Копа Америка - представљамо Групу Б...

Меси и Татини синови дошли по трофеј, нема Суареза да их заустави, а да журка буде луда побринуће се Реге бојси! Ова група је можда најјача на овогодишњем турниру, бар када се гледа збир титула које су освојили Аргентина, Уругвај и Парагвај, Јамајка без шансе.

Фудбал 11.06.2015 | 19:20
Копа Америка - представљамо Групу Б...

Ако говоримо о броју освојених трофеја на првенству Јужне Америке, онда је Б група дефинитивно друштво шампиона. Три репрезентације, Уругвај, Аргентина и Парагвај имају заједно 31 титулу шампиона овог континента.

Звучи готово невероватно, али на врху јужноамеричке фудбалске пирамиде најчешће су се смењивали Аргентина и Уругвај којима је Копа Америка у правом смислу тог израза, домаћи терен. Гачоси имају 15, а Уруси 14 трофеја, док је Парагвај до сада морао да се задовољи са “скромна“ два пехара.

Посебан, готово егзотичан укус овој групи, даје селекција Јамајке, пошто је ове године та екипа добила часта да буде гост на Копа Америци. Ова традиција уведена је пре више од две деценије, па је тако међу гостима једне године била и репрезентација Јапана.

АРГЕНТИНА - МЕСИ, МОЖЕШ ЛИ ДА ПОДИГНЕШ ЈОШ ЈЕДАН ПЕХАР?

Аргентина би, без дилеме, требало да буде први фаворит у групи, не само због традиције, већ због тога што у свом саставу има тренутно најбољег фудбалера на свету Лионела Месија.

Једини проблем за Барселониног чаробњака могао би да представља умор, због напорне сезоне. Ипак, Меси долази на Копа Америку потпуно “нашпанован“ и жељан да после три трофеја са каталонским гигантом сезону заврши четвртим, у дресу националног тима.

Месија ионако годинама уназад често критикују како у Барселони пружа много боље партије него када игра за репрезентацију. Прошле године је на Мундијалу био близу да демантује критичаре, али је у финалу боља била Немачка.

Селектор Гаучоса Хавијер Тата Мартино на турнир води најјачи састав, па од имена која ће, поред Месија играти у нападу Аргентине, подилази језа – ту су Карлос Тевез, Серхио Агуеро, Езекијел Лавеци и Гонзало Игуаин.

Везни ред Аргентине предводиће Анхел ди Марија, док се на први поглед чини да је одбрамбена линија најслабији део екипе. Ипак, не би требало заборавити да је ту један од најстандарднијих играча Барселоне ове сезоне Хавијер Маскерано.

Гаучоси, а не само Меси, заиста желе овај пут да одиграју најбоље што могу, пошто чекају на трофеј од 1993. Много година фрустрације накупило се од тада када је у питању Копа Америка. Два пута је заредом, 2004. и 2007. године, Аргентина губила од Бразила у финалима шампионата и то је нешто што би навијачи у овој земљи највише волели да забораве.

А најбољи начин да то ураде је да се домогну пехара на турниру на којем ће прву утакмицу играти 13. јуна против Парагваја.
“Ове године наш циљ је да освојимо Копа Америку. Увек је лепо играти за репрезентацију Аргентине, бити капитен и носити грб на грудима. Ипак, бићу најсрећнији ако коначно подигнемо победнички пехар“, поручио је Меси уочи почетка турнира.

Аргентинци су у пријатељској утакмици уочи старта континенталног првенства прегазили Боливију са 5:0, а због обавеза у финалу Лиге шампиона није било Месија, Маскерана, Тевеза и Роберта Переире.

Пре четири године Аргентину је на путу до трофеја зауставила репрезентација Уругваја у четвртфиналу и то после бољег извођења једанаестераца. Тада је било и црвених картона, за Маскерана и Дијега Переза, али то је и уобичајено када прокључа врела крв на овом континенту.

Нема сумње да би слично могло да буде и на овогодишњем турниру, па већ и у такмичењу по групама, поготово када се овакви ривали нађу на једном месту. Аргентина први меч игра у суботу од 23.30 против Парагваја.

УРУГВАЈ - МИ НИКАД НИСМО ФАВОРИТИ, АЛИ ИМАМО КАВАНИЈА

А, сада мало о браниоцу титуле шампиона Јужне Америке, репрезентацији Уругваја. Луиса Суареза овај пут неће бити због суспензије зарађене пошто је прошле године на Мундијалу покушавао да изиграва Ханибала Лектора па је угризао Италијана Ђорђа Кјелинија.

Иако Суарезов изостанак представља значајан хендикеп за Уругвај, то не значи да ова селекција нема озбиљне амбиције. Напротив. Сада ће највећи терет очекивања навијача пасти на леђа нападача Пари Сен Жермена Единсона Каванија који иза себе има сезону са четири освојена трофеја у дресу клуба из француске престонице.

Осим Каванија, кључни човек уругвајског тима, без икакве дилеме, биће дефанзивац мадридског Атлетика Дијего Годин који годинама уназад игра на веома високом нивоу у шпанској Примери, али и Лиги шампиона.

На клупи Уругваја седи Оскар Табарез који је веома свестан, а самим тим и реалан када су у питању коначни домети екипе на овом турниру.
“Наша очекивања су углавном мала пошто никада не видимо себе као једног од фаворита. Поготово ће ова Копа Америка да буде тешка и компликована“, рекао је у интервјуу пред почетак турнира селектор Уругваја.

Табарез је после прошлогодишњег Мундијала, на којем је Уругвај елиминисан у осмини финала, кренуо у својеврсно подмлађивање и реновирање екипе без нападача Дијега Форлана и дефанзивца Дијега Лугана.

Уругвајци би у првом колу Б групе ипак требало да имају нешто лакши посао него касније, пошто их на премијери очекује селекција Јамајке и све осим тријумфа заиста би представљало озбиљно изненађење.

Припремајући се за шампионат у Чилеу, Табарезова екипа је прегазила симпатичну Гватемалу са 5:1 и, чини се, добро разиграла Единсона Каванија пре свих играча. На претходном шампионату пре четири године Уругвајци су освојили трофеј победом од 3:0 над Парагвајем у финалу. Тада је Суарез начео ривала, а докусурио га је Форлан са два поготка у завршници оба проблема.

Уругвај премијерни меч на турниру игра у суботу од 21.00 против Јамајке и апсолутни је фаворит.

ПРАГВАЈ - ЗА НАС ЈЕ УСПЕХ И ЧЕТВРТФИНАЛЕ

Када је у питању селекција Парагваја, коју са клупе предводи Рамон Дијаз, најјача имена су Роке Санта Круз (Круз Азул) и Лукас Бариос (Монпеље).

Пошто у даље такмичење на Копа Америци иду и два најбоља трећепласирана тима по групама, није немогуће да Парагвајци прођу даље упркос јакој конкуренцији. Уосталом, не би им било, први пут да направе изненађење.

Парагвај је до сада титуле освајао првака Јужне Америке освајао 1953. и 1979. године. Генерално, ако се погледа ближа историја, популарни Гварани су релативно добро пролазили на континенталним шампионатима, пошто су на последњих осам издања само једном остали без пласмана у четвртфинале.

Фудбалери Парагваја су ове године одиграли три пријатељске утакмице, али нису успели да забележе победу. Против Костарике и Хондураса су одиграли нерешено, а у дуелу са Мексиком су доживели пораз. У првом колу такмичења по Б групама чека их свакако најтежи дуел, са Аргентином и ту ће се видети колико заиста Парагвајци могу.
“Не желимо само да учествујемо на овом турниру, већ хоћемо и нешто да урадимо. Сви у екипи делимо тај ентузијазам. Уосталом, верујем да свака екипа која долази на Копа Америку има за циљ да се пласира у даље такмичење. У сваком случају верујем да би пласман у четвртфинале представљао успех“, истакао је Роке Санта Круз.

ЈАМАЈКА - КАД СЕ ВРАТИМО ИЗ ЧИЛЕА СВИ ЋЕ БИТИ ПОНОСНИ НА НАС

Најслабији, али дефинитивно најегзотичнији учесник не само ове групе, већ И целог шампионата у Чилеу је селекција Јамајке. Они на турнир долазе као гости и углавном би били задовољни чињеницом да су учесници овако јаког такмичења.

Нису лоше Јамајчани играли на пријатељским мечевима ове сезоне. Победили су Венецуелу и Кубу у марту, а а одмах по доласку у Чиле одмерили су снаге и са тамошњим клубом Кобрелоом који су победили са 2:0 без већих проблема.

Највећи успех у историји фудбала на овом карипском острву које је пре свега познато по реге музици био је пласман на Мундијал у Француској пре 17 година, тако да ће ово бити добра прилика за квалитетан наступ на великој сцени.

Највећи квалитет Јамајке свакако је сконцентрисан на клупи тима где седи искусни немачки стручњак, иначе љубитељ сличних фудбалских авантура Вини Шефер. Окосницу карипске екипе чине фудбалери који наступају у иностранству. У главном се ради о фудбалерима енглеских клубова из Чемпионшипа, али ту је и Вес Морган члан премијерлигаша Лестера.

Такође, навијачи Јамајке доста се уздају у Дешорна Брауна, фудбалера норвешке Валеренге, а игру на средини терена самоуверено држи Родолф Остин из енглеског Лидс Јунајтеда.

У складу са богатом традицијом немачке школе фудбала, Шефер, иако је свестан улоге аутсајдера коју Јамајка има, не одустаје од озбиљних такмичарских циљева колико год то некима деловало нереално.
“Искрено се надам да можемо да дођемо до четвртфинала шампионата. Фудбал је отворена игра, никада не знате шта може да вам донесе. Сетите се како је прошле године Бразил доживео катастрофу против Немачке на свом терену. За јамајчански фудбал је добро што играмо Копа Америку. Хоћемо да побеђујемо на предстојећим утакмицама и да кад се вратимо из Чилеа цела Јамајка буде поносна на Реге бојсе“, поручио је немачки стручњак.

Коментари / 0

Оставите коментар