Сензација - Велс ће бити носилац групе за СП у Русији 2018.! А Срби?!

Жреб за квалификације за Светско првенство 2018. године у Русији биће одржан 25. јула у Санкт Петербургу, а шансу да се нађе у шеширу за носиоце европске групе има репрезентација Велса.

Фудбал 14.06.2015 | 13:00
Сензација - Велс ће бити носилац групе за СП у Русији 2018.! А Срби?!

Уколико Герет Бејл и саиграчи у петак увече савладају на домаћем терену Белгијанце, то ће бити првокласно изненађење, највише због тога што би Велшани толико напредовали на ФИФА ранг листи да би постали носиоци у квалификацијама за Мундијал.

Велс се тренутно налази на 22. позицији ФИФА ранг листе, а победа над Белгијом гарантује им да ће прескочити Швајцарску, Француску и Италију и тако изборити место међу девет најбољих европских репрезентација.

То им омогућава специфичан начин бодовања за ФИФА ранг листу, где се у формулу рачунају резултат, значај утакмице и број бодова противника. „Змајеви” су претходно савладали Израел у Хаифи са 3:0, и на тај начин прекинули серију од три узастопне победе свог ривала, па су сакупили велики број бодова.

„Ако победимо Белгију бићемо у првом шеширу. У мојој индустрији нам је речено да не гледамо далеко. Никад да не гледамо иза следеће утакмице. Али ми се налазимо у таквој ситуацији, постоји могућност, и како онда да не размишљам о томе? Било би сјајно ако би остварили овај успех”, рекао је селектор Велса Крис Колман.

Чак и уколико не приреде изненађење и не тријумфују против Белгије, „змајеви” су у доброј ситуацији уочи жреба и вероватно ће заузети место у другом шеширу.

У квалификацијама за претходно Светско првенство Велс је био у шеширу заједно са Сан Марином, Андором, Малтом и Луксембургом, и запао је у исту групу са нама. Тада је селекција Синише Михајловића рутински славила у оба сусрета, резултатима 6:1 у Новом Саду и 3:0 у Кардифу, али ни један ни други тим нису успели да овере визу у Бразил.

Сада би жреб поново могао да нас уврсти у исту групу, са тим што Србија не може да буде задовољна рангирањем, јер је 45. репрезентација света и тек 28. европска екипа.

Због тога ће сусрет са Данском (Субота - 20.45) бити још значајнији, јер је то „орловима” последња прилика да колико-толико поправе свој пласман на ФИФА ранг листи, односно да не заврше у четвртом шеширу.

Иначе, на поменутом жребу у Санкт Петербургу 52 национална тима ће бити распоређена у седам група са по шест селекција и још две са пет екипа. У Русију ће се директно пласирати првопласиране селекције из свих група, док ће другопласиране морати у бараж. Најлошија другопласирана екипа међутим неће бити у прилици да игра разигравање.

Мундијал и квалификације за исти су још увек далеко, али Србији ионако није остало много других тема за размишљање, јер у овој ситуацији би пласман „орлова” на Европско првенство био већа сензација од Велса.

Коментари / 0

Оставите коментар