Senzacija - Vels će biti nosilac grupe za SP u Rusiji 2018.! A Srbi?!

Žreb za kvalifikacije za Svetsko prvenstvo 2018. godine u Rusiji biće održan 25. jula u Sankt Peterburgu, a šansu da se nađe u šeširu za nosioce evropske grupe ima reprezentacija Velsa.

Fudbal 14.06.2015 | 13:00
Senzacija - Vels će biti nosilac grupe za SP u Rusiji 2018.! A Srbi?!

Ukoliko Geret Bejl i saigrači u petak uveče savladaju na domaćem terenu Belgijance, to će biti prvoklasno iznenađenje, najviše zbog toga što bi Velšani toliko napredovali na FIFA rang listi da bi postali nosioci u kvalifikacijama za Mundijal.

Vels se trenutno nalazi na 22. poziciji FIFA rang liste, a pobeda nad Belgijom garantuje im da će preskočiti Švajcarsku, Francusku i Italiju i tako izboriti mesto među devet najboljih evropskih reprezentacija.

To im omogućava specifičan način bodovanja za FIFA rang listu, gde se u formulu računaju rezultat, značaj utakmice i broj bodova protivnika. „Zmajevi” su prethodno savladali Izrael u Haifi sa 3:0, i na taj način prekinuli seriju od tri uzastopne pobede svog rivala, pa su sakupili veliki broj bodova.

„Ako pobedimo Belgiju bićemo u prvom šeširu. U mojoj industriji nam je rečeno da ne gledamo daleko. Nikad da ne gledamo iza sledeće utakmice. Ali mi se nalazimo u takvoj situaciji, postoji mogućnost, i kako onda da ne razmišljam o tome? Bilo bi sjajno ako bi ostvarili ovaj uspeh”, rekao je selektor Velsa Kris Kolman.

Čak i ukoliko ne prirede iznenađenje i ne trijumfuju protiv Belgije, „zmajevi” su u dobroj situaciji uoči žreba i verovatno će zauzeti mesto u drugom šeširu.

U kvalifikacijama za prethodno Svetsko prvenstvo Vels je bio u šeširu zajedno sa San Marinom, Andorom, Maltom i Luksemburgom, i zapao je u istu grupu sa nama. Tada je selekcija Siniše Mihajlovića rutinski slavila u oba susreta, rezultatima 6:1 u Novom Sadu i 3:0 u Kardifu, ali ni jedan ni drugi tim nisu uspeli da overe vizu u Brazil.

Sada bi žreb ponovo mogao da nas uvrsti u istu grupu, sa tim što Srbija ne može da bude zadovoljna rangiranjem, jer je 45. reprezentacija sveta i tek 28. evropska ekipa.

Zbog toga će susret sa Danskom (Subota - 20.45) biti još značajniji, jer je to „orlovima” poslednja prilika da koliko-toliko poprave svoj plasman na FIFA rang listi, odnosno da ne završe u četvrtom šeširu.

Inače, na pomenutom žrebu u Sankt Peterburgu 52 nacionalna tima će biti raspoređena u sedam grupa sa po šest selekcija i još dve sa pet ekipa. U Rusiju će se direktno plasirati prvoplasirane selekcije iz svih grupa, dok će drugoplasirane morati u baraž. Najlošija drugoplasirana ekipa međutim neće biti u prilici da igra razigravanje.

Mundijal i kvalifikacije za isti su još uvek daleko, ali Srbiji ionako nije ostalo mnogo drugih tema za razmišljanje, jer u ovoj situaciji bi plasman „orlova” na Evropsko prvenstvo bio veća senzacija od Velsa.

Komentari / 0

Ostavite komentar