Srbi su ugroženi na svim prostorima

Delegacija Eparhije Pakračko-slavonske, koju je predvodio episkop slavonski Jovan, juče je posjetila opštinu Srbac sa ciljem da se upozna kakav je duhovni i uopšte život srpskog naroda u ovom kraju, ali da prenese i stanje srpskog naroda u Slavoniji.

Republika Srpska 11.06.2015 | 16:58
Srbi su ugroženi na svim prostorima

Episkop Jovan je naglasio da je kroz istoriju čitavo područjre Krajine, Korduna, Like i Banije krasio suživot naroda sa obe strane rijeke Save, jer se narod zajedno školovao, radio i odrastao. Normalno je da se naša eparhija oslanja na gradove poput Kozarske Dubice, Gradiške i Srpca, da se obilazimo i saradjujemo – kazao je episkop Jovan poklanjajući svoju knjigu načelniku Srpca Dragi Ćiriću pod nazivom „Istorijografija holokausta u Jugoslaviji“ koja je objevljenja na engleskom i Srpskom jeziku u izdanju Svetog arhijerejskog Sinoda Srpske pravoslavne crkve.

-Istoriografija predstavlja disertaciju koju sam napisao na Medjunarodnom institutu za proučavanje holokausta u Jad Vašemu, dok je knjiga o Jasenovcu pravi raritet i teško ju je pronaći na šašim prostorima – kaže episkop slavonski Jovan.

Načelnik Srpca Drago Ćirić je upozorio da je sve manje Srba u Pakračko-slavonskoj eparhiji, jer se ljudi rijetko vraćaju na svoja ognjišta, sve je manje novih brakova a time i potomstva.

-I na našem području sve je više praznih kuća, sve više nestaju Srbi i stanje postaje alarmantno. Nešto se mora preduzeti da se ova pojava zaustavi – rekao je Ćirić.

Direktor Osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj“ u Srpcu, Velibor Maletić, s ponosom je gostima iz Slavonije pokazao Kabinet za srpsku vjeronauku u ovoj školi, a episkop Jovan nije krio divljenje, jer ovako opremljenu učionicu, kaže, do sada nigdje nije vidio.

-Ovo je najbolji primjer kako treba motivisati djake da čuvaju svoju vjeru i tradiciju – kazao je episkop slavonski gospodin Jovan, hvaleći za to rukovodstvo škole i opštinsku upravu.

S.K.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Top

11.06.2015 17:50

Uvujek bili i u samom Beogradu smo ugrozeni.

ODGOVORITE
Name

Zašto

11.06.2015 19:28

Pa ne molite se Bogu zato je to

ODGOVORITE
Name

Md

12.06.2015 13:41

Ugrozeni na svim prostorima a naj vise u Srbiji

ODGOVORITE