Koliko bi danas koštala izgradnja piramida i Koloseuma?

Iako su danas prepoznatljivi kao simboli čovečanstva, često se zaboravlja koliko je vremena, truda i sredstava bilo potrebno da bi se sagradili momumenti kao što su Velika piramida ili Koloseum u Rimu.

Zanimljivosti 13.06.2015 | 07:41
Koliko bi danas koštala izgradnja piramida i Koloseuma?

Poznate građevine koje su danas svetske atrakcije građene su kada je bilo mnogo teže obezbediti materijale i ljudstvo.

"Dejli mejl" je otkrio koliko bi danas koštalo da se izgrade takve građevine, i očekivano, najskuplja bi bila izgradnja Velike piramide u Gizi, koja bi koštala nešto preko 777 miliona evra.

Samo materijal za gradnju piramide bi koštao skoro 690 miliona evra. Originalna piramida je građena skoro 30 godina i gradile su je desetine hiljada ljudi. Danas bi bilo potrebno 600 radnika, za čije plate bi trebalo izdvojiti preko 35 miliona, i 53 miliona za dizalice, što zajedno sa krečnjakom košta preko 777 miliona evra.

Koloseum u Rimu je izgrađen za 10 godina, a danas bi koštao 336 miliona evra. Materijal od kog je napravljen (travertin) koštao bi 143 miliona.

Ajfelova kula bi danas koštala preko 27 miliona evra, a prvobitno je bilo potrebno dve godine da se napravi. Danas bi materijali bili relativno jeftini, najviše bi koštala boja, i to preko pola miliona evra.

Krivi toranj u Pizi bi koštao 3,6 miliona, od čega bi preko 2,5 miliona otišlo na nabavku belog mermera od kog je građen.

Impozantna statua Hrista u Rio de Žaneiru bi danas koštala nešto preko 1,2 miliona evra, a Kip slobode u Njujorku malo preko milion evra.

B 92

Komentari / 0

Ostavite komentar