Пондики: На Светој гори "паклени" услови рада?

Синдикат грађевинских радника грчког региона Халкидики осудио је предузетнике и црквено-државну управу Свете горе због “тешке експлоатације радника”.

Свијет 11.06.2015 | 17:50
Пондики: На Светој гори "паклени" услови рада?

Атински недељник “Пондики” је пренио на свом сајту саопштење у којем пише да су услови рада на Светој гори “биједни” и “трагични” на неколико градилишта у том прибјежишту домаћих и страних православних монаха.

Како наводе, на једном градилишту су чак и “паклени”, што је синдикат потврдио посјетом градилиштима и пријавио неправилности властима.

Грађевинци раде “најмање по 10 сати дневно”, без уговора, “у средњовијековним условима… без елементарне опреме и без икаквих мера заштите, …сами у рукама преносећи камене блокове”. Дневнице радника су “увредљво мале” – мање од 2,5 евра на сат и до укупно 25 евра дневно, а и такве се исплаћују у великим размацима, једном мјесечно, а не једном недјељно, како би требало у тим пословима, навео је Синдикат.

Пошто немају новца, како преноси грчки недјељник, радници узимају од трговаца намирнице на вересију, али цијене на Светој гори, које су ионако знатно веће него другде у Грчкој, у том случају су још знатно више.

Радници на Светој гори раде “од јутра до мрака јер им предузетници који их експлоатишу, кажу: ‘Пошто сте већ на Светој гори и немате чиме другим да се бавите, онда радите’ “. Смјештени су на самим градилиштима “без елементарних услова за живот и одмор” – без струје, воде, шпорета, фрижидера, столова, столица, у “невјероватно нехигијенским условима”.

Импровизоване WЦ-е користи по више од 10 особа, служе им и за туширање, а спавају у монашким ћелијама предвиђеним за једног монаха, а ту их има шест до осам.

Због свега тога, иако другде не могу наћи посао због кризе у Грчкој, радници бјеже већ после првих мјесец дана, чим добију прву плату, а умјесто њих долазе све неискуснији, те је опасност од несреће на градилишту све већа, указао је Синдикат.

Да би их спријечили да бјеже, послодавци их уцјењују плаћањем “трошкова повратка”, за шта новац тек треба да зараде.

Пошто је тако описао стање и поднио пријаву властима, од којих одговора нема, Синдикат грађевинских радника Халкидикија је позвао раднике у “синдикалну и класну борбу”.

Извор: Б92

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Игор

11.06.2015 18:44

Код нас је то боље ријесено. Нема посла па нема ни проблема.

ОДГОВОРИТЕ