Навике опасне по здравље

Оштећени бубрези могу да раде и са само 20 одсто свог капацитета, а да не посумњамо да са њима нешто није у реду...

Здравље 13.06.2015 | 07:35
Навике опасне по здравље

Бубрези спадају међу најважније органе јер филтрирају крв, производе хормоне,апсорбују минерале. Посебно су познати и као заштитници тела од отрова, зато што елиминишу токсине и неутрализују киселине. Овај мали орган дневно прочисти чак 200 литара крви.

Истраживања показују да се бубрези свакодневно налазе на удару штетних навикакоје их ослабљују и оштећују. Болест бубрега припада скупини “тихих болести”, чији се симптоми неће показати на самом почетку болести, него када је ситуација већ озбиљна. Бубрези годинама могу обављати своју функцију, али са смањеним капацитетом. Оштећени бубрези могу радити и са само 20 одсто свог капацитета, а да не посумњамо да са њима нешто није у реду. Зато су превентива и правовремено деловање најважнији.

Ово су, према мишљењу стручњака, 10 штетних навика које опасно оштећују ваше бубреге и које је потребно што пре мењати:

1. Мањак воде у организму

Најважнији задатак бубрега је филтрирање крви и елиминација токсина из организма. Бубрезима у тој функцији помаже текућина, конкретно вода. Ако је не уносимо довољно, бубрези слабије раде и долази до накупљања токсина, који ће их оштетити.

2. Вишак соли у исхрани

Златно је правило - не више од 5 грама соли дневно за здравље целог организма. Све више од тога је превише, и вишак ће први осетити бубрези. Код сланих намирница, бубрези раде више јер морају да излуче натријум који се налази у соли. Вишак соли утиче и на крвни притисак, па је унос соли свакако нужно контролисати.

3. Задржавање урина

Многи избегавају да користр јавне тоалете или због силних обавеза одлажу одлазак у тоалет. Често задржавање урина повећава притисак на мокраћни мехур, а може да доведе и до отказивања бубрега, бубрежних каменаца и инконтиненције.

4. Превише шећера

Довољно је попити само два заслађена пића дневно да се повећа ниво протеина у мокраћи, показала су недавна истраживања. Протеин у мокраћи један је од првих знакова потешкоћа са бубрезима. Понекад уносимо и до 10 пута више шећера од препоручене дозе, па су бубрези на сталном удару.

5. Мањак витамина и минерала

Мањак витамина и минерала предуслов су за настајање болести бубрега. Витамин Б6 и магнезијум смањују ризик од добијања камена у бубрегу, па намирнице богате тим витаминима и минералима свакако укључите у своју редовну исхрану.

6. Животињски протеини

За здраве бубреге, исхрана би требало да обилује воћем и поврћем. Сваки унос протеина, нарочито намирница животињског порекла, додатно оптерећује рад бубрега. Временом, то може довести до оштећења и смањене функције бубрега.

7. Мањак сна

Током спавања, тело обнавља оштећено ткиво бубрега, па је редован сан нужан за опоравак бубрега. Препорука је између 6 и 8 сати, сваког дана.

8. Превише кафе

Попут соли, и кафа оптерећује бубреге. Кофеин може повећати крвни притисак, због чега су бубрези под посебним стресом, што временом доводи до њиховихоштећења. Пијте до две шоље дневно.

9. Таблете против болова

Искуства пацијената показала су да коришћење таблета против болова (као што су аспирини, ибупрофени и друге скупине лекова) може довести до наглог затајења бубрега. Бирајте радије природне методе ублажавања боли и заштитите своје бубреге.

10. Конзумирање алкохола и цигарета

Бубрези неће страдати од једне чаше вина, али претерано конзумирање алкохола дугорочно оштећује бубреге. Алкохол је токсин који се мора прерадити и избацити. Као диуретик телу одузима драгоцену воду и тако двоструко неповољно утиче на рад бубрега. Што се цигарета тиче покушајте да живите без њих. Уколико баш не можете да их се одрекнете смањите их на минимум.

 

Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар