Београд домаћин утакмице Русија - Украјина!

Због политичких тензија, рагбисти Русије и Украјине играће на неутралном терену у Београду свој меч квалификација за Светско првенство 2017.

Остали спортови 14.06.2015 | 12:20
Београд домаћин утакмице Русија - Украјина!

Утакмица квалификација за Светско првенство 2017. године у рагбију 13 између Украјине и Русије биће одиграна на неутралном терену у Београду 4. јула, потврдили су челници Европске федерације рагби лиге (РЛЕФ).

Због политчких тензија и ратне ситуације између две земље, меч Европског шампионата Б, односно прве фазе квалификација за Светско првенство, озбиљно је доведен у питање, иако жеља оба савеза за одигравањем није била спорна.

Главни проблем представљало је место одигравања, пошто су Украјина и Русија прошле године промениле домаћинство у нади да ће се у међувремену смирити ситуација. Нажалост, до позитивне промене није дошло, па не постоје услови за гостовање Руса у Харкову, док постоје озбиљне препреке за путовање војно способног украјинског становништва.

У проналажење решења ангажовала се Рагби 13 федерација Србије (Р13ФС), велики ривал обе селекције у Европском шампионату Б, али истовремено ван терена Федерација која има блиске односе и са Украјинцима и са Русима. Као место одигравања утакмице предложен је неутралан терен, у Београду, што су челници и Украјинске федерације рагби лиге (УФРЛ) и руске Асоцијацие рагби лига клубова (АРЛК) прихватиле јер Србију виде као пријатељску земљу обема нацијама.

Меч је тако заказан за 4. јул (18.00, у Макишу) и биће одигран у време одржавања Конгреса Европске федерације рагби лиге у Београду, што ће бити идеална прилика да рагби заједница Старог континента заједнички пошаље истинску поруку мира и толеранције.

Директни носилац домаћинства биће Рагби 13 федерација Београда (Р13ФБ) која ће заједно са Рагби 13 федерацијом Србије пружити не само номилану подршку, већ ће и финансијски и организационо помоћи одигравање ове утакмице.

"Ако неко зна шта значи бити ускраћен да представљаш своју земљу на међународној сцени због политике, онда су то српски спортисти. Зато смо тражили начин да помогнемо нашим пријатељима из Русије и Украјине да не остану ускраћени да на терену покажу шта знају. Нажалост, Србија је вероватно једино место на свету где се оваква утакмица може одиграти без крупнијих препрека, а рагби 13 једини тимски спорт. Због тога смо сигурни да када се већ у свету на дуеле Украјине и Русије гледа као на нешто више од игре, онда морамо да покажемо да је рагби 13 више од спорта", изјавио је председник Р13ФБ и члан Управног одбора Р13ФС Радослав Новаковић.

Новаковић је додао да ће то бити и јединствена прилика да се покаже гостопримство Београда.

"Домаћинством ове важне такмичарске утакмице, не само да доприносимо регуларности такмичења, већ и показујемо да је наша земља место које спаја људе и нације, као и да је Београд град са највећим срцем. Као и до сада, показаћемо да смо на висини задатка и поверења које уживамо у РЛЕФ", поручио је Новаковић.

Председник УФРЛ, која је формално домаћин ове утакмице, Артур Мартиросјан није крио задоволство што ће његова репрезентација имати шансу да без препрека заврши такмичење у Европском шампионату Б.

"Украјинци и Руси су братски и пријатељски народи. Оно што се дешава на релацији вођства две нације пркоси логици. Сви
се надамо да ће се ситуација поправити и да ћемо моћи да играмо једни против других у својим земљама. Захваљујемо се нашим српским пријатељима који су домаћинством ове утакмице допринели да се она ипак одигра. Надам се да ће јединство наше три федерације бити прави пример за остале. Спорт је увек уједињавао, а када спорт као што је рагби лига уједињује онда је порука још снажнија", рекао је Мартиросјан.

Србија је тренутни лидер Европског шампионата Б са шест поена, док Русија заузима друго место са половичним учинком из четири утакмице. Италија такође има четири бода на трећем месту, а Украјина је на последњем месту без бодова, уз утакмицу мање. Међусобни дуел Русије и Украјине могао би да разјасни многе ствари у борби за одлазак у даљи круг квалфикација за СП.

Пре ове утакмице, 20. јуна у Ђемони дел Фриули, биће одигран подједнако битан меч између Италије и Србије. Три првопласиране репрезентације избориће пролаз на завршни квалификациони турнир за одлазак на Светско првенство 2017. године у Аустралији и Новом Зеланду.

Коментари / 0

Оставите коментар