Краљ сестри одузео титулу због скандала

Нови шпански краљ Фелипе ВИ одлучио је да одузме титулу војвоткиње својој сестри принцези Кристини која је оптужена због проневере новца у корупцијском скандалу у који је умешан њен супруг.

Свијет 12.06.2015 | 17:48
Краљ сестри одузео титулу због скандала

"У службеном листу државе сутра ће се објавити краљевски указ којим његово височанство краљ одузима титулу Војвоткиње од Палма де Мајроке њеном височанству принцези Кристини", објавила је шпанска краљевска палата, преноси Бета.

Кристина Бурбонска (49) оптужена је за проневере у вези послова њеног супруга Ињакија Урдангарина (47). Титулу војвоткиње доделио јој је 1997. отац краљ Хуан Карлос. Она је шеста у реду за шпански престо.

Бивши олимпијски шампион у рукомету, Ињаки Урдангарин осумњичен је да је користио свој положај у краљевској породици да добије уговоре на Балеарским острвима и у Валенсији, преко непрофитне организације, чији је био председник. Оптужује се да је проневерио 6,1 милион евра.

Четири године од отварања истраге судија Хосе Кастро наложио је 22. децембра 2014. године да се суди сестри краља Фелипеа ВИ, што је први пут да се тако нешто догађа у историји шпанске монархије.

Кристина је осумњичена да је активно учествовала у проневерама и користила у личне сврхе део узетог новца преко параван компаније "Аизоон", где су она и супруг једнаки власници.

Кристина је током истраге на сва питања одговарала да не зна или да није знала и да се не сећа и рекла да је имала потпуно поверење у свог супруга, да не учествује у његовим пословима и да само потписује оно што он од ње тражи да потпише.

Њени адвокати су најавили да ће Кристина да се брани незнањем на суђењу. Укупно 17 људи оптужено је у том случају и треба да се појави на суђењу у Палма де Мајорки, за које датум још није одређен.

Краљ Фелипе (47) син јединац Хуана Карлоса преузео је шпански трон 10. јуна 2014. године после абдикације свог оца, чија популарност је пала на најнижи ниво због низа скандала, међу којима води афера у коју су умешани његови зет и ћерка.

Краљ Фелипе ВИ је рекао да жели да поврати углед шпанске круне, и обећао да ће се опходити на поштен и транспарентан начин.

Извор: РТС

Коментари / 0

Оставите коментар