Срби су угрожени на свим просторима

Делегација Епархије Пакрачко-славонске, коју је предводио епископ славонски Јован, јуче је посјетила општину Србац са циљем да се упозна какав је духовни и уопште живот српског народа у овом крају, али да пренесе и стање српског народа у Славонији.

Република Српска 11.06.2015 | 16:58
Срби су угрожени на свим просторима

Епископ Јован је нагласио да је кроз историју читаво подручјре Крајине, Кордуна, Лике и Баније красио суживот народа са обе стране ријеке Саве, јер се народ заједно школовао, радио и одрастао. Нормално је да се наша епархија ослања на градове попут Козарске Дубице, Градишке и Српца, да се обилазимо и сарадјујемо – казао је епископ Јован поклањајући своју књигу начелнику Српца Драги Ћирићу под називом „Историјографија холокауста у Југославији“ која је објевљења на енглеском и Српском језику у издању Светог архијерејског Синода Српске православне цркве.

-Историографија представља дисертацију коју сам написао на Медјународном институту за проучавање холокауста у Јад Вашему, док је књига о Јасеновцу прави раритет и тешко ју је пронаћи на шашим просторима – каже епископ славонски Јован.

Начелник Српца Драго Ћирић је упозорио да је све мање Срба у Пакрачко-славонској епархији, јер се људи ријетко враћају на своја огњишта, све је мање нових бракова а тиме и потомства.

-И на нашем подручју све је више празних кућа, све више нестају Срби и стање постаје алармантно. Нешто се мора предузети да се ова појава заустави – рекао је Ћирић.

Директор Основне школе „Јован Јовановић Змај“ у Српцу, Велибор Малетић, с поносом је гостима из Славоније показао Кабинет за српску вјеронауку у овој школи, а епископ Јован није крио дивљење, јер овако опремљену учионицу, каже, до сада нигдје није видио.

-Ово је најбољи примјер како треба мотивисати дјаке да чувају своју вјеру и традицију – казао је епископ славонски господин Јован, хвалећи за то руководство школе и општинску управу.

С.К.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Топ

11.06.2015 17:50

Увујек били и у самом Београду смо угрозени.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зашто

11.06.2015 19:28

Па не молите се Богу зато је то

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

12.06.2015 13:41

Угрозени на свим просторима а нај висе у Србији

ОДГОВОРИТЕ