Сви против скупље струје у Српској

Поскупљење струје у Републици Српској, које ће ступити на снагу 1. јула ове године, наишло је на оштре критике грађана, представника власти и опозиције у Републици Српској, те представника пословне заједнице.

Република Српска 12.06.2015 | 21:39
Сви против скупље струје у Српској

Обични грађани сматрају да је поскупљење струје за домаћинства од 9,4 одсто нови удар на њихове ионако сиромашне кућне буџете, док послодавци истичу да је скупља струја привреди неприхватљива и да ће се на све начине борити да таква одлука не ступи на снагу.

Жељка Цвијановић, предсједник Владе Републике Српске, рекла је да очекује да добије одлуку Регулаторне комисије за енергетику Републике Српске о поскупљењу електричне енергије, како би могла да је коментарише, те поновила ранији став да није сагласна с великим поскупљењима.

"Ја сам већ раније рекла да се не слажем са толиким повећањем. У неким ранијим перцепцијама које смо имали када је покренуто то питање, ми смо се заиста кретали у распону од три-четири одсто", рекла је она.

Марко Павић, предсједник Демократског народног савеза, поново се у петак оштро успротивио најави поскупљења струје у Републици Српској.

"Свјесни смо да је Регулаторна комисија за енергетику Републике Српске независно тијело у свом раду, али ћу се борити на свим могућим фронтовима, у складу с нашим правним системом, да се овакве одлуке или пониште или да се више не дешавају", рекао је Павић. Он је поновио да би електроенергетска предузећа требало да се опредијеле за бољу организацију и интерне уштеде, а не да терете домаћинства и привреду вишим цијенама струје.

Петар Ðокић, министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске, рекао је да је очекивао да ће нова цијена електричне енергије бити нижа од оне коју је својом одлуком утврдила Регулаторна комисија за енергетику РС.

"Сматрам да послије овакве одлуке регулатора треба донијети посебан програм субвенционисања социјално угрожених категорија потрошача електричне енергије у Републици Српској", рекао је Ђокић.

Са друге стране, Саша Тривић, потпредсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске, истакао је да је Унија донијела одлуку да се за сљедећу седмицу закаже хитан састанак Привредне коморе Републике Српске и Владе о повећању цијена електричне енергије у Републици Српској.

"Сматрамо да је повећање цијена непримјерено с обзиром на то и да је премијерка Цвијановић, на првом разговору с послодавцима о повећању цијена струје, обећала да ће се урадити анализа оправданости евентуалног повећања цијена електричне енергије у Републици Српској. Али очигледно је да о томе није разговарано нити је анализирано", истакао је он.

Радован Пазуревић, директор Творнице обуће "Санино" Дервента, истакао је да је неприхватиљива одлука о повећању струје. Он је нагласио да ће се пословна заједници борити да не дође до реализације ове одлуке.

Из "Електропривреде Републике Српске" (ЕРС) у петак су казали да ће повећање цијена електричне енергије олакшати пословање свих предузећа из система ЕРС, с обзиром на то да ће на тај начин бити обезбијеђена средства за покриће највећег дијела трошкова који су се појавили у периоду између два тарифна поступка и на које предузећа не могу утицати.

Појаснили су да индустријски купци на напонском нивоу 110 кВ, 35 кВ и 10 кВ спадају у категорију квалификованих купаца који се снабдијевају од стране ЕРС у систему резервног снабдијевања. Навели су и да су се предузећа из састава ЕРС током тарифног поступка изјаснила да неће искористити право на додатно увећање цијене енергије за резервно снабдијевање, иако у складу с важећим прописима имају право на увећање цијена до 20 одсто за резервно снабдијевање.

"Просјечно повећање цијена електричне енергије за индустријске купце у односу на одобрене у претходном тарифном поступку 2010. године за категорију 35 кВ износи 1,3 одсто, за 10 кВ 8,1 одсто, док је за категорију 110 кВ одобрена просјечна цијена на истом нивоу", рекли су из ЕРС.

Бранислав Бореновић, предсједник Клуба посланика ПДП-а, и Вукота Говедарица, предсједник Клуба посланика СДС-а у НС Српске, јуче су оптужили власт у Републици Српској и руководство ЕРС да је до поскупљења дошло због њихове неспособности и да цијену те лоше политике сада плаћају грађани.

Извор: НН

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

Маша

12.06.2015 19:44

100%

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сњезана Трифуновиц

12.06.2015 19:47

Докле висе по јадном народу ал' стварно гдје це им дуса оволика не запосленот и ово сто ради питање је опстанка туга и залост.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сирогојно

12.06.2015 19:47

Дигну пензију1% од нове године хехе 1% а струју 9%..каква спрдацина од Владе и свега. Права спрдацина с људима...ста људима ми смо овце ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

агрегат

12.06.2015 19:48

Нека Миковиц лопов врати агрегат за струју сто је украо од сиротиње.Због таквих све поскупљује и пропада дрзава. Унистисе је лоппови нацисто.

ОДГОВОРИТЕ
Name

пунпадзија

12.06.2015 19:54

Тако нам и треба само дај јос да поскупи и гориво.Па докле висе имате ли мјере па подигните најнизу плату са 370км на 900км.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТРЕБИЊЕ

12.06.2015 19:55

ТРЕБА ДА ВАС ЈЕ СРАМОТА И БОГА И ОВОГА НАПАЦЕНОГ НАРОДА. СРАМ ВАС БИЛО ДЗАБАЉЕБАРОСИ БУДЗЕТСКИ.СВАКИ ЦАСАН СЕЉАК ЈЕ ПИСМЕНИЈИ ОД ВАС .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Остоја

12.06.2015 20:08

Ко се сјеца Корни групе и њихове пјесме "Трла баба лан" реакција владе, позиције и опозиције на поскупљење струје је бас као рад бабе из те пјесме. Нова цијена остаје! Назалост.

Name

Треба тако

12.06.2015 20:00

Свака кућа да плаћа 500 км мјесечно,то би било реално.

ОДГОВОРИТЕ
Name

боки

12.06.2015 20:36

Ја да се питам ја би је поскупио бар три пута.Кад народ није способан да мисли својом главом ћути и трпи лопове , е онда сеx до краја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дада

12.06.2015 21:17

Бирали сте,трпите....

ОДГОВОРИТЕ
Name

цx

12.06.2015 21:20

А како ће милорад купити нове фелне? Ове су му на ауту већ шест мјесеци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боско Буха

12.06.2015 21:38

РС не да је дотакла дно него копа јос дубље. У нормалним земљама су троскови за струју бескрајно мали дио дохотка, а овдје поскупљење од 9 % знаци бити или не бити. Тузни и претузно...

ОДГОВОРИТЕ
Name

србин

12.06.2015 22:05

Е тако се то ради. Гласали сте е сад цете видјети за кога сте глас дали. Сто је најгоре ово неце ниста промијенити на сл.изборима...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Која

12.06.2015 22:11

САМО НЕКА ПОСКУПЉУЈУ ТРЕБА ЈОШ И ВИШЕ.ТАКО СМО И ЗАСЛУЖИЛИ КАДА ЈЕ ПОЛОВИНА ГЛАСАЧА ОСТАЛА КОД КУЋЕ НА ДАН ИЗБОРА. ЗА СНСД ЈЕ ГЛАСАЛО МАЊЕ ОД 20 ОДСТО ОД УКУПНОГ БРОЈА ГРАЂАНА У РС И САДА ОВИХ 80 МОРАЈУ БИТИ ОВЦЕ ЗА ШИШАЊЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рид

12.06.2015 22:17

Овако Додик брани Српску. Пустите то што све поскупљује и што је народ све сиромашнији то није толико битно. Важно је пронаћи што више страних и унутрашњих непријатеља. то је опробан рецепт за опстанак на власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

12.06.2015 22:58

Наравно,треба неко да плаца плате онима који су се запослили по партијској линији снсд и социјалиста на руднику и термо електрани угљевик у последњих пар година,све татини синови,ово је зрело за РЕВОЛУЦИЈУ,ЛОПОВИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ко дан

12.06.2015 23:20

Све је јасно: струја поскупљује да би се пунио буџет јер нема ни динара у њему. То поскупљење ће повући и друга поскупљења а то је циљ. Зар ми нисмо извозници струје, нисмо ли је извозили по ниским цијенама? Шта је сад? Гдје је наш брат Хамовић, струјни магнат и Додиков пријатељ да притекне у помоћ? Нису ли нам обећавали велики прилив средстава како у ентитетски, тако и у општинске буџете?

ОДГОВОРИТЕ
Name

боки

13.06.2015 05:47

Црвена банда се припрема за локалне изборе.

Name

Пилеци мозгови.

13.06.2015 00:49

Јој ста вам раде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

333

13.06.2015 04:03

Е што нам уши заврћу. Изјаве како је регулаторна комисија независна јос нам даје епитет дебила,морона и кретена.Тако смо и заслузили.Цвијановићка,Павић и Дјокић се боре за мање поскупљење.Земљо отвори се.Па ко им је дао сагласност на толико поскупљење? Вјероватно моја покојна баба.Сви ми знамо ко управља овом приватном дрзавом и само један позив и поскупљења нема,наравно ако се хоће.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Становник

13.06.2015 04:10

То ми морамо плацати оних 1800 нових радника електра сто су вагнули за побједу Додика, па ста би да је изгудио , сви би лили крокодилске сузе.

ОДГОВОРИТЕ