"Украдени аутомобил је већ у дијеловима"

У Србији се дневно украде неколико аутомобила. Бојани и Марку из Београда украли су возило “испред носа”. У полицији им је речено да се “опросте од аутомобила”.

Србија 12.06.2015 | 13:45
"Украдени аутомобил је већ у дијеловима"

Бојани и Марку аутомобил марке “рено меган” је украден у зору 9. јуна са паркинга зграде у којој станују. Чули су како лопов стартује возило, дотрчали су до прозора и видели како им одвози аутомобил.

“Чули смо да неко пали аутомобил, звук нам је био познат. Кад смо дотрчали до прозора, видели смо како нам одвозе кола. Одмах смо позвали полицију да пријавимо крађу. Рекли смо им и у ком је правцу одвежен наш аутомобил. Речено нам је да дођемо у станицу да се сачини записник, а да ће колеге бити обавештене о “немилом догађају””, каже Бојана Симић.

Од тог јутра нико им се није јавио са информацијом о несталом возилу, али им се јавило много људи који су у истим ситуацијама, добили идентичне одговоре у полицији.

Бојана и Марко нису одустали од самосталне потраге за својим аутомобилом. Објавили су апел на друштвеним мрежама, обавестили су такси удружења и медије и надају се да њихов “меган” није “већ у деловима”.

Крађом, препродајом и откупом аутомобила од власника на Балкану бави се неколико добро организованих криминалних група. Возила се највише краду због резервних делова, али и како би се тражио откуп од власника. Један број украдених возила се кријумчари на црно тржиште суседних земаља.

Лопови понашање власника прате и по неколико дана како би се изабрало савршено време за крађу. Возила се најчешће краду ноћу и прођу кроз неколико руку у врло кратком временском периоду. За мање од пола дана аутомобил је расклопљен и делови су прокријумчарени преко границе.

Просечан припадник тзв ауто-мафије стар је између 20 и 40 година, одлично је обучен, специјализован је за одређене типове возила, добар је возач, није наркоман, а најчешће има завршен занат у вези са саобраћајном струком.

У Србији је прошле године украдено око 2.000 аутомобила, половина од тога украдена је у Београду.

У 2013. Је украдено 2.231 возило ,од чега највише у Београду - 1.180, а следе Нови Сад - 185, Крагујевац - 75 и Ниш - 55.

Према годишњој статистици од 1995, "рекордна" по крађи аутомобила била је 1998. година, када је украдено 7.671 возило, од тога у Београду 5.214, а следећа по броју крађа је 2001, када су нестала њих 7.224 (у Београду 4.783).

(Б92)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

ДБ

12.06.2015 14:54

Питање за правнике:Да је имао пистољ и пуцао са балкона у тог скота и убио га..ста би било???

ОДГОВОРИТЕ
Name

назалост

12.06.2015 15:03

Нисам правник, али би друзе вјероватно кривицно гоњен за убиство, јер лопов није угрозавао твој зивот.. ал то није само код нас у вецини земаља није дозвољено то.

Name

Правник

13.06.2015 07:29

Увести закон као у Америци ако ти је ушао у авлију имас га право упуцати... Мање би се крало

Name

Богољуб

13.06.2015 07:57

Заврсио би у затвору.Има једна прица у којој власник куце,ноцу у куци, слуцајно налети на провалника и добро га пребије.Провалник га тузи тразеци одстету и добије га на суду.Размислите,законе или рупе у њима, користе само делинквенти.Постеном цовеку не треба ни закон ни рупе у закону.

Name

бозиц

12.06.2015 20:12

Мени су украли голф 5 у бањи Врујци Свајцерских таблица. Одговор у полицији сам добио исти као и други. Колико је полиција умијесана у ове крадје не могу реци али цисти сигурно нису.

ОДГОВОРИТЕ