Kralj sestri oduzeo titulu zbog skandala

Novi španski kralj Felipe VI odlučio je da oduzme titulu vojvotkinje svojoj sestri princezi Kristini koja je optužena zbog pronevere novca u korupcijskom skandalu u koji je umešan njen suprug.

Svijet 12.06.2015 | 17:48
Kralj sestri oduzeo titulu zbog skandala

"U službenom listu države sutra će se objaviti kraljevski ukaz kojim njegovo visočanstvo kralj oduzima titulu Vojvotkinje od Palma de Majroke njenom visočanstvu princezi Kristini", objavila je španska kraljevska palata, prenosi Beta.

Kristina Burbonska (49) optužena je za pronevere u vezi poslova njenog supruga Injakija Urdangarina (47). Titulu vojvotkinje dodelio joj je 1997. otac kralj Huan Karlos. Ona je šesta u redu za španski presto.

Bivši olimpijski šampion u rukometu, Injaki Urdangarin osumnjičen je da je koristio svoj položaj u kraljevskoj porodici da dobije ugovore na Balearskim ostrvima i u Valensiji, preko neprofitne organizacije, čiji je bio predsednik. Optužuje se da je proneverio 6,1 milion evra.

Četiri godine od otvaranja istrage sudija Hose Kastro naložio je 22. decembra 2014. godine da se sudi sestri kralja Felipea VI, što je prvi put da se tako nešto događa u istoriji španske monarhije.

Kristina je osumnjičena da je aktivno učestvovala u proneverama i koristila u lične svrhe deo uzetog novca preko paravan kompanije "Aizoon", gde su ona i suprug jednaki vlasnici.

Kristina je tokom istrage na sva pitanja odgovarala da ne zna ili da nije znala i da se ne seća i rekla da je imala potpuno poverenje u svog supruga, da ne učestvuje u njegovim poslovima i da samo potpisuje ono što on od nje traži da potpiše.

Njeni advokati su najavili da će Kristina da se brani neznanjem na suđenju. Ukupno 17 ljudi optuženo je u tom slučaju i treba da se pojavi na suđenju u Palma de Majorki, za koje datum još nije određen.

Kralj Felipe (47) sin jedinac Huana Karlosa preuzeo je španski tron 10. juna 2014. godine posle abdikacije svog oca, čija popularnost je pala na najniži nivo zbog niza skandala, među kojima vodi afera u koju su umešani njegovi zet i ćerka.

Kralj Felipe VI je rekao da želi da povrati ugled španske krune, i obećao da će se ophoditi na pošten i transparentan način.

Izvor: RTS

Komentari / 0

Ostavite komentar