Pondiki: Na Svetoj gori "pakleni" uslovi rada?

Sindikat građevinskih radnika grčkog regiona Halkidiki osudio je preduzetnike i crkveno-državnu upravu Svete gore zbog “teške eksploatacije radnika”.

Svijet 11.06.2015 | 17:50
Pondiki: Na Svetoj gori "pakleni" uslovi rada?

Atinski nedeljnik “Pondiki” je prenio na svom sajtu saopštenje u kojem piše da su uslovi rada na Svetoj gori “bijedni” i “tragični” na nekoliko gradilišta u tom pribježištu domaćih i stranih pravoslavnih monaha.

Kako navode, na jednom gradilištu su čak i “pakleni”, što je sindikat potvrdio posjetom gradilištima i prijavio nepravilnosti vlastima.

Građevinci rade “najmanje po 10 sati dnevno”, bez ugovora, “u srednjovijekovnim uslovima… bez elementarne opreme i bez ikakvih mera zaštite, …sami u rukama prenoseći kamene blokove”. Dnevnice radnika su “uvredljvo male” – manje od 2,5 evra na sat i do ukupno 25 evra dnevno, a i takve se isplaćuju u velikim razmacima, jednom mjesečno, a ne jednom nedjeljno, kako bi trebalo u tim poslovima, naveo je Sindikat.

Pošto nemaju novca, kako prenosi grčki nedjeljnik, radnici uzimaju od trgovaca namirnice na veresiju, ali cijene na Svetoj gori, koje su ionako znatno veće nego drugde u Grčkoj, u tom slučaju su još znatno više.

Radnici na Svetoj gori rade “od jutra do mraka jer im preduzetnici koji ih eksploatišu, kažu: ‘Pošto ste već na Svetoj gori i nemate čime drugim da se bavite, onda radite’ “. Smješteni su na samim gradilištima “bez elementarnih uslova za život i odmor” – bez struje, vode, šporeta, frižidera, stolova, stolica, u “nevjerovatno nehigijenskim uslovima”.

Improvizovane WC-e koristi po više od 10 osoba, služe im i za tuširanje, a spavaju u monaškim ćelijama predviđenim za jednog monaha, a tu ih ima šest do osam.

Zbog svega toga, iako drugde ne mogu naći posao zbog krize u Grčkoj, radnici bježe već posle prvih mjesec dana, čim dobiju prvu platu, a umjesto njih dolaze sve neiskusniji, te je opasnost od nesreće na gradilištu sve veća, ukazao je Sindikat.

Da bi ih spriječili da bježe, poslodavci ih ucjenjuju plaćanjem “troškova povratka”, za šta novac tek treba da zarade.

Pošto je tako opisao stanje i podnio prijavu vlastima, od kojih odgovora nema, Sindikat građevinskih radnika Halkidikija je pozvao radnike u “sindikalnu i klasnu borbu”.

Izvor: B92

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Igor

11.06.2015 18:44

Kod nas je to bolje rijeseno. Nema posla pa nema ni problema.

ODGOVORITE