Колико би данас коштала изградња пирамида и Колосеума?

Иако су данас препознатљиви као симболи човечанства, често се заборавља колико је времена, труда и средстава било потребно да би се саградили момументи као што су Велика пирамида или Колосеум у Риму.

Занимљивости 13.06.2015 | 07:41
Колико би данас коштала изградња пирамида и Колосеума?

Познате грађевине које су данас светске атракције грађене су када је било много теже обезбедити материјале и људство.

"Дејли мејл" је открио колико би данас коштало да се изграде такве грађевине, и очекивано, најскупља би била изградња Велике пирамиде у Гизи, која би коштала нешто преко 777 милиона евра.

Само материјал за градњу пирамиде би коштао скоро 690 милиона евра. Оригинална пирамида је грађена скоро 30 година и градиле су је десетине хиљада људи. Данас би било потребно 600 радника, за чије плате би требало издвојити преко 35 милиона, и 53 милиона за дизалице, што заједно са кречњаком кошта преко 777 милиона евра.

Колосеум у Риму је изграђен за 10 година, а данас би коштао 336 милиона евра. Материјал од ког је направљен (травертин) коштао би 143 милиона.

Ајфелова кула би данас коштала преко 27 милиона евра, а првобитно је било потребно две године да се направи. Данас би материјали били релативно јефтини, највише би коштала боја, и то преко пола милиона евра.

Криви торањ у Пизи би коштао 3,6 милиона, од чега би преко 2,5 милиона отишло на набавку белог мермера од ког је грађен.

Импозантна статуа Христа у Рио де Жанеиру би данас коштала нешто преко 1,2 милиона евра, а Кип слободе у Њујорку мало преко милион евра.

Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар