Beograd domaćin utakmice Rusija - Ukrajina!

Zbog političkih tenzija, ragbisti Rusije i Ukrajine igraće na neutralnom terenu u Beogradu svoj meč kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2017.

Ostali sportovi 14.06.2015 | 12:20
Beograd domaćin utakmice Rusija - Ukrajina!

Utakmica kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2017. godine u ragbiju 13 između Ukrajine i Rusije biće odigrana na neutralnom terenu u Beogradu 4. jula, potvrdili su čelnici Evropske federacije ragbi lige (RLEF).

Zbog politčkih tenzija i ratne situacije između dve zemlje, meč Evropskog šampionata B, odnosno prve faze kvalifikacija za Svetsko prvenstvo, ozbiljno je doveden u pitanje, iako želja oba saveza za odigravanjem nije bila sporna.

Glavni problem predstavljalo je mesto odigravanja, pošto su Ukrajina i Rusija prošle godine promenile domaćinstvo u nadi da će se u međuvremenu smiriti situacija. Nažalost, do pozitivne promene nije došlo, pa ne postoje uslovi za gostovanje Rusa u Harkovu, dok postoje ozbiljne prepreke za putovanje vojno sposobnog ukrajinskog stanovništva.

U pronalaženje rešenja angažovala se Ragbi 13 federacija Srbije (R13FS), veliki rival obe selekcije u Evropskom šampionatu B, ali istovremeno van terena Federacija koja ima bliske odnose i sa Ukrajincima i sa Rusima. Kao mesto odigravanja utakmice predložen je neutralan teren, u Beogradu, što su čelnici i Ukrajinske federacije ragbi lige (UFRL) i ruske Asocijacie ragbi liga klubova (ARLK) prihvatile jer Srbiju vide kao prijateljsku zemlju obema nacijama.

Meč je tako zakazan za 4. jul (18.00, u Makišu) i biće odigran u vreme održavanja Kongresa Evropske federacije ragbi lige u Beogradu, što će biti idealna prilika da ragbi zajednica Starog kontinenta zajednički pošalje istinsku poruku mira i tolerancije.

Direktni nosilac domaćinstva biće Ragbi 13 federacija Beograda (R13FB) koja će zajedno sa Ragbi 13 federacijom Srbije pružiti ne samo nomilanu podršku, već će i finansijski i organizaciono pomoći odigravanje ove utakmice.

"Ako neko zna šta znači biti uskraćen da predstavljaš svoju zemlju na međunarodnoj sceni zbog politike, onda su to srpski sportisti. Zato smo tražili način da pomognemo našim prijateljima iz Rusije i Ukrajine da ne ostanu uskraćeni da na terenu pokažu šta znaju. Nažalost, Srbija je verovatno jedino mesto na svetu gde se ovakva utakmica može odigrati bez krupnijih prepreka, a ragbi 13 jedini timski sport. Zbog toga smo sigurni da kada se već u svetu na duele Ukrajine i Rusije gleda kao na nešto više od igre, onda moramo da pokažemo da je ragbi 13 više od sporta", izjavio je predsednik R13FB i član Upravnog odbora R13FS Radoslav Novaković.

Novaković je dodao da će to biti i jedinstvena prilika da se pokaže gostoprimstvo Beograda.

"Domaćinstvom ove važne takmičarske utakmice, ne samo da doprinosimo regularnosti takmičenja, već i pokazujemo da je naša zemlja mesto koje spaja ljude i nacije, kao i da je Beograd grad sa najvećim srcem. Kao i do sada, pokazaćemo da smo na visini zadatka i poverenja koje uživamo u RLEF", poručio je Novaković.

Predsednik UFRL, koja je formalno domaćin ove utakmice, Artur Martirosjan nije krio zadovolstvo što će njegova reprezentacija imati šansu da bez prepreka završi takmičenje u Evropskom šampionatu B.

"Ukrajinci i Rusi su bratski i prijateljski narodi. Ono što se dešava na relaciji vođstva dve nacije prkosi logici. Svi
se nadamo da će se situacija popraviti i da ćemo moći da igramo jedni protiv drugih u svojim zemljama. Zahvaljujemo se našim srpskim prijateljima koji su domaćinstvom ove utakmice doprineli da se ona ipak odigra. Nadam se da će jedinstvo naše tri federacije biti pravi primer za ostale. Sport je uvek ujedinjavao, a kada sport kao što je ragbi liga ujedinjuje onda je poruka još snažnija", rekao je Martirosjan.

Srbija je trenutni lider Evropskog šampionata B sa šest poena, dok Rusija zauzima drugo mesto sa polovičnim učinkom iz četiri utakmice. Italija takođe ima četiri boda na trećem mestu, a Ukrajina je na poslednjem mestu bez bodova, uz utakmicu manje. Međusobni duel Rusije i Ukrajine mogao bi da razjasni mnoge stvari u borbi za odlazak u dalji krug kvalfikacija za SP.

Pre ove utakmice, 20. juna u Đemoni del Friuli, biće odigran podjednako bitan meč između Italije i Srbije. Tri prvoplasirane reprezentacije izboriće prolaz na završni kvalifikacioni turnir za odlazak na Svetsko prvenstvo 2017. godine u Australiji i Novom Zelandu.

Komentari / 0

Ostavite komentar