Svi protiv skuplje struje u Srpskoj

Poskupljenje struje u Republici Srpskoj, koje će stupiti na snagu 1. jula ove godine, naišlo je na oštre kritike građana, predstavnika vlasti i opozicije u Republici Srpskoj, te predstavnika poslovne zajednice.

Republika Srpska 12.06.2015 | 21:39
Svi protiv skuplje struje u Srpskoj

Obični građani smatraju da je poskupljenje struje za domaćinstva od 9,4 odsto novi udar na njihove ionako siromašne kućne budžete, dok poslodavci ističu da je skuplja struja privredi neprihvatljiva i da će se na sve načine boriti da takva odluka ne stupi na snagu.

Željka Cvijanović, predsjednik Vlade Republike Srpske, rekla je da očekuje da dobije odluku Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske o poskupljenju električne energije, kako bi mogla da je komentariše, te ponovila raniji stav da nije saglasna s velikim poskupljenjima.

"Ja sam već ranije rekla da se ne slažem sa tolikim povećanjem. U nekim ranijim percepcijama koje smo imali kada je pokrenuto to pitanje, mi smo se zaista kretali u rasponu od tri-četiri odsto", rekla je ona.

Marko Pavić, predsjednik Demokratskog narodnog saveza, ponovo se u petak oštro usprotivio najavi poskupljenja struje u Republici Srpskoj.

"Svjesni smo da je Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske nezavisno tijelo u svom radu, ali ću se boriti na svim mogućim frontovima, u skladu s našim pravnim sistemom, da se ovakve odluke ili ponište ili da se više ne dešavaju", rekao je Pavić. On je ponovio da bi elektroenergetska preduzeća trebalo da se opredijele za bolju organizaciju i interne uštede, a ne da terete domaćinstva i privredu višim cijenama struje.

Petar Ðokić, ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske, rekao je da je očekivao da će nova cijena električne energije biti niža od one koju je svojom odlukom utvrdila Regulatorna komisija za energetiku RS.

"Smatram da poslije ovakve odluke regulatora treba donijeti poseban program subvencionisanja socijalno ugroženih kategorija potrošača električne energije u Republici Srpskoj", rekao je Đokić.

Sa druge strane, Saša Trivić, potpredsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske, istakao je da je Unija donijela odluku da se za sljedeću sedmicu zakaže hitan sastanak Privredne komore Republike Srpske i Vlade o povećanju cijena električne energije u Republici Srpskoj.

"Smatramo da je povećanje cijena neprimjereno s obzirom na to i da je premijerka Cvijanović, na prvom razgovoru s poslodavcima o povećanju cijena struje, obećala da će se uraditi analiza opravdanosti eventualnog povećanja cijena električne energije u Republici Srpskoj. Ali očigledno je da o tome nije razgovarano niti je analizirano", istakao je on.

Radovan Pazurević, direktor Tvornice obuće "Sanino" Derventa, istakao je da je neprihvatiljiva odluka o povećanju struje. On je naglasio da će se poslovna zajednici boriti da ne dođe do realizacije ove odluke.

Iz "Elektroprivrede Republike Srpske" (ERS) u petak su kazali da će povećanje cijena električne energije olakšati poslovanje svih preduzeća iz sistema ERS, s obzirom na to da će na taj način biti obezbijeđena sredstva za pokriće najvećeg dijela troškova koji su se pojavili u periodu između dva tarifna postupka i na koje preduzeća ne mogu uticati.

Pojasnili su da industrijski kupci na naponskom nivou 110 kV, 35 kV i 10 kV spadaju u kategoriju kvalifikovanih kupaca koji se snabdijevaju od strane ERS u sistemu rezervnog snabdijevanja. Naveli su i da su se preduzeća iz sastava ERS tokom tarifnog postupka izjasnila da neće iskoristiti pravo na dodatno uvećanje cijene energije za rezervno snabdijevanje, iako u skladu s važećim propisima imaju pravo na uvećanje cijena do 20 odsto za rezervno snabdijevanje.

"Prosječno povećanje cijena električne energije za industrijske kupce u odnosu na odobrene u prethodnom tarifnom postupku 2010. godine za kategoriju 35 kV iznosi 1,3 odsto, za 10 kV 8,1 odsto, dok je za kategoriju 110 kV odobrena prosječna cijena na istom nivou", rekli su iz ERS.

Branislav Borenović, predsjednik Kluba poslanika PDP-a, i Vukota Govedarica, predsjednik Kluba poslanika SDS-a u NS Srpske, juče su optužili vlast u Republici Srpskoj i rukovodstvo ERS da je do poskupljenja došlo zbog njihove nesposobnosti i da cijenu te loše politike sada plaćaju građani.

Izvor: NN

Komentari / 21

Ostavite komentar
Name

Maša

12.06.2015 19:44

100%

ODGOVORITE
Name

Snjezana Trifunovic

12.06.2015 19:47

Dokle vise po jadnom narodu al' stvarno gdje ce im dusa ovolika ne zaposlenot i ovo sto radi pitanje je opstanka tuga i zalost.

ODGOVORITE
Name

sirogojno

12.06.2015 19:47

Dignu penziju1% od nove godine hehe 1% a struju 9%..kakva sprdacina od Vlade i svega. Prava sprdacina s ljudima...sta ljudima mi smo ovce ...

ODGOVORITE
Name

agregat

12.06.2015 19:48

Neka Mikovic lopov vrati agregat za struju sto je ukrao od sirotinje.Zbog takvih sve poskupljuje i propada drzava. Unistise je loppovi nacisto.

ODGOVORITE
Name

punpadzija

12.06.2015 19:54

Tako nam i treba samo daj jos da poskupi i gorivo.Pa dokle vise imate li mjere pa podignite najnizu platu sa 370km na 900km.

ODGOVORITE
Name

TREBINJE

12.06.2015 19:55

TREBA DA VAS JE SRAMOTA I BOGA I OVOGA NAPACENOG NARODA. SRAM VAS BILO DZABALJEBAROSI BUDZETSKI.SVAKI CASAN SELJAK JE PISMENIJI OD VAS .

ODGOVORITE
Name

Ostoja

12.06.2015 20:08

Ko se sjeca Korni grupe i njihove pjesme "Trla baba lan" reakcija vlade, pozicije i opozicije na poskupljenje struje je bas kao rad babe iz te pjesme. Nova cijena ostaje! Nazalost.

Name

Treba tako

12.06.2015 20:00

Svaka kuća da plaća 500 km mjesečno,to bi bilo realno.

ODGOVORITE
Name

boki

12.06.2015 20:36

Ja da se pitam ja bi je poskupio bar tri puta.Kad narod nije sposoban da misli svojom glavom ćuti i trpi lopove , e onda sex do kraja.

ODGOVORITE
Name

dada

12.06.2015 21:17

Birali ste,trpite....

ODGOVORITE
Name

cx

12.06.2015 21:20

A kako će milorad kupiti nove felne? Ove su mu na autu već šest mjeseci.

ODGOVORITE
Name

Bosko Buha

12.06.2015 21:38

RS ne da je dotakla dno nego kopa jos dublje. U normalnim zemljama su troskovi za struju beskrajno mali dio dohotka, a ovdje poskupljenje od 9 % znaci biti ili ne biti. Tuzni i pretuzno...

ODGOVORITE
Name

srbin

12.06.2015 22:05

E tako se to radi. Glasali ste e sad cete vidjeti za koga ste glas dali. Sto je najgore ovo nece nista promijeniti na sl.izborima...

ODGOVORITE
Name

Која

12.06.2015 22:11

САМО НЕКА ПОСКУПЉУЈУ ТРЕБА ЈОШ И ВИШЕ.ТАКО СМО И ЗАСЛУЖИЛИ КАДА ЈЕ ПОЛОВИНА ГЛАСАЧА ОСТАЛА КОД КУЋЕ НА ДАН ИЗБОРА. ЗА СНСД ЈЕ ГЛАСАЛО МАЊЕ ОД 20 ОДСТО ОД УКУПНОГ БРОЈА ГРАЂАНА У РС И САДА ОВИХ 80 МОРАЈУ БИТИ ОВЦЕ ЗА ШИШАЊЕ

ODGOVORITE
Name

Рид

12.06.2015 22:17

Овако Додик брани Српску. Пустите то што све поскупљује и што је народ све сиромашнији то није толико битно. Важно је пронаћи што више страних и унутрашњих непријатеља. то је опробан рецепт за опстанак на власти.

ODGOVORITE
Name

Pero

12.06.2015 22:58

Naravno,treba neko da placa plate onima koji su se zaposlili po partijskoj liniji snsd i socijalista na rudniku i termo elektrani ugljevik u poslednjih par godina,sve tatini sinovi,ovo je zrelo za REVOLUCIJU,LOPOVI.

ODGOVORITE
Name

ko dan

12.06.2015 23:20

Sve je jasno: struja poskupljuje da bi se punio budžet jer nema ni dinara u njemu. To poskupljenje će povući i druga poskupljenja a to je cilj. Zar mi nismo izvoznici struje, nismo li je izvozili po niskim cijenama? Šta je sad? Gdje je naš brat Hamović, strujni magnat i Dodikov prijatelj da pritekne u pomoć? Nisu li nam obećavali veliki priliv sredstava kako u entitetski, tako i u opštinske budžete?

ODGOVORITE
Name

boki

13.06.2015 05:47

Crvena banda se priprema za lokalne izbore.

Name

Pileci mozgovi.

13.06.2015 00:49

Joj sta vam rade.

ODGOVORITE
Name

333

13.06.2015 04:03

E što nam uši zavrću. Izjave kako je regulatorna komisija nezavisna jos nam daje epitet debila,morona i kretena.Tako smo i zasluzili.Cvijanovićka,Pavić i Djokić se bore za manje poskupljenje.Zemljo otvori se.Pa ko im je dao saglasnost na toliko poskupljenje? Vjerovatno moja pokojna baba.Svi mi znamo ko upravlja ovom privatnom drzavom i samo jedan poziv i poskupljenja nema,naravno ako se hoće.

ODGOVORITE
Name

Stanovnik

13.06.2015 04:10

To mi moramo placati onih 1800 novih radnika elektra sto su vagnuli za pobjedu Dodika, pa sta bi da je izgudio , svi bi lili krokodilske suze.

ODGOVORITE