Годишњица страдања српских цивила у Бијелој

Годишњица страдања 18 српских цивила из Бијеле код Брчког на данашњи дан '92, обиљежена је парастосом испред недавно саграђеног споменика жртвама у порти обновљеног храма Успења Господњег у овом мултиетничком селу.

Босна и Херцеговина 11.06.2015 | 22:54
Годишњица страдања српских цивила у Бијелој

„Син сам Веселина Ћирковића који је тог дана дошао кући с копања кукуруза код свог брата, сјео да руча када су нашу и још неке српске куће опколиле и напале усташе – црнокошуљаши. Оца су убили, ми смо се неким чудом спасили, а у нашој кући убијен је и комшија Милан Секулић", сјећа се Петар Лукић.

У Бијелој у то вријеме није било српске војске, али непријатељ није штедио ни жене. Нажалост – нико за почињене злочине није одговарао, истичу у Борачкој организацији.

„Тако је на свим српским стратиштима на подручју Брчког: Бодеришта, Бијеле, Церика, Вучиловца. Овдје у Бијелој сви убијени су били цивили, а све што је српско је порушено, опљачкано, попаљено", каже предсједник Удружења ветерана Борачке организације Републике Српске у Брчком, Живан Илић.

Од 190 српских породица '92. у Бијелој данас живи тек 50-ак старих парова и самаца.

БН ТВ

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Ис

11.06.2015 16:39

До јуна 1992 године све сами масакри српских цивила. Сијековац, Брадина, Цајнице, Ледици, Илијас, Бијела.... ваљда су Босњаци хтјели да нам одмах ставе до знања да су за сузивот и мултиетницку БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хахахбраво

11.06.2015 17:36

Мајсторе.. лијепо си ме насмијао :) ма јок знас да су они јадни и да смо њих само ми Срби убијали.. они су само хтјели у миру да зиве.

Name

Хуго ре ис ре ха

11.06.2015 22:05

Дјецо моја тад се држава звала Југославија а прве покоље су неки други урадили.Ко?? Неможеш БИХ узимат као државу кад ти одговара а онда опет причат да никад није постојала. Дјелујете мало конфузно,ајте се мало умити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирза

12.06.2015 16:40

Могло је и висе ал полако.

ОДГОВОРИТЕ