"Ukradeni automobil je već u dijelovima"

U Srbiji se dnevno ukrade nekoliko automobila. Bojani i Marku iz Beograda ukrali su vozilo “ispred nosa”. U policiji im je rečeno da se “oproste od automobila”.

Srbija 12.06.2015 | 13:45
"Ukradeni automobil je već u dijelovima"

Bojani i Marku automobil marke “reno megan” je ukraden u zoru 9. juna sa parkinga zgrade u kojoj stanuju. Čuli su kako lopov startuje vozilo, dotrčali su do prozora i videli kako im odvozi automobil.

“Čuli smo da neko pali automobil, zvuk nam je bio poznat. Kad smo dotrčali do prozora, videli smo kako nam odvoze kola. Odmah smo pozvali policiju da prijavimo krađu. Rekli smo im i u kom je pravcu odvežen naš automobil. Rečeno nam je da dođemo u stanicu da se sačini zapisnik, a da će kolege biti obaveštene o “nemilom događaju””, kaže Bojana Simić.

Od tog jutra niko im se nije javio sa informacijom o nestalom vozilu, ali im se javilo mnogo ljudi koji su u istim situacijama, dobili identične odgovore u policiji.

Bojana i Marko nisu odustali od samostalne potrage za svojim automobilom. Objavili su apel na društvenim mrežama, obavestili su taksi udruženja i medije i nadaju se da njihov “megan” nije “već u delovima”.

Krađom, preprodajom i otkupom automobila od vlasnika na Balkanu bavi se nekoliko dobro organizovanih kriminalnih grupa. Vozila se najviše kradu zbog rezervnih delova, ali i kako bi se tražio otkup od vlasnika. Jedan broj ukradenih vozila se krijumčari na crno tržište susednih zemalja.

Lopovi ponašanje vlasnika prate i po nekoliko dana kako bi se izabralo savršeno vreme za krađu. Vozila se najčešće kradu noću i prođu kroz nekoliko ruku u vrlo kratkom vremenskom periodu. Za manje od pola dana automobil je rasklopljen i delovi su prokrijumčareni preko granice.

Prosečan pripadnik tzv auto-mafije star je između 20 i 40 godina, odlično je obučen, specijalizovan je za određene tipove vozila, dobar je vozač, nije narkoman, a najčešće ima završen zanat u vezi sa saobraćajnom strukom.

U Srbiji je prošle godine ukradeno oko 2.000 automobila, polovina od toga ukradena je u Beogradu.

U 2013. Je ukradeno 2.231 vozilo ,od čega najviše u Beogradu - 1.180, a slede Novi Sad - 185, Kragujevac - 75 i Niš - 55.

Prema godišnjoj statistici od 1995, "rekordna" po krađi automobila bila je 1998. godina, kada je ukradeno 7.671 vozilo, od toga u Beogradu 5.214, a sledeća po broju krađa je 2001, kada su nestala njih 7.224 (u Beogradu 4.783).

(B92)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

DB

12.06.2015 14:54

Pitanje za pravnike:Da je imao pistolj i pucao sa balkona u tog skota i ubio ga..sta bi bilo???

ODGOVORITE
Name

nazalost

12.06.2015 15:03

Nisam pravnik, ali bi druze vjerovatno krivicno gonjen za ubistvo, jer lopov nije ugrozavao tvoj zivot.. al to nije samo kod nas u vecini zemalja nije dozvoljeno to.

Name

Pravnik

13.06.2015 07:29

Uvesti zakon kao u Americi ako ti je ušao u avliju imas ga pravo upucati... Manje bi se kralo

Name

Bogoljub

13.06.2015 07:57

Zavrsio bi u zatvoru.Ima jedna prica u kojoj vlasnik kuce,nocu u kuci, slucajno naleti na provalnika i dobro ga prebije.Provalnik ga tuzi trazeci odstetu i dobije ga na sudu.Razmislite,zakone ili rupe u njima, koriste samo delinkventi.Postenom coveku ne treba ni zakon ni rupe u zakonu.

Name

bozic

12.06.2015 20:12

Meni su ukrali golf 5 u banji Vrujci Svajcerskih tablica. Odgovor u policiji sam dobio isti kao i drugi. Koliko je policija umijesana u ove kradje ne mogu reci ali cisti sigurno nisu.

ODGOVORITE