Pandurević: Otvoreno pismo Dodiku

Poštovani predsjedniče, 

obraćam Vam se povodom Vaše izjave od 10.juna, koja se odnosi na stavljanje na dnevni red 13. sjednice Predstavničkog doma ''Rezolucije o Srebrenici'' koju su predložili poslanici Denis Bećirović, Mirsad Mešić i Zaim Backović, a u kojoj ste iznijeli tvrdnju da zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma g. Mladen Bosić na Kolegijumu nije spriječio stavljanje ove tačke na dnevni red, te da na Proširenom kolegijumu u kojem učestvuju i šefovi poslaničkih klubova, predstavnici SDS nisu podržali da se ta tačka skine sa dnevnog reda i da je protiv nje bio samo g. Staša Košarac.

Republika Srpska 12.06.2015 | 22:50
Pandurević: Otvoreno pismo Dodiku

Ne želim da vjerujem da ste ovu neistinu izrekli namjerno i to s pozicije predsjednika Republike Srpske koji, po Ustavu Republike Srpske, treba da ujedinjuje. Ako jeste to učinili, onda smo u ozbiljnom problemu jer onaj koji treba da ujedinjuje-razjedinjuje; onaj koji treba da je moralna vertikala društva – izmišlja neistine i ne bira sredstva . Zato želim da vjerujem da je Vaša izjava produkt netačne informacije koju su Vam dali Vaši saradnici, vjerovatno u želji da Vam se dodvore (zbog čega smo opet svi zajedno u problemu jer to oslikava nekredibilnost, neozbiljnost i neznanje Vaših saradnika, pa ako hoćete i nepoštovanje Vas kada sebi dozvoljavaju slobodu da Vam podmeću netačne informacije kojima ruše i Vaš lični ali i kredibilitet funkcije predsjednika Republike Srpske).

Uvaženi predsjedniče, cijeneći da ste bili i poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske i da vjerovatno ne znate da se poslovnici o radu Narodne skupštine i domova u PS BiH mnogo razlikuju, dozvolite da Vas informišem da se, prema Poslovniku Predstavničkog doma PS BiH, svaki zakon, inicijativa, rezolucija, deklaracija, koju uputi bilo koji ovlašćeni predlagač (poslanici, klubovi poslanika, Savjet ministara, Predsjedništvo BiH), u roku od 10 dana uvrštava u dnevni red prve sjednice. O tim tačkama se ne glasa ni na Kolegijumu, ni na Proširenom kolegijumu niti na sjednici Predstavničkog doma jer su one jednostavno obavezne tačke dnevnog reda.

Preciznije, član 167. stav (2) Poslovnika Predstavničkog doma PS BiH („Službeni glasnik BiH" broj. 79/14), propisuje da poslanik može podnijeti prijedlog rezolucije, koji se razmatra na sjednici Doma. Član 70. stav (1) Poslovnika Doma propisuje da Kolegijum Doma u proširenom sastavu uvrštava u dnevni red prijedloge zakona sa mišljenjem iz člana 111. stav (1), odnosno izvještajem iz člana 123. ovog Poslovnika, te svaku drugu tačku koja je obavezna u skladu sa Poslovnikom. Stav (2) istog člana propisuje: Obavezna tačka je ona koja je prošla proceduru u skladu sa Poslovnikom. Predmetni prijedlog rezolucije je podnesen 19.05.2015. godine.

Na 12. sjednici Kolegijuma doma u proširenom sastavu Predstavničkog doma (u prilogu Vam šaljem i zapisnik), koji odlučuje prostom većinom, održanoj 09.06.2015. godine, glasalo se samo o prijedlogu da se prijedlog rezolucije pomjeri sa tačke 14. na tačku 10., 13. sjednice Predstavničkog doma. Protiv pomjeranja su bili predstavnici iz Republike Srpske, g. Mladen Bosić, g. Staša Košarac i ja, ali je zbog načina odlučivanja u ovom tijelu PS BiH došlo do preglasavanja poslanika iz Republike Srpske i ovaj prijedlog je usvojen.

Dozvolite da Vas podsjetim i da su se razne slične rezolucije o Srebrenici nalazile na dnevnom redu Predstavničkog doma PS BiH gotovo svake godine i u vrijeme kada je član Kolegijuma bio g. Milorad Živković (poslednji put 23.maja 2013. godine-radi vjerodostojnosti šaljem Vam zapisnik i sa te sjednice). Da su postojale poslovničke mogućnosti, ako ne vjerujete da bi ih mi iskoristili, zašto sumnjate da bi ih tada iskoristili g. Živković i g. Drago Kalabić!?

Poštovani predsjedniče, čitava ova situacija samo me dodatno učvrstila u uvjerenju da niste dovoljno insformisani ni o radu Vaših funkcionera u institucijama BiH koji je nanio ogromnu štetu interesima Republike Srpske i pozivam Vas da se sami informišete prije nego što uputite kritike nama iz Srpske demokratske stranke.

Da li Vam je poznato ko je i zašto odobrio novac za zapošljavanje 13 novih tužilaca za ratne zločine koji su samo prošle godine optužili preko 70 Srba, a na čijem spisku osumnjičenih se nalazi još preko 600 Srba!? Nama jeste, ali Vas neću o tome upoznavati pismom!

Da li je moguće da je g. Nikola Špirić veći nacionalni interes Republike Srpske od onih koji su je stvarali a koje progoni Tužilaštvo BiH, pa Vaši poslanici na poslednjoj sjednici Predstavničkog doma nisu željeli da glasaju protiv Informacije o radu Tužilaštva BiH, ali su glasali ''ZA'' prijedlog Šefika Džaferovića da se u Komisiji za nadzor nad radom OBA nađe g. Špirić!

Da li Vam je poznata uloga nekih Vaših funkcionera u ''razvodnjavanju'' slučaja Šemsudina Mehmedovića i iz kojih motiva su sve sveli na ''sukob dva Gorana koji treba da ručaju zajedno i riješe problem''!?

Mnogo je još toga o čemu bih Vam mogla pisati, previše afera koje govore o ucijenjenosti nekih Vaših funkcionera u Sarajevu, ali niti želim da Vam oduzimam vrijeme niti, nažalost, vjerujem da bi to pisanje imalo svrhu i da biste Vi nešto preduzeli jer oni su Vaš izbor! Naše je da se protiv takvih borimo i budite uvjereni da ćemo se i boriti i da nas nikakvo zastrašivanje ni optužbe neće zaustaviti da ne rasvijetlimo afere u institucijama BiH bez obzira ko je bio njihov akter.

U nadi da ćete ipak zaštititi dignitet institucije predsjednika Republike Srpske, pozivam Vas da ispravite svoju grešku koju ste učinili iznošenjem netačnih tvrdnji,

s poštovanjem,

Aleksandra Pandurević

Komentari / 27

Ostavite komentar
Name

Vasilije

12.06.2015 12:06

Nažalost,to je naš predsjednik:izmišljotine,neinformisanost,neznanje,a kad je u pitanju pljačka države i naroda,e onda prvi!Stidim se svoje zemlje!

ODGOVORITE
Name

dada

12.06.2015 12:09

Dzaba pises,on je duduk...

ODGOVORITE
Name

inkognito

12.06.2015 12:09

Svaka rec na mestu, bravo

ODGOVORITE
Name

car

12.06.2015 12:14

Svaka cast gospodjici Pandurevic na informisanju uvazenog baje dzaba mu debelo placeni savjetnici lazu ga a on nikako da shvati

ODGOVORITE
Name

Balkan invest

12.06.2015 12:16

Postovana gospodjo Pandurevic Postujem, vase napore da Alissi u zemlji korupcije pokusate nesto pametno kazati. Licno mislim da doticni sprema odlazak iz RS,jer voda ulazi na sve strane broda,njegova koncentracija svakako pada i gleda da se prikljuci kumovima u inostranstvu.

ODGOVORITE
Name

Dodik

12.06.2015 12:23

Aleksandra draga sve sam razumio. Pozdrav

ODGOVORITE
Name

dobrivoje

12.06.2015 12:29

Aleksandra smješno je da se vadi iz poslovnika ono što nama odgovara... Šta kažu ostali članovi poslovnika. Nije tačno da se nije moglo zaustaviti na kolegijumu, jer kolegijum je kreator dnevnog reda, njihovim odlukama oređuje se da li nešto ide na dnevni red ili ne. Rreba biti iskren do kraja, sve se bojim da ste svi vi samo patriote i zaštitnici RS samo pred ekranima i na portalima...

ODGOVORITE
Name

Is

12.06.2015 13:01

Koji dio ovoga sto zena kaze ti nije jasan? Poenta ja da u odlucivanju o dnevnom redu nije potrebna entitetska vecina i da su srpski poslanici preglasani. Nije istina da je samo Stasa Kosarac glasao protiv dnevnig reda.

Name

sa

12.06.2015 14:51

Ona jedno a ti drugo.ako nekome ne vjerujes,odnes na stranicu Parlamenta BiH j skines pravilnik i procitas.lijepo stoji da rezolucije automatski dolaze kao tacke dnevnog reda i da kolegij ne moze skinuti.za zakone mogu,rezolucije i inicijative ne mogu.nije ni cudo sto je ovakvo stanje kad mnogi nemaju pameti

Name

Re.dobrivoje

13.06.2015 04:53

Sigurno je tvoj Laki bolji.

Name

Logika...

12.06.2015 12:30

"Znate danas je umro Pantelija pa je..." "Ajte, nisam znao!?"..

ODGOVORITE
Name

best

12.06.2015 12:37

Što sve uzalud referiraš kao đak u osnovnoj školi.

ODGOVORITE
Name

BOSNJAK

12.06.2015 12:40

OVDJE SE NIŠTA NE ZNA

ODGOVORITE
Name

Pejo

12.06.2015 12:44

ŠTA ALEKSANDR OVDE NIJE JASNO... ČLAN 70. (1) Kolegij Doma u proširenom sastavu uvrštava u dnevni red prijedloge zakona s mišljenjem iz člana 111. stav (1), odnosno izvještajem iz člana 123. ovog poslovnika, te svaku drugu tačku koja je obavezna, u skladu s ovim poslovnikom. (2) Obavezna tačka je ona koja je prošla proceduru u skladu s Poslovnikom. (3) Kolegij Doma u proširenom sastavu uvrštava u dnevni red i druga pitanja koja su ovlašteni predlagači dostavili Domu iz njegove nadležnosti. (4) Kolegij Doma u proširenom sastavu ne uvrštava u dnevni red druga pitanja iz stava (3) ovog člana, za koja nadležna komisija nije dostavila mišljenje. ČLAN 111 (1) Kad primi mišljenja Ustavnopravne komisije i nadležne komisije, koja dostavlja predsjedavajući Doma, Kolegij Doma uvrštava prijedlog zakona u dnevni red naredne. sjednice Doma. (2) Ako je predlagač zakona poslanik ili komisija Doma, Kolegij Doma mišljenje zajedničke komisije dostavlja Domu naroda zajedno s prijedlogom zakona, koji će ga razmatrati nakon završetka postupka po prijedlogu zakona u Domu.

ODGOVORITE
Name

Is

12.06.2015 13:41

Poenta je da za izglasavanje dnevnog reda nije potrebna entitetska vecina i da su srpski delegati preglasani, a nas predsjednik je obavjesten da je samo veliki srbin Stasa Kosarac glasao protiv dnevnog reda, te da su delegati iz SDSa glasali za .

Name

Гандалф

12.06.2015 13:03

Едо јави се.

ODGOVORITE
Name

pero

12.06.2015 13:09

Malo je ovakih osoba, cestitam da se neko ne boji gazde.

ODGOVORITE
Name

Pele

12.06.2015 13:13

Baja laže kad god zine,laže i kada se Bogu moli.Ne mogu zamisliti normalnog čovjeka da mu više išta vjeruje.On je izgubljen slučaj i SAMO JE OPSJEDNUT LOPOVLUKOM I KRAĐOM.

ODGOVORITE
Name

kiza

12.06.2015 13:36

Nece baraba jos dugo biti tu.

ODGOVORITE
Name

Goran Andov

12.06.2015 14:43

Sledeci predsednik RS mora biti Aleksandra Pandurevic.Narod ce valjda progledati ili zaspat za sva vremena.

ODGOVORITE
Name

Bravo

12.06.2015 15:56

Bravo Pandureviceva! Otvoreno im reci:" I mi smo protiv drzave BiH i nismo izdajnici, ali samo malo glumimo!"

ODGOVORITE
Name

Aleksandrom u bolju buducnost

12.06.2015 16:27

Uz tebe smo Aleksandra.Puno pozdrava i samo nastavite tako.

ODGOVORITE
Name

zmaj

12.06.2015 16:35

Ova zena uvjek u metu pogada. Svaka cast Aleksandri.Podrska.

ODGOVORITE
Name

hercegovac

12.06.2015 17:40

Broj komentara jasno govori koliko običnog glasača interesuje istina.Mi po prirodi lakše gutamo laži pa samom tim i ne čitamo tekstove poput ovog.Nažalost!!!

ODGOVORITE
Name

libero

12.06.2015 21:23

Sve to ipak ne vrijedi. Narod će progledati tek kad opozicija izadje na ulicu i bude zahtijevala ostavke.

ODGOVORITE
Name

Dodik

12.06.2015 22:43

Mora daga je savjetovao Pero Simic da slaze. Ovo pokazuje gdje zivimo i da su izgubili kompas,

ODGOVORITE
Name

lav

13.06.2015 05:38

Ova bomba pisala Miletu, kako je nije sramota a kako su krenuli uskoro nema RS jer ovi sve dogovorise kod njih nema nista sporno svaki zakon prolazi zato i ruse Mileta ali Dodik je bog, vecina ga je izabrala

ODGOVORITE