Видео - сјећања: Фабрицио Раванели...

УЕФА је због његових чувених прослава гола, због којих је како каже доживљавао ерекцију, увела правило да се играчима за скидање дреса убудуће додељује жути картон.

Фудбал 13.06.2015 | 23:55
Видео - сјећања: Фабрицио Раванели...

Био је познат по много чему. Седа коса, због које је добио надимак Бело Перо, способност да се нађе на правом месту у право време, дриблинг, шут, скок, страховит ударац главом, после чега је обавезно уследило стандардно радовање. Фабрицио Раванели је патентирао пребацивање дреса преко главе и трк, док саиграчи узалуд покушавају да га стигну. Осећај када види да лопта тресе мрежу једном приликом је упоредио са ерекцијом.

Раванели је рођен у Перуђи 1968. године. Ту је почео, ту је и завршио каријеру. Највеће успехе је доживео са Јувентусом. Средином 90-тих био је један од најбољих стрелаца Европе. Са Старом дамом је освојио све што се освојити може – Серију А, Куп Италије, Суперкуп Италије, Куп УЕФА и Лигу шампиона, када је постигао победоносни гол против Ајакса. А ништа није наговештавало такава расплет. Када је 1992. године стигао на Деле Алпи, где су га многи поредили са Бетегом због косе, имао је веома мале шансе да се избори за место под сунцем у конкуренији Вијалија, Бађа, Мелера и Казирагија.
„Бити у Јувентусу било је врх. Сада сам комплетан, и као играч, а и као човек. Ја сам Јувентино од малена. Живео сам у Перуђи, али сам сваки пут тражио од оца да ме води на утакмице Јувентуса. Желео сам да гледам моје хероје у акцији“, рекао је својевремено Раванели.

Током четири године црно-бели дрес је облачио 111 пута и том приликом је постигао 41 гол. Многе од њих је прослављао тако што је превлачио дрес преко главе, што је натерало УЕФА да реагује, па су судије убудуће такве и сличне прославе кажњавале са жутим картоном.

Лета 1996. дошло је време за нови изазов – Енглеска. На позив Брајана Робсона стигао је у Мидлзбро за 7.000.000 фунти, што је тада био трећи по висини иза Фаустина Асприље (Њукасл га довео за 7.500.000 фунти) и Стена Колимора (Ливерпул га платио 8.500.000 фунти). Мидлзбро је тада имао доста новаца, склепао је праву Легију странаца (довео Жуниња и Емерсона) у покушају да постане битан клуб на Острву. Раванели је био један од најбољих стрелаца у енглеском првенству, на дебију против Ливерпула остварио је хет-трик, али је сезона завршена разочаравајући пошто су у финалу ФА купа изгубили од Челсија (0:2), у финалу Лига купа од Лестера (0:1), а на крају су и испали из лиге. Због сталних жалби на рачун саиграча, тренинг центра, града, упркос томе што је био најплаћенији играч у то време, сам себе је елиминисао из Мидлзброа. Уследила је селидба у Марсељ, потом Лацио са којим је узео Скудето у сезони 1999/00, кратке епизоде у Дербију и Дандију, а онда се вратио у матичну Перуђу и покушао да је исчупа из зоне опстанка.

Раванели се није наиграо у репрезентацији Италије. Дрес са националним грбом, док је на клупи седео Ариго Саки, Чезаре Малдини и Дино Зоф, облачио је 22 пута и том приликом постигао је осам голова. На Мундијал 1998. године у Француској шансу је добио Енрико Кијеза. Да је био у тиму можда Азури не би испали у осмини финала на пенале од Триколора...

Вратио се у Јувентус 2011. године. Добио је прилику да води клинце, а врло брзо је укључен у стручни штаб сениора.
„Велика је част вратити се у Јувентус, који је најбољи клуб у земљи. Клуб верује у мене и гледаћу да му то вратим направи начин“, рекао је Раванели, али се није дуго задржао.

У јуну 2013. године добио је прилику да се осамостали и није је пропустио. Сео је на клупу Ајачија, међутим, после четири везана пораза због чега је завршио на последњем месту на табели добио је отказ почетком новембра.
„Није било лако отпустити Раванелија из више разлога. Веома га поштујем, не сећам да ли је било који други стручни штаб радио толико. Од јутра до мрака без престанка. Али знате како је то у фудбалу. Када ствари не иду добро, једина опција је да се промени тренер“, рекао је тада председник Ајачија Ален Орсони.

Раванелија су у Ајачију запамтили највише по томе што је пао на фору свог изабраника Жуниора Талоа. Фудбалер Обале Слоноваче је против Генгана пао као покошен, кукајући и тражећи помоћ, а када је видео да му се увелико спрема измена скочио је са носила доказујући да је само фолирао повреду. Измена је већ била најављена и било је касно да се повуче.

Раванели тренутно ради као стручни коментатор Медијасета и Фокс Спорт. Бар док не нађе нови посао. Ко зна, можда поново добије шансу у Јувентусу...

Коментари / 0

Оставите коментар