Антић о успјеху ''Орлића'', свом ученику Пауновићу...

Вељко је моје дете, ово није случајност јер је одбио неколико понуда због Орлића! “Он је момак који на прави начин гради своју каријеру. Врло студиозно се бави послом који обавља. Добре партије и култура игре коју приказују наши момци током Мундијалита на Новом Зеланду ме уопште не изненађују”...

Фудбал 13.06.2015 | 20:00
Антић о успјеху ''Орлића'', свом ученику Пауновићу...

Има нека тајна веза... Најлепше странице новије историје српског фудбала писане су тренерским краснописом шпанских ђака. Све је почело још 2006. године када је млада селекција Мирослава Ђукића поносно јуришла до другог места у Европи, наставило се у селекторском мандату Радомира Антића, под којим смо последњи пут осетили недољиви мирис великог такмичења. А на све то требало би да се стави привремена тачка, пошто чета Вељка Пауновића представља сублимацију тимова познатих тренера који су се школовали, а затим стручно порасли, на Иберијском сунцу.

У интервју за МОЗЗАРТ Спорт, непосредно уочи поласка на Нови Зеланд, селектор Орлића Вељко Пауновић признао је да је поред покојног оца Благоја јак утицај на његову тренерску филозофију имао и Радомир Антић. А тај утицај толико је јак да је уочљив и оком лаика. Енергични покрети поред клупе, сјајна конкеција са играчима и поврх свега – перфектно припремљени прекиди.

Актуелни тренер кинеског Хебеија само се осмехнуо на нашу констатацију да и он има заслуге за успех Орлића на Новом Зеланду.
“Вељко је мој дугогодишњи кућни пријатељ. Гледам га као своје дете. Он је момак који на прави начин гради своју каријеру. Врло студиозно се бави послом који обавља. Добре партије и култура игре коју приказују наши момци током Мундијалита на Новом Зеланду ме уопште не изненађују. Вељко се посветио тим момцима, чак и у Мадриду има канцеларију у којој скупља све податке. Стално је мобилан...“, поручује из Кине Радомир Антић.

Није крио Вељко Пауновић да се као играч припремао за сениорски посао и да му је баш тада Радомир Антић несебично пружио руку помоћи... Давао му је касете са бројних утакмица како би почео игром да се бави из тренерског угла.
“У фудбалу се ништа не постиже случајно, то је спорт који не трпи импровизацију. Ја знам да се Вељко бави сваким детаљом, па и тим прекидима које помињете. Драго ми је због још једног детаља. Знам да је неколико понуда оставио по страни, желео је да се посвети овим момцима. То му се сада враћа.“

Мада је затрпан професионалним обавезама у Хебеију човек који је водио Реал, Барселону и Атлетико не пропушта ниједан детаљ првенства на Новом Зеланду. Чује да је нација у стању екстазе после тријумфа над Мађарском, али Антић одбија да говори о коначним достигнућима „класе 1995“.
„Не пропуштам ниједну утакмицу с Новог Зеланда. Не бих волео да оптерећујемо ове момке великим речима и великим очекивањима, али као што знате велике утакмице рађају велике играче. Дакле, као човек који помно прати Мундијалито на Новом Зеланду могу вам рећи да наша селекција делује можда и најстаблиније, најконкретније...“

Мада се осећа задовољство у његовом гласу бивши селектор Србије, онако између редова, позива на опрез и наглашава чињеницу да на Американце не смемо да гледамо као на фудбалске лилипутанце.
„То што је Узбекистан елиминисао Аустрију најбоље говори о томе колико је разлика у квалитету мала. Међутим, ми смо се до сада бавили искључиво собом, да на прави начин репрезентујемо земљу и културу игре. То је оно на чему треба да инсистирају наши момци и селектори. Мада то они знају и без мене.“

Средином деведесетих Радомир Антић је био више него респектабилна марка у Шпанији. Сада је поље свог деловања померио на Далеки исток, и добро му иде. Имао је Хебеи проблема на почетку првенства, али сада незадрживо граби ка кинеској елити. Јак утицај у том кинеском тиму има и Ненад Милијаш, стрелац девет првенствених голова.
“Ниједног тренутка нисам сумњао у Ненада Милијаша. И у претходном периоду, и током наших првих сусрета имао сам сјајна искуства са Микијем. Не ради се о томе што је он сјајан играч, него сјајан човек. Он се наметнуо као лидер ове екипе. Био је и у претходним клубовима вођа. Људи су га овде заволели. Уживамо заједно у овом пројкету“, јасан је Антић.

Коментари / 0

Оставите коментар