Пандуревић: Отворено писмо Додику

Поштовани предсједниче, 

обраћам Вам се поводом Ваше изјаве од 10.јуна, која се односи на стављање на дневни ред 13. сједнице Представничког дома ''Резолуције о Сребреници'' коју су предложили посланици Денис Бећировић, Мирсад Мешић и Заим Бацковић, а у којој сте изнијели тврдњу да замјеник предсједавајућег Представничког дома г. Младен Босић на Колегијуму није спријечио стављање ове тачке на дневни ред, те да на Проширеном колегијуму у којем учествују и шефови посланичких клубова, представници СДС нису подржали да се та тачка скине са дневног реда и да је против ње био само г. Сташа Кошарац.

Република Српска 12.06.2015 | 22:50
Пандуревић: Отворено писмо Додику

Не желим да вјерујем да сте ову неистину изрекли намјерно и то с позиције предсједника Републике Српске који, по Уставу Републике Српске, треба да уједињује. Ако јесте то учинили, онда смо у озбиљном проблему јер онај који треба да уједињује-разједињује; онај који треба да је морална вертикала друштва – измишља неистине и не бира средства . Зато желим да вјерујем да је Ваша изјава продукт нетачне информације коју су Вам дали Ваши сарадници, вјероватно у жељи да Вам се додворе (због чега смо опет сви заједно у проблему јер то осликава некредибилност, неозбиљност и незнање Ваших сарадника, па ако хоћете и непоштовање Вас када себи дозвољавају слободу да Вам подмећу нетачне информације којима руше и Ваш лични али и кредибилитет функције предсједника Републике Српске).

Уважени предсједниче, цијенећи да сте били и посланик у Народној скупштини Републике Српске и да вјероватно не знате да се пословници о раду Народне скупштине и домова у ПС БиХ много разликују, дозволите да Вас информишем да се, према Пословнику Представничког дома ПС БиХ, сваки закон, иницијатива, резолуција, декларација, коју упути било који овлашћени предлагач (посланици, клубови посланика, Савјет министара, Предсједништво БиХ), у року од 10 дана уврштава у дневни ред прве сједнице. О тим тачкама се не гласа ни на Колегијуму, ни на Проширеном колегијуму нити на сједници Представничког дома јер су оне једноставно обавезне тачке дневног реда.

Прецизније, члан 167. став (2) Пословника Представничког дома ПС БиХ („Службени гласник БиХ" број. 79/14), прописује да посланик може поднијети приједлог резолуције, који се разматра на сједници Дома. Члан 70. став (1) Пословника Дома прописује да Колегијум Дома у проширеном саставу уврштава у дневни ред приједлоге закона са мишљењем из члана 111. став (1), односно извјештајем из члана 123. овог Пословника, те сваку другу тачку која је обавезна у складу са Пословником. Став (2) истог члана прописује: Обавезна тачка је она која је прошла процедуру у складу са Пословником. Предметни приједлог резолуције је поднесен 19.05.2015. године.

На 12. сједници Колегијума дома у проширеном саставу Представничког дома (у прилогу Вам шаљем и записник), који одлучује простом већином, одржаној 09.06.2015. године, гласало се само о приједлогу да се приједлог резолуције помјери са тачке 14. на тачку 10., 13. сједнице Представничког дома. Против помјерања су били представници из Републике Српске, г. Младен Босић, г. Сташа Кошарац и ја, али је због начина одлучивања у овом тијелу ПС БиХ дошло до прегласавања посланика из Републике Српске и овај приједлог је усвојен.

Дозволите да Вас подсјетим и да су се разне сличне резолуције о Сребреници налазиле на дневном реду Представничког дома ПС БиХ готово сваке године и у вријеме када је члан Колегијума био г. Милорад Живковић (последњи пут 23.маја 2013. године-ради вјеродостојности шаљем Вам записник и са те сједнице). Да су постојале пословничке могућности, ако не вјерујете да би их ми искористили, зашто сумњате да би их тада искористили г. Живковић и г. Драго Калабић!?

Поштовани предсједниче, читава ова ситуација само ме додатно учврстила у увјерењу да нисте довољно инсформисани ни о раду Ваших функционера у институцијама БиХ који је нанио огромну штету интересима Републике Српске и позивам Вас да се сами информишете прије него што упутите критике нама из Српске демократске странке.

Да ли Вам је познато ко је и зашто одобрио новац за запошљавање 13 нових тужилаца за ратне злочине који су само прошле године оптужили преко 70 Срба, а на чијем списку осумњичених се налази још преко 600 Срба!? Нама јесте, али Вас нећу о томе упознавати писмом!

Да ли је могуће да је г. Никола Шпирић већи национални интерес Републике Српске од оних који су је стварали а које прогони Тужилаштво БиХ, па Ваши посланици на последњој сједници Представничког дома нису жељели да гласају против Информације о раду Тужилаштва БиХ, али су гласали ''ЗА'' приједлог Шефика Џаферовића да се у Комисији за надзор над радом ОБА нађе г. Шпирић!

Да ли Вам је позната улога неких Ваших функционера у ''разводњавању'' случаја Шемсудина Мехмедовића и из којих мотива су све свели на ''сукоб два Горана који треба да ручају заједно и ријеше проблем''!?

Много је још тога о чему бих Вам могла писати, превише афера које говоре о уцијењености неких Ваших функционера у Сарајеву, али нити желим да Вам одузимам вријеме нити, нажалост, вјерујем да би то писање имало сврху и да бисте Ви нешто предузели јер они су Ваш избор! Наше је да се против таквих боримо и будите увјерени да ћемо се и борити и да нас никакво застрашивање ни оптужбе неће зауставити да не расвијетлимо афере у институцијама БиХ без обзира ко је био њихов актер.

У нади да ћете ипак заштитити дигнитет институције предсједника Републике Српске, позивам Вас да исправите своју грешку коју сте учинили изношењем нетачних тврдњи,

с поштовањем,

Александра Пандуревић

Коментари / 27

Оставите коментар
Name

Василије

12.06.2015 12:06

Нажалост,то је наш предсједник:измишљотине,неинформисаност,незнање,а кад је у питању пљачка државе и народа,е онда први!Стидим се своје земље!

ОДГОВОРИТЕ
Name

дада

12.06.2015 12:09

Дзаба писес,он је дудук...

ОДГОВОРИТЕ
Name

инкогнито

12.06.2015 12:09

Свака рец на месту, браво

ОДГОВОРИТЕ
Name

цар

12.06.2015 12:14

Свака цаст господјици Пандуревиц на информисању увазеног баје дзаба му дебело плацени савјетници лазу га а он никако да схвати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Балкан инвест

12.06.2015 12:16

Постована господјо Пандуревиц Постујем, васе напоре да Алисси у земљи корупције покусате несто паметно казати. Лицно мислим да дотицни спрема одлазак из РС,јер вода улази на све стране брода,његова концентрација свакако пада и гледа да се прикљуци кумовима у иностранству.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Додик

12.06.2015 12:23

Александра драга све сам разумио. Поздрав

ОДГОВОРИТЕ
Name

добривоје

12.06.2015 12:29

Александра смјешно је да се вади из пословника оно што нама одговара... Шта кажу остали чланови пословника. Није тачно да се није могло зауставити на колегијуму, јер колегијум је креатор дневног реда, њиховим одлукама оређује се да ли нешто иде на дневни ред или не. Рреба бити искрен до краја, све се бојим да сте сви ви само патриоте и заштитници РС само пред екранима и на порталима...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ис

12.06.2015 13:01

Који дио овога сто зена казе ти није јасан? Поента ја да у одлуцивању о дневном реду није потребна ентитетска вецина и да су српски посланици прегласани. Није истина да је само Стаса Косарац гласао против дневниг реда.

Name

са

12.06.2015 14:51

Она једно а ти друго.ако некоме не вјерујес,однес на страницу Парламента БиХ ј скинес правилник и процитас.лијепо стоји да резолуције аутоматски долазе као тацке дневног реда и да колегиј не мозе скинути.за законе могу,резолуције и иницијативе не могу.није ни цудо сто је овакво стање кад многи немају памети

Name

Ре.добривоје

13.06.2015 04:53

Сигурно је твој Лаки бољи.

Name

Логика...

12.06.2015 12:30

"Знате данас је умро Пантелија па је..." "Ајте, нисам знао!?"..

ОДГОВОРИТЕ
Name

бест

12.06.2015 12:37

Што све узалуд реферираш као ђак у основној школи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОСЊАК

12.06.2015 12:40

ОВДЈЕ СЕ НИШТА НЕ ЗНА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пејо

12.06.2015 12:44

ШТА АЛЕКСАНДР ОВДЕ НИЈЕ ЈАСНО... ЧЛАН 70. (1) Колегиј Дома у проширеном саставу уврштава у дневни ред приједлоге закона с мишљењем из члана 111. став (1), односно извјештајем из члана 123. овог пословника, те сваку другу тачку која је обавезна, у складу с овим пословником. (2) Обавезна тачка је она која је прошла процедуру у складу с Пословником. (3) Колегиј Дома у проширеном саставу уврштава у дневни ред и друга питања која су овлаштени предлагачи доставили Дому из његове надлежности. (4) Колегиј Дома у проширеном саставу не уврштава у дневни ред друга питања из става (3) овог члана, за која надлежна комисија није доставила мишљење. ЧЛАН 111 (1) Кад прими мишљења Уставноправне комисије и надлежне комисије, која доставља предсједавајући Дома, Колегиј Дома уврштава приједлог закона у дневни ред наредне. сједнице Дома. (2) Ако је предлагач закона посланик или комисија Дома, Колегиј Дома мишљење заједничке комисије доставља Дому народа заједно с приједлогом закона, који ће га разматрати након завршетка поступка по приједлогу закона у Дому.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ис

12.06.2015 13:41

Поента је да за изгласавање дневног реда није потребна ентитетска вецина и да су српски делегати прегласани, а нас предсједник је обавјестен да је само велики србин Стаса Косарац гласао против дневног реда, те да су делегати из СДСа гласали за .

Name

Гандалф

12.06.2015 13:03

Едо јави се.

ОДГОВОРИТЕ
Name

перо

12.06.2015 13:09

Мало је оваких особа, цеститам да се неко не боји газде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пеле

12.06.2015 13:13

Баја лаже кад год зине,лаже и када се Богу моли.Не могу замислити нормалног човјека да му више ишта вјерује.Он је изгубљен случај и САМО ЈЕ ОПСЈЕДНУТ ЛОПОВЛУКОМ И КРАЂОМ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

киза

12.06.2015 13:36

Неце бараба јос дуго бити ту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан Андов

12.06.2015 14:43

Следеци председник РС мора бити Александра Пандуревиц.Народ це ваљда прогледати или заспат за сва времена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браво

12.06.2015 15:56

Браво Пандуревицева! Отворено им реци:" И ми смо против дрзаве БиХ и нисмо издајници, али само мало глумимо!"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Александром у бољу будуцност

12.06.2015 16:27

Уз тебе смо Александра.Пуно поздрава и само наставите тако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

змај

12.06.2015 16:35

Ова зена увјек у мету погада. Свака цаст Александри.Подрска.

ОДГОВОРИТЕ
Name

херцеговац

12.06.2015 17:40

Број коментара јасно говори колико обичног гласача интересује истина.Ми по природи лакше гутамо лажи па самом тим и не читамо текстове попут овог.Нажалост!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

либеро

12.06.2015 21:23

Све то ипак не вриједи. Народ ће прогледати тек кад опозиција изадје на улицу и буде захтијевала оставке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Додик

12.06.2015 22:43

Мора дага је савјетовао Перо Симиц да слазе. Ово показује гдје зивимо и да су изгубили компас,

ОДГОВОРИТЕ
Name

лав

13.06.2015 05:38

Ова бомба писала Милету, како је није срамота а како су кренули ускоро нема РС јер ови све договорисе код њих нема ниста спорно сваки закон пролази зато и русе Милета али Додик је бог, вецина га је изабрала

ОДГОВОРИТЕ