Осам намирница које узрокују тешке болести

Иако смо сви само људи и понекад се “почастимо” не толико здравом храном, постоје неке намирнице које никад, нипошто не би требало да конзумирамо.

Здравље 13.06.2015 | 08:56
Осам намирница које узрокују тешке болести

Газирана пића

"Газирана пића нису храна, а превише се конзумирају у модерној исхрани. Једна лименка садржи 40 грама шећера, а све што садржи више од осам грама шећера сматрам претераним", изјавила је нутриционисткиња Мерил Причард. Њена колегиница Елиса Гудман додала је да вештачки заслађивачи у газираним пићима доприносе настанку гојазности и дијабетеса.

Глукозно-фруктозни сируп

Кели Левек тврди да избегава овај састојак који се често налази у брзој храни и зачинима, "као да је куга". Она објашњава да се фруктоза 100 одсто метаболише у јетри и пролази кроз Мајлардову реакцију, тачније формирају се супероксидни слободни радикали који могу проузроковати упалу јетре. Сируп се такође брже претвара у масно ткиво од било којих других угљених хидрата и повезује се с метаболичким синдромом и отпорношћу на инсулин.

Индустријски обрађена уља

Ова уља су високо обрађена и хемијски третирана, и обично им се додаје мирис како би била јестива. "Она брзо оксидирају, што узрокује стварање мноштва слободних радикала: Такође су пуна омега-6 масних киселина, што узрокује даљу неравнотежу омега масних киселина у телу", објашњава Левек. Уместо ових индустријских уља, нутриционисти препоручују уља која имају висок проценат омега-3 и незасићених киселина, као што су оно од кокоса, маслина и авокада.

Индустријски обрађена соја

Соја се последњих година препоручивала и за конзумирање и избегавање, готово у једнакој мери. Али нутрициониста Левек тврди да индустријски обрађене верзије дефиитивно треба избегавати по сваку цену. "Слободна глутаминска киселина или МСГ, која је снажан неуротоксин, формира се током обраде соје. Сојини фитоестрогени потенцијално могу узроковати хипотиреозу, па могу довести до неплодности и повећати шансу за појаву рака дојке код одраслих жена."

Месне прерађевине

"Ово месо обично добијамо од животиња које се држе у затвореним просторима у којима се шире заразе и које су изложене бројним хормонима и антибиотицима", напомиње Гудман и додаје: "Оне су такође пуне натријум нитрата, који се користи као хемијски појачивач укуса, конзерванс и појачивач боје". Кад их уносите у тело оне се претварају у хемикалије које узрокују карцином, а могу се наћи у различитим саламама, кобасицама, шунки и сланини.

Кокице за микроталасну рерну

Ова врста кокица представља велику опасност за здравље. "У омот су додате синтетичке хемикалије, поготово у индустрији брзе хране, које би требало да спрече да масти исцуре напоље", објашњава Гудман. "Кокице за микроталасну су пуне тих хемикалија, које се, кад се загреју, аутоматски шире у саме кокице. Оне штетно делују на ендокрини систем, а повезане су с развојем карцинома, повишеним лошим холестеролом, смањеним имунитетом, болестима штитне жлезде и неплодношћу."

Маргарин

То је високо обрађено биљно уље, крцато транс-масним киселинама. "Уствари, производи се од најјефтинијег уља најслабијег квалитета", каже Гудман. Дакле, прави се од оних индустријских уља које би требало избегавати, а током прераде на високој температури, стварају се слободни радикали који повећавају ризик од карцинома, срчаних болести и хормонске неравнотеже. Осим тога, садрже додатне адитиве и хемикалије, као и омега-6 масне киселине.

Намирнице са ниским процентом масноћа

Намирнице са смањеним процентом масти звуче као нешто добро, али овакве намирнице су врло нездраве. "Прехрамбена индустрија почела је да замењује животињске масти незасићеним биљним уљима која су довела до повећања потрошње транс-масти. А како би то надокнадили, произвођачи су почели да додају велике количине шећера, између осталог", каже Гудман. Другим речима, ризикујете гојазност, дијабетес, срчане болести и рак, пише Yахоо.

Б 92

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

нормалан ,...

13.06.2015 07:07

Добро познато ,вец одавно се убијамо 'добровољно ' са храном ,...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјока

13.06.2015 10:14

Сад ми је јасно засто нас ова наса власт дрзи гладнима и не даје нам посао и да зарадимо плату…па то је једноставно за насе добро. Хвала им.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Недјо

15.06.2015 14:52

Од сада једем само телеци паприкас са кромпиром, без меса.

ОДГОВОРИТЕ