre - trči, pucaj, skači, udaraj. Dinamiti su nas u Beogradu razneli kombinatorikom i pas igrom, kao da su se oslanjali na braću Laudrup i ostale protagnoste igre iz 1992. godine kada su pokorili Stari kontinent (da više ne ponavljamo kako su otišli na završni turnir).

Jeste da giljotina javnosti stoji nad glavom Orlova, ali imaće i Danska ozbiljan, ozbiljan motiv. Pobedom na večerašnjem meču Danska bi praktično osigurala mesto koje direktno vodi na Evropsko prvenstvo. Takmičarski tim koji je formirao iskusni Morton Olsen u takvim situacijama se ponaša kao čopor besnih pasa... Kidiše na pobedu.

Biće to još jedan izazov za Radovana Ćurčića, test pred naoštrenim srpskim navijačima, koji će želeti da vide da li je mirni čovek iz Dragačeva sposoban za trik i neku trenersku magiju posle koje bi se Danci navukli na “lažnu kosku“.
"Znamo šta ne smemo da uradimo protiv Danske. Ako se budemo povukli na svoju polovinu bombardovaće nas centaršutevima. A u takvoj situaciji oni su jako, jako opasni. Završavaju akcije sa četvricom ili petoricom igrača koji napadaju loptu", jasan je Radovan Ćurčić.

Selektor Srbije osloniće se na igrače koji su položili test protiv Azerbejdžana. I nema potrebu Ćurčić da izmišlja toplu vodu, jer osovina Ivanović, Matić, Ljajić i je predoređena da preuzme najveću odgovornost. Faktor iznenađenja mogao bi da bude jedino Filip Kostić.

Naravno, kada su ovakvi mečevi u pitanju optimizam možemo da crpimo i u istorijskim podacima. U onim čuvenim kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 1992. godine Danci su nas u Beogradu odučili od fudbala. Međutim, u Kopenhagenu je viđen ludi balkanski ples.

Neka tako bude i večeras...

DANSKA – SRBIJA

Kopenhagen.
Stadion: Parken
Sudija: Bjorn Kujpers (Holandija)

DANSKA (4-1-4-1): Šmajhel – Jakobsen, Kjar, Bjeland, Poulsen – Kvist, Kron Deli, Hojbjerg, Eriksen, Jurari - Bentner

SRBIJA (4-2-3-1): Stojković – Ivanović, Nastasić, Maksimović, Kolarov – Matić, Milivojević – Ljajić, Kostić, Tošić – Mitrović.

Komentari / 0

Ostavite komentar