Љетовање лијечи душу и тијело!

Како одабрати право место за годишњи одмор, шта се саветује здравима, а шта хроничним болесницима? Десет дана је мало, за две недеље се организам адаптира, а три су оптималне за опуштање.

Здравље 13.06.2015 | 09:07
Љетовање лијечи душу и тијело!

Куда на одмор, куда са децом, смем ли да се удаљавам од куће и доктора, шта да понесем, како да путујем... Ово су само нека питања о којима ових дана подједнако размишљају и здрави и хронично болесни. На одабир дестинације утиче не само здравствено стање већ и године. Неко одмор жели да проведе у спокоју и тишини, док би други да осете набој адреналина и на тај начин се ослободе негативне енергије са посла.

У сваком случају летовање мора да се детаљно планира, а шта то све подразумева објашњава примаријус др Душанка Стевовић Гојгић, начелник амбулантне службе Хитне помоћи у Београду:

- Одмор је ретка прилика у току године у којој би требало сви да уживају. Када је реч о породицама, дестинација се бира зависно од тога да ли је дете здраво или болесно, према сопственим жељама и савету лекара. Међутим, без обзира на природу болести, сви би требало одмор да проведу у природи. Ако дете има срчану ману, бронхијалну астму или неку другу респираторну болест, неопходна је консултација са педијатром. У сваком случају, планина са нижом надморском висином, била би прави избор. Деца се, иначе, најбоље осећају тамо где се и родитељи добро осећају. Места без алергена нема, а за малишане је најбоље поштовати услове у којима боравите. То подразумева чисте, проветрене просторије у којима спавају и бораве, хигијенски и епидемиолошки исправну храну, контролу боравка на сунцу и довољно сати сна.

* Како одмор да проведу срчани болесници?

- Срчаним болесницима веома прија море, али и планина и бања, уколико се придржавају најосновнијих постулата здравог живота. На мору се саветује одлазак у шетњу или на плажу до 10 сати пре подне и после 17 часова по подне, лаки оброци од бареног и свежег поврћа и воћа без масноће, без масног меса и конзервираних производа. Могу краткотрајно и да пливају, али не у сусрет таласима нити да се удаљавају од обале, већ паралелно са њом. Обавезан је одмор за време јаког сунца у кући, уз узимање редовне терапије. Шетња поред мора у раним јутарњим и касним поподневним часовима представља право окрепљење за ове особе. Препоручује се и боравак у боровој шуми уколико је има, али и седење на тераси под сунцобраном. Важан је сваки контакт са природом.

* А на планини?

- Када су дуже време у стабилној форми, срчани болесници могу да користе и планину са надморском висином до хиљаду метара. То значи да немају ангинозне тегобе, али да се што више одмарају. Њима се препоручују лагане шетње, никако пењање узбрдо или освајање врхова. Већа надморска висина тражи здравије особе, јер је ваздух разређенији. Пењање уз брдо захтева више кисеоника, а када неко нема довољно кондиције долази до лакшег замарања. Код срчаних болесника ова врста активности је апсолутно искључена. И где год да се налазе и ма колико да се добро осећају, ниједног тренутка не смеју да забораве контролу крвног притиска.

* Шта прија дијабетичарима?

- Да би отишли на одмор, дијабетичари такође прво морају да стабилизују своју болест и поштују хигијенско-дијететски режим. Уз себе је неопходно да имају здравствени картон и да дестинацију бирају у близини здравственог центра у који благовремено могу да стигну.

Ако путују на планину, надморска висина не сме да премаши хиљаду метара, јер не треба претерано да се излажу физичким напорима. Ако се одлуче за море, пожељно је да у окружењу има борове шуме и другог зеленила. Заправо, за дијабетичаре је најбитније да бораве у местима без много буке и галаме, да имају редовне оброке и две ужине, калоријски и гликемијски избалансиране. Исхрана мора да буде без сувишних слаткиша и масноће. Подразумева се и обавезно узимање терапије било да је инсулинска или у таблетама. Важно је такође и да постоје добре стазе за свакодневну шетњу, која је за овај тип болесника обавезна. Шетња, заправо, служи, како очувању малих крвних судова који најлакше пропадају, тако и великих.

* Да ли су лековитије бање или планине?

- И планински и бањски туризам се свима препоручује. Једино астматичари и срчани болесници треба да избегавају места са великом надморском висином, због разређеног ваздуха. Бање се више препоручују особама са кожним проблемима, бубрежним, неуролошким и плућним болесницима, али и здравим рекреативцима. Све наше бање су одличне по лековитости вода и третмана који користе, једино би требало изабрати одговарајућу. Особе са дисајним проблемима одмор могу да проведу у Сокобањи или на Дивчибарама, које се сматрају ваздушном бањом. Бања Ковиљача, Врдник и Нишка бања се препоручује срчаним болесницима, јер им одговара клима, а у њој раде и одговарајући стручњаци. Анемични најбоље да летују на Златибору, а психијатријски болесници у Горњој Трепчи, Сокобањи или на мору. Шетња у природи, пливање и спортови су за њих прави вид терапије.

* Реуматичарима такође прија море?

- Да, али и бање као што су Нишка, Бања Ковиљача, Горња Трепча, Сијаринска, Рибарска и Врдник. У Горњу Трепчу, Рибарску и бању Врдник треба на одмор да иду и неуролошки пацијенти, док је за особе са гинеколошким проблемима прави избор Бања Ковиљача, Врдник и Сијаринска бања. Бубрежним болесницима препоручује се Прибојска и Сијаринска бања, док је за астматичаре, особе са бронхијалном астмом, хроничном опструктивном болешћу плућа и алергијама идеалан боравак на мору. Људи који имају проблема са штитном жлездом најбоље је да се одмарају на Златибору и у Сокобањи.

* Коме одговара сеоски туризам?

- Породицама са децом. Малишани ће на тај начин имати прилику да упознају животиње којих у градовима нема, да виде како се обрађује земља, жање жито... Једино треба водити рачуна о начину на који се спрема храна, хигијени простора у коме се борави и терапији коју треба узимати на време. Сеоски туризам, заправо, одговара свима због чистог ваздуха, доста кисеоника, домаће хране. Шетња у природи, домаћи чајеви, цветне пољане и зелена оаза, уз окрепљујућу тишину, представљају праву антистрес терапију. Дужина одмора је, ма где да сте, такође је важна. Десет дана за свакога је мало, две недеље довољне су за адаптацију организма у новом амбијенту, док су тек три седмице оптималне за потпуни одмор.

 ПРИРУЧНА АПОТЕКА

На пут никако не би требало полазити без приручне апотеке. Ово се посебно односи на родитеље. Увек је добро поред себе имати несесер са неопходним медикаментима и помоћним лековитим средствима. Препарати за снижење температуре, антихистаминици против алергије на сунце и убод инсеката, пробиотик капсуле и медицински угаљ против дијареје, антибиотска маст за кожу код површних рана, бочица са алкохолом, мања паковања вате, газе, завоја, обавезан су део "путничке апотеке".

Новости

Коментари / 0

Оставите коментар