Video - sjećanja: Fabricio Ravaneli...

UEFA je zbog njegovih čuvenih proslava gola, zbog kojih je kako kaže doživljavao erekciju, uvela pravilo da se igračima za skidanje dresa ubuduće dodeljuje žuti karton.

Fudbal 13.06.2015 | 23:55
Video - sjećanja: Fabricio Ravaneli...

Bio je poznat po mnogo čemu. Seda kosa, zbog koje je dobio nadimak Belo Pero, sposobnost da se nađe na pravom mestu u pravo vreme, dribling, šut, skok, strahovit udarac glavom, posle čega je obavezno usledilo standardno radovanje. Fabricio Ravaneli je patentirao prebacivanje dresa preko glave i trk, dok saigrači uzalud pokušavaju da ga stignu. Osećaj kada vidi da lopta trese mrežu jednom prilikom je uporedio sa erekcijom.

Ravaneli je rođen u Peruđi 1968. godine. Tu je počeo, tu je i završio karijeru. Najveće uspehe je doživeo sa Juventusom. Sredinom 90-tih bio je jedan od najboljih strelaca Evrope. Sa Starom damom je osvojio sve što se osvojiti može – Seriju A, Kup Italije, Superkup Italije, Kup UEFA i Ligu šampiona, kada je postigao pobedonosni gol protiv Ajaksa. A ništa nije nagoveštavalo takava rasplet. Kada je 1992. godine stigao na Dele Alpi, gde su ga mnogi poredili sa Betegom zbog kose, imao je veoma male šanse da se izbori za mesto pod suncem u konkureniji Vijalija, Bađa, Melera i Kaziragija.
„Biti u Juventusu bilo je vrh. Sada sam kompletan, i kao igrač, a i kao čovek. Ja sam Juventino od malena. Živeo sam u Peruđi, ali sam svaki put tražio od oca da me vodi na utakmice Juventusa. Želeo sam da gledam moje heroje u akciji“, rekao je svojevremeno Ravaneli.

Tokom četiri godine crno-beli dres je oblačio 111 puta i tom prilikom je postigao 41 gol. Mnoge od njih je proslavljao tako što je prevlačio dres preko glave, što je nateralo UEFA da reaguje, pa su sudije ubuduće takve i slične proslave kažnjavale sa žutim kartonom.

Leta 1996. došlo je vreme za novi izazov – Engleska. Na poziv Brajana Robsona stigao je u Midlzbro za 7.000.000 funti, što je tada bio treći po visini iza Faustina Asprilje (Njukasl ga doveo za 7.500.000 funti) i Stena Kolimora (Liverpul ga platio 8.500.000 funti). Midlzbro je tada imao dosta novaca, sklepao je pravu Legiju stranaca (doveo Žuninja i Emersona) u pokušaju da postane bitan klub na Ostrvu. Ravaneli je bio jedan od najboljih strelaca u engleskom prvenstvu, na debiju protiv Liverpula ostvario je het-trik, ali je sezona završena razočaravajući pošto su u finalu FA kupa izgubili od Čelsija (0:2), u finalu Liga kupa od Lestera (0:1), a na kraju su i ispali iz lige. Zbog stalnih žalbi na račun saigrača, trening centra, grada, uprkos tome što je bio najplaćeniji igrač u to vreme, sam sebe je eliminisao iz Midlzbroa. Usledila je selidba u Marselj, potom Lacio sa kojim je uzeo Skudeto u sezoni 1999/00, kratke epizode u Derbiju i Dandiju, a onda se vratio u matičnu Peruđu i pokušao da je isčupa iz zone opstanka.

Ravaneli se nije naigrao u reprezentaciji Italije. Dres sa nacionalnim grbom, dok je na klupi sedeo Arigo Saki, Čezare Maldini i Dino Zof, oblačio je 22 puta i tom prilikom postigao je osam golova. Na Mundijal 1998. godine u Francuskoj šansu je dobio Enriko Kijeza. Da je bio u timu možda Azuri ne bi ispali u osmini finala na penale od Trikolora...

Vratio se u Juventus 2011. godine. Dobio je priliku da vodi klince, a vrlo brzo je uključen u stručni štab seniora.
„Velika je čast vratiti se u Juventus, koji je najbolji klub u zemlji. Klub veruje u mene i gledaću da mu to vratim napravi način“, rekao je Ravaneli, ali se nije dugo zadržao.

U junu 2013. godine dobio je priliku da se osamostali i nije je propustio. Seo je na klupu Ajačija, međutim, posle četiri vezana poraza zbog čega je završio na poslednjem mestu na tabeli dobio je otkaz početkom novembra.
„Nije bilo lako otpustiti Ravanelija iz više razloga. Veoma ga poštujem, ne sećam da li je bilo koji drugi stručni štab radio toliko. Od jutra do mraka bez prestanka. Ali znate kako je to u fudbalu. Kada stvari ne idu dobro, jedina opcija je da se promeni trener“, rekao je tada predsednik Ajačija Alen Orsoni.

Ravanelija su u Ajačiju zapamtili najviše po tome što je pao na foru svog izabranika Žuniora Taloa. Fudbaler Obale Slonovače je protiv Gengana pao kao pokošen, kukajući i tražeći pomoć, a kada je video da mu se uveliko sprema izmena skočio je sa nosila dokazujući da je samo folirao povredu. Izmena je već bila najavljena i bilo je kasno da se povuče.

Ravaneli trenutno radi kao stručni komentator Medijaseta i Foks Sport. Bar dok ne nađe novi posao. Ko zna, možda ponovo dobije šansu u Juventusu...

Komentari / 0

Ostavite komentar