Godišnjica stradanja srpskih civila u Bijeloj

Godišnjica stradanja 18 srpskih civila iz Bijele kod Brčkog na današnji dan '92, obilježena je parastosom ispred nedavno sagrađenog spomenika žrtvama u porti obnovljenog hrama Uspenja Gospodnjeg u ovom multietničkom selu.

Bosna i Hercegovina 11.06.2015 | 22:54
Godišnjica stradanja srpskih civila u Bijeloj

„Sin sam Veselina Ćirkovića koji je tog dana došao kući s kopanja kukuruza kod svog brata, sjeo da ruča kada su našu i još neke srpske kuće opkolile i napale ustaše – crnokošuljaši. Oca su ubili, mi smo se nekim čudom spasili, a u našoj kući ubijen je i komšija Milan Sekulić", sjeća se Petar Lukić.

U Bijeloj u to vrijeme nije bilo srpske vojske, ali neprijatelj nije štedio ni žene. Nažalost – niko za počinjene zločine nije odgovarao, ističu u Boračkoj organizaciji.

„Tako je na svim srpskim stratištima na području Brčkog: Boderišta, Bijele, Cerika, Vučilovca. Ovdje u Bijeloj svi ubijeni su bili civili, a sve što je srpsko je porušeno, opljačkano, popaljeno", kaže predsjednik Udruženja veterana Boračke organizacije Republike Srpske u Brčkom, Živan Ilić.

Od 190 srpskih porodica '92. u Bijeloj danas živi tek 50-ak starih parova i samaca.

BN TV

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Is

11.06.2015 16:39

Do juna 1992 godine sve sami masakri srpskih civila. Sijekovac, Bradina, Cajnice, Ledici, Ilijas, Bijela.... valjda su Bosnjaci htjeli da nam odmah stave do znanja da su za suzivot i multietnicku BiH.

ODGOVORITE
Name

hahahbravo

11.06.2015 17:36

Majstore.. lijepo si me nasmijao :) ma jok znas da su oni jadni i da smo njih samo mi Srbi ubijali.. oni su samo htjeli u miru da zive.

Name

Hugo re is re ha

11.06.2015 22:05

Djeco moja tad se država zvala Jugoslavija a prve pokolje su neki drugi uradili.Ko?? Nemožeš BIH uzimat kao državu kad ti odgovara a onda opet pričat da nikad nije postojala. Djelujete malo konfuzno,ajte se malo umiti.

ODGOVORITE
Name

Mirza

12.06.2015 16:40

Moglo je i vise al polako.

ODGOVORITE