Antić o uspjehu ''Orlića'', svom učeniku Paunoviću...

Veljko je moje dete, ovo nije slučajnost jer je odbio nekoliko ponuda zbog Orlića! “On je momak koji na pravi način gradi svoju karijeru. Vrlo studiozno se bavi poslom koji obavlja. Dobre partije i kultura igre koju prikazuju naši momci tokom Mundijalita na Novom Zelandu me uopšte ne iznenađuju”...

Fudbal 13.06.2015 | 20:00
Antić o uspjehu ''Orlića'', svom učeniku Paunoviću...

Ima neka tajna veza... Najlepše stranice novije istorije srpskog fudbala pisane su trenerskim krasnopisom španskih đaka. Sve je počelo još 2006. godine kada je mlada selekcija Miroslava Đukića ponosno jurišla do drugog mesta u Evropi, nastavilo se u selektorskom mandatu Radomira Antića, pod kojim smo poslednji put osetili nedoljivi miris velikog takmičenja. A na sve to trebalo bi da se stavi privremena tačka, pošto četa Veljka Paunovića predstavlja sublimaciju timova poznatih trenera koji su se školovali, a zatim stručno porasli, na Iberijskom suncu.

U intervju za MOZZART Sport, neposredno uoči polaska na Novi Zeland, selektor Orlića Veljko Paunović priznao je da je pored pokojnog oca Blagoja jak uticaj na njegovu trenersku filozofiju imao i Radomir Antić. A taj uticaj toliko je jak da je uočljiv i okom laika. Energični pokreti pored klupe, sjajna konkecija sa igračima i povrh svega – perfektno pripremljeni prekidi.

Aktuelni trener kineskog Hebeija samo se osmehnuo na našu konstataciju da i on ima zasluge za uspeh Orlića na Novom Zelandu.
“Veljko je moj dugogodišnji kućni prijatelj. Gledam ga kao svoje dete. On je momak koji na pravi način gradi svoju karijeru. Vrlo studiozno se bavi poslom koji obavlja. Dobre partije i kultura igre koju prikazuju naši momci tokom Mundijalita na Novom Zelandu me uopšte ne iznenađuju. Veljko se posvetio tim momcima, čak i u Madridu ima kancelariju u kojoj skuplja sve podatke. Stalno je mobilan...“, poručuje iz Kine Radomir Antić.

Nije krio Veljko Paunović da se kao igrač pripremao za seniorski posao i da mu je baš tada Radomir Antić nesebično pružio ruku pomoći... Davao mu je kasete sa brojnih utakmica kako bi počeo igrom da se bavi iz trenerskog ugla.
“U fudbalu se ništa ne postiže slučajno, to je sport koji ne trpi improvizaciju. Ja znam da se Veljko bavi svakim detaljom, pa i tim prekidima koje pominjete. Drago mi je zbog još jednog detalja. Znam da je nekoliko ponuda ostavio po strani, želeo je da se posveti ovim momcima. To mu se sada vraća.“

Mada je zatrpan profesionalnim obavezama u Hebeiju čovek koji je vodio Real, Barselonu i Atletiko ne propušta nijedan detalj prvenstva na Novom Zelandu. Čuje da je nacija u stanju ekstaze posle trijumfa nad Mađarskom, ali Antić odbija da govori o konačnim dostignućima „klase 1995“.
„Ne propuštam nijednu utakmicu s Novog Zelanda. Ne bih voleo da opterećujemo ove momke velikim rečima i velikim očekivanjima, ali kao što znate velike utakmice rađaju velike igrače. Dakle, kao čovek koji pomno prati Mundijalito na Novom Zelandu mogu vam reći da naša selekcija deluje možda i najstablinije, najkonkretnije...“

Mada se oseća zadovoljstvo u njegovom glasu bivši selektor Srbije, onako između redova, poziva na oprez i naglašava činjenicu da na Amerikance ne smemo da gledamo kao na fudbalske liliputance.
„To što je Uzbekistan eliminisao Austriju najbolje govori o tome koliko je razlika u kvalitetu mala. Međutim, mi smo se do sada bavili isključivo sobom, da na pravi način reprezentujemo zemlju i kulturu igre. To je ono na čemu treba da insistiraju naši momci i selektori. Mada to oni znaju i bez mene.“

Sredinom devedesetih Radomir Antić je bio više nego respektabilna marka u Španiji. Sada je polje svog delovanja pomerio na Daleki istok, i dobro mu ide. Imao je Hebei problema na početku prvenstva, ali sada nezadrživo grabi ka kineskoj eliti. Jak uticaj u tom kineskom timu ima i Nenad Milijaš, strelac devet prvenstvenih golova.
“Nijednog trenutka nisam sumnjao u Nenada Milijaša. I u prethodnom periodu, i tokom naših prvih susreta imao sam sjajna iskustva sa Mikijem. Ne radi se o tome što je on sjajan igrač, nego sjajan čovek. On se nametnuo kao lider ove ekipe. Bio je i u prethodnim klubovima vođa. Ljudi su ga ovde zavoleli. Uživamo zajedno u ovom projketu“, jasan je Antić.

Komentari / 0

Ostavite komentar